10 srpnja 2007

Korak naprijed?


Prva izvještajno – tematska konvencija Gradske organizacije SDP-a Šibenik

Obećao sam Vam izvještaj sa ove konvencije, te ću napokon ispuniti obećanje. Trebalo mi je malo vremena da pokupim sve informacije te kompletiram neke dijelove koji su mi bili nejasni. Nakon šta sam sve to odradio evo jednog rezimea, koji neće biti dug jer nema smisla da previše pilim kad sve možete naći na stranicama gradskog SDP-a na linku Prve izvještajne konvencije

Gosti su bili Antun Vujić, bivši ministar kulture, Ranko Ostojić i uvijek zgodna Ingrid. Bilo je prisutno nekih oko 150 delegata i gostiju.

Uvodna izlaganja uopće nisu bitna jer se u njima govorilo o radu gradske i županijske organizacije. Bitno je bilo ono šta je gradski SDP pripremio u vezi stare gradske jezgre, jer to je nešto šta nama građanima ovog grada gradski SDP nudi kao dio svog programa za predstojeće izbore.

Moram Vam priznati da je posao oko stvaranja elaborata napravljen odlično. Ni jedna pojedinost nije zaboravljena, a općenito se moglo zaključiti kako je tim za pripremu elaborata, na čelu sa predsjednikom gradske organizacije Frankom Vidovićem posao odradio sa puno truda i volje. Koliko sam mogao čuti i vidjeti tim se sastojao od pretežito mlađih ljudi, stručnjaka na svom području, od kojih neki uopće nisu članovi stranke. To je vrlo pozitivna činjenica, jer nam ukazuje kako je gradskom SDP-u stalo da se grad pomakne sa nule, te se ne srami ili boji pitati za mišljenje i ljude koji nisu njihovi. Ne prave se pametni sa stavom “nama nitko ne treba, mi sve znamo i možemo“ (kao neki), već traže pomoć u rješavanju nekih problema. S obzirom da je pristup od početka bio takav, onda nije ni nikakvo čudo da je sam elaborat napravljen temeljito i ambiciozno.

Elaborat je obuhvatio sve probleme stare gradske jezgre. Od infrastrukture i gospodarenja pomorskim dobrom, pa preko problema parkiranja, izgradnje urbanih eskalatora te gospodarskog i turističkog razvitka stare gradske jezgre, sve do uređenja kontaktnih zona pod koje spadaju prostor bivšeg hotela Krka, vatrogasni dom i naravno ogroman prostor bivšeg TEF-a.

Ja ovdje neću posebno iznositi šta je na koji način elaborirano (ponavljam, prezentaciju možete vidjeti na ovom linku). Za mene je posebno zanimljivo bilo predstavljanje plana i projekta garaže za oko 400 automobila na području vatrogasnog doma. Izvanredna ideja u sklopu koje bi se i preuredila cesta kod Doma zdravlja. Slijedeći, vrlo interesantan prijedlog je način uređenja poljane. Onako na slici izgleda vrlo lijepo. Moderno i suvremeno se isprepliće sa onim na šta smo navikli gledati na poljani. Jedina je nedoumica u vezi poljane ostala oko toga da li ispod nje ne napraviti ništa ili ipak napraviti podzemnu garažu. Mišljenja sam kako bi o tome ipak trebalo konsultirati građane na ovaj ili onaj način, te naravno čuti i njihovo mišljenje. Za prostor TEF-a gradski SDP-ovci imaju nekoliko rješenja kojima su obuhvatili sve šta bi moglo biti potrebno na tom prostoru. Zanimljiv je i njihov prijedlog uređenja rive na cijelom potezu od gata Vrulje do TEF-a. Bilo bi vrlo lijepo da se i ostvari, jer bi između komercijalnih vezova koji bi bili uređeni i interesantni nautičarima, napokon dobili i pravu sportsku lučicu. U staroj gradskoj jezgri su predvidjeli cijeli niz zahvata, od infrastrukturnih do zabavnih. Uglavnom nisu ništa zaboravili, pa tako ni spomeničku rentu za koju se sada trenutačno uopće ne zna u čije džepove ide, a nisu zaboravili ni opskrbu, te način postavljanja kontejnera sa smećem i njihovo pražnjenje.

Na kraju su doneseni zaključci koji po mom skromnom mišljenju baš potpuno i ne prikazuju ono šta je elaborirano, a ja ću ih sve pobrojiti. Znači, zaključci su slijedeći:
- život u povijesnoj jezgri organizirati u skladu s potrebama stanovnika i gospodarstva
- cijelu infrastrukturu u povijesnoj jezgri treba obnoviti i urediti je primjereno sadašnjem vremenu
- nužnost je da se na području kontaktnih zona sa povijesnom jezgrom realizira izgradnja barem jednog hotela
- za zadržavanje turista u povijesnoj jezgri i zadržavanje u Šibeniku uopće, osim hotela potrebno je razvijati male obiteljske pansione, apartmane i restorane u samoj jezgri.

Gradski SDP-ovci kažu kako je potrebno da upravo gradska vlast potakne i stvori preduvjete za razvoj svih navedenih sadržaja. Oni kažu da cijeli projekt namjeravaju pokrenuti nakon pobjede na parlamentarnim izborima, te se nadaju da će trenutačna gradska vlast prihvatiti ovaj elaborat (čisto sumnjam).
Sve u svemu, izvanredno osmišljeno. Nama građanima ovog grada ostaje samo da čekamo i vidimo hoće li SDP dobiti priliku da započne sa realizacijom ovog elaborata. Također nam ostaje pričekati hoće li nam gradski HDZ ponuditi nešto pametno kao prijedlog gradskog SDP-a ili će nam i dalje nuditi propale projekte. Stoga dobro razmislite kome ćete dati priliku na slijedećim izborima. Ja znam kome hoću. Barem za sad.

P.S. Imao sam priliku doznati da je nekoliko mladih SDP-ovaca sa strane šuškalo sa bivšim ministrom kulture Vujićem, za čijeg mandata je, uzgred budi rečeno Šibenik za uređenje Sv. Mihovila dobio 2. 800 000 kuna. Navodno je tema razgovora bilo nešto u vezi sa tvrđavom Sv. Nikola.

Nema komentara: