20 studenoga 2009

Šibeniče, ovoga je dosta!!!!

Šibeniče, ovoga je dosta. Jeste slažemo se, dosta je zanemarivanja grada i županije. I trebalo je davno, davno uputiti ovakav apel. Doduše, taj apel je sa stranica ovog bloga upućen tko zna koliko puta, pa nitko nije reagirao. Pitamo se zbog čega je sad pravi tajming za takav apel, a nije bio prije pet, deset, petnaest godina.

Osnovana je udruga šibenskih intelektualaca pod nazivom “Šibenski intelektualni krug”. Hvale vrijedna inicijativa. Svaka čast. Ali, inicijativa koja je pokrenuta najmanje jedno desetljeće prekasno. Postavljamo pitanje zašto to nije napravljeno ranije. U članku koji je izašao u Slobodnoj Dalmaciji predsjednik udruge navodi cijeli niz projekata koji su propušteni ili nisu dobro odrađeni. Te projekte i nesposobnost gradskih političara dovodi u direktnu vezu sa propadanjem grada i županije. Slažemo se, to je istina.

Međutim, gdje su ti intelektualci bili do sada? Šta su do sad radili? Zar grad propada samo zadnjih par godina? Zar ne bi bilo normalnije da se ti intelektualci stave u službu novog gradonačelnika koji nije sudjelovao u tom rušenju grada i pomognu mu da ga izvuče iz bijede, odnosno pomognu mu da spasi ono šta se spasiti da.

Članovi te udruge su davno prije imali šansu pokušati spašavanje ovog grada, ali ih nije nigdje bilo. Smijali su se na svaku takvu inicijativu. Smijali su se na bilo kakve pokušaje. Smijali su se i na članke napisane na ovom blogu u kojima se navode nepravilnosti i problemi koji tište ovaj grad. Sve ono šta oni sad navode kao problem davno je ovdje na ovim stranicama napomenuto, a oni su cijelo vrijeme šutjeli. Odnosno, nije ih bila briga.

I zašto se baš sad pojavljuju kao udruga koja želi spasiti grad. Zanimljiv moment. Nema više moćnog HDZ-a. Na vlasti je više-manje SDP koji je poznat kao puno mekši i manje isključiv. Taj SDP vjerojatno neće nastojat diskreditirat rad te udruge, mada je ona po defoltu stvorena da, u stvari, kritizira gradsku vlast. Sad se ta gradska vlast može i smije kritizirati, a do prije par mjeseci se to nije smjelo. Da, stvarno zanimljiv moment za osnivanje jedne takve udruge.

Ponavljamo inicijativa je hvale vrijedna. Ali, primit ćemo ju sa rezervom. Prvenstveno radi toga što ti intelektualci (mada ne znamo koji su, osim dvojce) žive u Šibeniku cijeli niz godina i promatrali su njegovo propadanje,a nisu reagirali. Drugi razlog jeste taj šta je jedan od osnivača poznat kao vrlo isključiv čovjek po određenim pitanjima.

Dakle, vidjet ćemo.

Broj komentara: 11:

Abra kaže...

Pitam se dali bi se mogla formirati grupa intelektualaca prije samo sedam mjeseci. Činjenica je da Šibenik ne propada otprije četiri ili pet mjeseci, da to propadanje traje puno, puno duže. Šjor Jakovljević zaslužuje svaku pohvalu ali se mu informacije manjkave. Sada se govori o ukidanju Gotovinskog centra podruižnice Fina-e u Šibeniku. Pa Gotovinski centar je ukinut još u svibnju o.g. Upravo se radi na zbrinjavanju radnika Podružnice: na Zavod za zapošljavanje će najmanje 30 ljudi. Zbog svega što nam se događa potrebno je, pače neophodno progovoriti u Vladi i Saboru. Nisam sigurna da će to učiniti itko od zastupnika koji tobože zastupaju Šibenik. Stoga jedino ostaje pomoći ovim ljudima koji su sada na vlasti vjerujući u njihovu dobru volju i želju da ovaj grad krene prema boljem. Nedvojbeno je da je Šibenik zaslužio bolje. Sjetimo se samo 1991. i obrane našeg grada. Mi nismo bježali - ostali smo u gradu koji je bio napadan iz zraka s mora i kopna. Naš je Šibenik grad heroj. Bez Središta pošta, bez Policijske uprave, sa četrdesetak radnika Fina-e pretvaramo se u malo veće selo. Tužno.

Unknown kaže...

Poštovana "Šibenska konoba"!

Pregledavajući današnje reakcije na naš Apel šibenskoj i hrvatskoj javnosti, s posebnim sam zanimanjem pročitao tekst u "Konobi", u povodu kojeg želim samo dodati neka pojašnjenja.
Prvo, Apel nije usmjeren niti protiv gradske niti protiv županijske vlasti, nego protiv prijetećeg ukidanja Šibensko-kninske županije.
Drugo, stvaramo otvorenu internetsku mrežu, koja će osigurati razmjenu najkvalitetnijih informacija u široj javnosti, te tako pomagati i gradskoj i županijskoj vlasti, koju smo svi izabrali.
Treće, u ime Šibenskog intelektualnog kruga, u čijem je "čvrstom jezgru" već devet Šibenki i Šibenčana, preko kojih ćemo razviti višestruku vanjsku suradnju, molim cjelokupnu internetsku javnost da u komuniciranju koristi rječnik akademske zajednice, ne bježeći od toga da ga začini šibenskom dijalektološkom baštinom, ali da drži u svemu akademski i stručni nivo.
I četvrto, ovdje je riječ o projektu, koji ima velike rizike, ali i velike izglede. On će biti naše zrcalo.
Navijajući za "Šibensku konobu", a računajući i na njezinu suradnju, njoj i njezinim posjetiteljima, od srca, moj najljepši pozdrav, Ivo Jakovljević.

Konobar kaže...

Drago mi je šta ste se javili, i pojasnili nam neke stvari, međutim na jedno pitanje niste odgovorili, zbog čega ta inicijativa nije ranije pokrenuta

dalmacija moja inspiracija kaže...

interesantna komunikacija...stvaro je za nevirovat kojon se brzinon ostavija komentar...šibensku konobu čitan odavna ali eto ima bit da je ŠK pogodila onod di boli...bumo videli reč če dalmatinci iz zagreba...

Anonimno kaže...

Bolje ikad nego nikad"..rekli bismo s obzirom na godine usutkanog "sibenskog intelektualnog kruga"..iako,nisu "sutljivi" samo sibenski intelektualci, moze se u novija vremena zamjetiti trend sirenja intelektualnog beznadja..Evo dio zanimljivog clanka o tome:"...intelektualac uvijek nalazi pred dvostrukim raskrižjem - prvo obuhvaća izbor: ostati živjeti s osjećajem bespomoćnosti i samim time marginalnosti, ili se priključiti establishmentu te na taj način postati dio institucija (politike, gospodarstva, kulture, pa i znanosti). Drugi je procjep, čak i načelnije naravi nego prvi, onaj između odluke za svrstavanje ili za ostanak u samoći, dakle, između šutnje i govora.

Bez obzira na to za što se odluče, intelektualci su uvijek za jednu od strana izdajnici. Nameće se pitanje: Jesu li intelektualci danas otišli u šutnju ili u »izdaju«? Izgleda da su se odlučili za - rezignaciju! Kako to?

Beznađe intelektualaca

Upravo u tzv. bezizglednim situacijama ispit je utoliko teži kad nisi u trendu i kad se izlažeš profesionalnoj i osobnoj opasnosti zbog zauzimanja za opće dobro. Uzdasi nemoći i time aktivno hranjenje osjećaja beznađa negacija je smisla života, dakle, više je od same lijenosti. Jer, u konačnici od intelektualaca (i bilo kojega drugog poziva ili poslanja) ne traži se da mijenjaju svijet jer su oni »supersposobni« ili za takvo nešto posebno prikladni. Od intelektualaca se pak s pravom smije očekivati da javno pomognu nazvati poteškoće, fenomene i tzv. bezizlaznosti njihovim imenom i prezimenom - a to je zapravo već početak rješavanja problema. Zasigurno postojeće inflacije riječi i ispraznosti govora, buke obećanja i uopće banaliziranje jezika, i te kako prividno opravdavaju uzimanje vlastite nemoći za prvu suputnicu i reduciranje angažmana intelektualaca na slijeganje ramenima.

No, to držanje skrštenih ruku u samih intelektualaca izaziva itekakve posljedice. Stvara se ne samo osjećaj nego i uvjerenje da je bilo kakav angažman suvišan, a sve to otvara put prema - konformizmu. Naposljetku, razorna moć vlastite sredine prečesto stvara i od samih intelektualaca vrlo aktivne propovjednike skeptičnosti. "(napisao Frano Prcela u Glasu koncila)
Na pocetku,moj prijedlog bi bio da Udruga ima sto prije makar web stranicu.lijepo je prikupljanje ideja i rjesenja putem e-mail adrese, no mislim da je ucinkovitija mogucnost web rasprava koje ce i same izroditi nove ideje. Ocito je da je Udruga izazvala velik interes i to po broju komentara,ali bi bilo puno bolje da su svi na adresi Udruge..dakle uspostavljanje vlastitog foruma, chata..s podtemama..

Anonimno kaže...

Šibenski intelektualni krug će vjerovarno ušutit za neka tri miseca. Tradicija ovog grada je da nitko nikada nije nešto dovršia bez repova i sa uspjehom. ŠIBENIČE OVOG JE DOSTA. Ma Šibenik se navika na nas nesposobne i odlučija je skroz umrit kroz nekih 200.godina, tj. postati predgrađe Vodica.
gosp.Jakovljeviću želim Vam uspijeh, ali sumnjam jer će te do kraja izdržat u svojoj ideji, jer od proglasa, internet stranica i ostalog sličnog što spominjete nema ništa.
Sve bivše vlasti su Šibeniku nanijeli ogromnu štetu koju ova sadašnja vlast ne žalost teško može ispravit. Šteta nije tolika koliko su oni nesposobni. Politička zapošljavanja su nikad izraženija, jasnu viziju nam nisu rekli - osim štednje.
Tri stoljeća sam na Gorici, većina susjeda mi radi u Gradskoj upravi ili za Grad na druge načine, a svi imaju jedan veliki problem, a to je da misle da je grad Šibenik do Gospe.
Mi možemo samo u rikverc, na žalost.

Roko Prch kaže...

Inicijativa = 5+

Ali nikako ne razumijem pitanja di su bili do sad?! I to na dosta mista nađem tako nešto, kao inicijativa kasni, ne da mi se sad uključivat, prekasno je...
To mi je čista alibi priča.

Šibenčani - vamos!

Anonimno kaže...

Inicjativa je vec izdusila. Ka probuzani buvel.

Anonimno kaže...

U potpunosti se slazem sa navodima u tekstu.
Šibenik je počeo propadati još prije 10ak godina, a nitko od naših ljudi koji su bili u Saboru (Topić,Klaric,Kulusic,Crljenko a da nespominjem Bukica koji je bio na 4-5 sjednica sabora od kada mu je krenuo mandat) nisu bili sposobni izboriti se za Šibenik, već za svoje interese.
Imam još jedno pitanje za gospodu Kulušić i Klarić- Hoće te li vratiti stanove gradu Šibenik koje vam je dao Čović za usluge vezane za projekt "Draga" ??
Neznam zašto mi uopce imamo prosvjedovati da ne pripadnemo Zadru ili Splitu kad smo to i zaslužili?
LP

Anonimno kaže...

jednostavno je triba se malo mrdnuti, a ne samo grintati!!! čeka se već duže vrime i nije čudo da nas netko oće prisvojiti sebi...

Anonimno kaže...

Šibeniče, lijepi grade, nedaj se!
....neki nemaju tu sreću da im je otvorena Državna špina....pa se moraju uzdat jedino use...
Želim vam puno pozitivizma, volje i snage!
Pozdrav iz Malog Lošinja