05 srpnja 2007

Agonija Revije


Nisu mi poznate sve činjenice oko Revije, ali znam da se svako malo nešto zavrti u novinama. Planirani prosvjed bivših radnika i radnica ispred zgrade gradskog poglavarstva nije održan jer je Pauk uskočio sa nekakvim obećanjima i malo smirio situaciju.

Znam da je ta tekstilna kuća već nekoliko godina u stečaju. Znam da je stečajni upravitelj Ivan Rude, a poznato mi je da se nakon nekoliko bezuspješnih pokušaja prodaje, na natječaj javila tekstilna industrija Betex i to kako sam čuo sa , s obzirom na prilike, vrlo dobrom ponudom. Međutim prodaja nije napravljena, radnici nisu dobili svoj novac a Revija je i dalje pod stečajem.
Revija, nekad vrlo uspješna tekstilna tvrtka, koja je šivala i uniforme za HV, je propala iznenada i to najviše krivnjom tadašnjih rukovoditelja. Ti isti rukovoditelji, za razliku od svojih radnika nisu propali, već su se elegantno povukli. Mahom započeli nove biznise ili uživaju u “mukotrpno“ stečenom novcu. Radnici su, međutim ostali bez prebijene pare. I sad kad se pojavio spasitelj koji im je htio isplatiti dugove, država, županija, grad ili tko već, šuti. Nema nikakve odluke.

Čovjek koji logično razmišlja može zaključiti da se prodaja Revije neće ostvariti sve do onog momenta dok netko tko je za to zadužen ne pronađe odgovarajućeg kupca. Odgovarajući kupac će biti onaj koji će isplatiti dugove državi, vjerovnicima, a radnicima šta ostane, ako išta ostane. Betex je ponudio isplatu dijela dugova radnicima i vjerovnicima, a od države je zatražio brisanje dugova. Država ne pristaje na takve uvjete, odnosno kaže da će se svojih potraživanja odreći tek nakon prodaje, ali ne želi to garantirati, šta je naravno bivšim radnicima sumnjivo, jer se boje da će ostati bez zarađenog novca.. Kad se sjetimo da je slična situacija bila i oko TLM-a, te je tada država oprostila kupcu dugove koji su bili i nekoliko puta veći , onda nam cijela situacija oko Revije postaje sumnjiva.

Revija osim svog pogona u Bilicama posjeduje i nekretninu koja se nalazi na rivi, naslanja se na bivši hotel Krka. Izvanredna lokacija, koja može dostići izvanredno visoke cijene najma svom vlasniku. Nekretnina trenutačno zjapi prazna i ne služi ničemu, osim kao ruglo grada. Ako se još prisjetimo da je i hotel Krka u nikakvom stanju, te ne služi svojoj svrsi, onda dobivamo jedan blok nekretnina koje su vrlo atraktivne.

Mišljenja sam da je ta nekretnina vjerojatno najveći razlog zbog kojeg se Revija nije prodala. Onaj tko je zadužen za prodaju ( pri tome ne mislim na stečajnog upravitelja) vjerojatno ima u vidu kupca koji će Reviju dobiti za jednu kunu, te će na taj način doći u posjed i nekretnine na rivi. Međutim, konce im je pomrsio Betex sa svojom ponudom, pa sad treba naći način kako natjerati Betex da odustane od ponude. Najbolji način je naravno država i dugovi prema njoj, jer su oni i najveći problem. Međutim Betex ne odustaje. Radnici čekaju zarađene novce. Svi im nešto obećavaju, a rješenja ni od kuda. Država, najveći vjerovnik, se odbija odreći svojih potraživanja.
Ovih dana država je odbila Betex sa objašnjenjem da se Revija prodaje u dijelovima. Pogon i prostori na rivi su razdvojeni te će tako ići u prodaju. Znači odbila se dobra ponuda koja je mogla riješiti status Revije. Ne daju Betexu prostor na rivi. Ne ide li to u prilog tezi da je to već netko kaparao. Pitanje je samo tko. Vrijeme će pokazati, a onda bi opet mogli pričati o korupcijskim aferama.

Nema komentara: