20 srpnja 2007

Blune iz grada težaka

Moj blog je i zamišljen kao jedan vid komunikacije sa svima koji žele nešto reći o gradu i događajima u njemu. Stoga mi je izuzetno drago šta Vam mogu prezentirati jedan post koji nije izašao iz mog pera. Autoricu poznam nekoliko godina i znam ju kao vrlo čestitu i odgovornu osobu. U njezinih tridesetak i nešto sitno godina susrela se sa mnogo problema, i većinom ih je uspjela riješiti. Nije joj bilo lako, ali ti isti problemi su od nje stvorili jednu izuzetno snalažljivu i poštenu osobu. Osobu koja se uspjela u potpunosti izboriti za svoj status. Danas, u krugovima u kojima se kreće je vrlo cijenjena i njezino mišljenje se uvažava. Stoga mogu samo još dodati, mirela r. izuzetno sam ponosan šta si odlučila pomoći mi da ovaj blog postane jedna vrsta savjesti ovog grada.

Gospoja Nediljka je dobra žena. Kao supruga, mater, susjeda. Poštena je i vridna. Dijelom i zbog toga je puno loša gradonačelnica. Pošteni svit se u ova šporka vrimena ne može bavit politikon di je Nediljka zalutala. Za sve bi nas bilo bolje da je lopuža jer nas je njezin kršćanska svjetonazor košta puno novaca. Dok ona promišlja drugi kradu i namištaju, a dok kradu nešto ostane građanima, pa se Zadar obogatija toliko koliko Šibenik neće nikada.

Ona je sama priznala, kad se smistila na poziciju i vidila s kakvin morskin pasima ima posla, da je vezana i da ništa ne može. U okovima je drži stranačko vodstvo koje su okovali njih dva velika biznismena Vlade i Jole. Ante glumi velikoga šefa s onon kožnon pederušicon pod rukon, a oni mu tajnik ko pasić skakuće uz nogu. Tepa mu «predsjedniče, predsjedniče» dok su sami u kancelariji, sav sritan šta je na poziciji o kakvoj nije moga sanjati dok je bija kondukter u lokalcu za Rupe. Kažu ljudi da je bija drzak i bahat. Zbog veštida kakvi nosu kondukteri. Preteča lažnih odijela kakve je posli kupova u šanera za osansto kuna. Dok mu dilera nisu zatvorili.

Vlast su Šibenika i samo ovdje mogu paradirati pošto u Zagrebu ne vridu ni pišljiva boba. Pravi predsjednik, onaj s Markova trga navodno ne može smisliti nikoga od njih, jer zna koliko ne vride. Samo Pauk piza jer se sviđa Kalmeti koji se oduševija kad je oša Stančić. Ja san sidila blizu pa san sve čula. Božidar je šapnija isprid Jadrana jednome «jebate, ovi je jak igrač za razliku od onoga redikula» i cilo vrime se smija. Je. Ne može se reći da nije, kad je Pauk igrač. Šarmantan. Smije se kad triba a kad je za ozbiljno učini facu da ti je odma sve jasno. Igra je nogomet a posli bija šef policije. Meni se čini da je pametniji od ostalih. Od onoga maloga do gradonačelnice sigurno je pametniji. Dobro kažeš, ko nije pametniji od njega. A je uskraćen, Bože mili! Je nas je potrefilo. Sve pametniji od pametnijega.

Onda oni kažu da su pokrenuli Hrvatsku i naš grad i županiju. Jesu jesu. Toliko da se ništa ne vidi od velikih pokreta.

Ja bi najviše na svitu tila viditi šta to oni radu ujutro na poslu. Šta cilo jutro radu i kako to izgleda kad uđu u kancelarije i piju prvu kavu. Pogledaju emajl i novosti sa interneta. Gradonačelnica najprva. Onda sastanču, osnivaju povjerenstva, sastanču, izmišljaju ideje za neizvedive projekte kad ono već je vrime ručka pa triba ići doma. Tako svaki dan ispočetka. Sad u litu tek nemaju šta raditi.

Da su bar lopovi. Krali bi i ne bi nas sramotili. Uvatu svakoga iljaditoga, samo najgluplje koji su pustili da ih uvate. Gradonačelnici i župani nikad ne padaju osim ovih naših koji nisu sposobni ni za grih. Šta lipo ne pođu doma kad se ne bi ni osjetilo da ih nema a svima bi nan bilo bolje šta bar ne bi morali gledati njihovu sramotu.

Selo moje malo s rodjacima na vlasti. Šta oni znaju o gradu? Kondukter i nogometaaš, socijalna radnica i diplomirani politolog stupidus. Koji Alan Ford, koji Monty Pyton. Šibenik je grad ambasadora Alekse peška s rive. Rivon ne vlada grad nego županija. Otocima vlada Vlada, ceste se gradu s tri radnika po smjeni pa tako dvi godine. Vlast se za to ništa ne briga ko da to nisu njihova posla. Tako mi stojimo pa se čudimo kako ništa ne valja. Jole i Vlade kupu lemozinu a sad in se pridružija i oni Prgin kojemu su na lipe oči dali Kuline. TEF će in uzeti Mađari. Važno da smo mi ponosni Šibenčani s malo travarice i pršuta i da znamo sovati po šibenski. Šta će nama cili svit!

mirela r.


Nadam se da Vam se svidio ovaj osvrt na stanje među gradskim vlastodršcima.

Nema komentara: