17 srpnja 2007

Panika u šesnaestercu


Pojavile su se i prve reakcije vladajuće garniture na elaborat Gradske organizacije SDP-a. Kako stoje stvari, cijeli elaborat je polučio stanovitu paniku u vladajućim strukturama. Nije to nikakvo čudo. Vladajući su navikli na učmalu i neučinkovitu oporbu. Navikli su na oporbu koja se bavi unutarnjim razmiricama. Oporbu koja je slaba i nepokretna. I onda ih kao grom iz vedra neba pogodi jedan elaborat koji je predložio konkretne poteze u vezi stare gradske jezgre. Nisu pojma imali da im se u stvari sve to događa pred nosom. Ovaj put su njihovi špijuni u oporbenim redovima totalno zakazali. Stoga se nisu snašli, komentari su im šturi, a po informacijama koje imam, na brzinu pokušavaju smanjiti štetu koja je napravljena.

Prvi komentari oko samog projekta gradskog SDP-a izašli su uz sam članak u Novom Tjedniku. Ante Kulušić se izvlačio opisujući puste projekte koje gradska vlast ima, uporno ponavljajući kako se nije uplašio SDP-a. Iz njegove izjave se moglo pročitati kako najradije ne bi niti odgovorio na pitanje u vezi prijedloga SDP-a. Doduše, meni barem, nije jasno zašto je novinarka uopće njega pitala za komentar, s obzirom da je stara gradska jezgra stvar grada, a ne Županije. Komentar Smolića(HSS) i Lambaše(DC) nije spomena vrijedan, ali zato je Tanfarin(HSP) komentar za umrit od smija. Naime, on je u svom trenerskom trljanju i brljanju izjavio kako su oni stranka koja je svaki projekt koji su obećali i izvršila. Pokušao sam se sjetiti koji je to projekt u ovom gradu, ikada, predložen i izvršen od strane HSP-a. Nisam uspio. Ako se Vi možete sjetiti nekakvog izvršenog HSP-ovog projekta molim lijepo podsjetite me, bit će mi neobično drago napisati par crtica o tome.

Međutim, maknimo na stranu ove komentare. U jučerašnjoj Slobodnoj dalmaciji sramežljivo su se pojavile dvije kratke vijest. Objavila ih je, na moje veliko čuđenje, Jordanka Grubač. Vjerojatno je pozvana od strane gradske vladajuće garniture, te je zamoljena da objavi te vijesti. Obje crtice se odnose na gradsku jezgru. U prvoj se kaže kako će se iz novca skupljenog iz spomeničke rente ove godine 200.000 kuna utrošiti na obnovu fasada u staroj gradskoj jezgri. Odjednom se sastalo povjerenstvo za staru gradsku jezgru i naprasno odlučilo od spomeničke rente utrošiti "ćak" 200.000 kuna na obnovu fasada. Ma dajte molim Vas. Pitam ja to isto povjerenstvo, šta je s ostatkom spomeničke rente. Gdje taj dio novca, a radi se o iznosu koji se vrti oko 800.000 kuna, završava. Zašto se i taj dio ne utroši na staru gradsku jezgru.

Druga crtica nam je rekla kako od davno obećanog micanja reklama i klima uređaja sa pročelja kuća u staroj gradskoj jezgri za sad nema ništa. Razlog, je, kažu, taj šta je projekt dovršen tek nedavno. Ja, međutim, imam saznanja kako projekt za sad uopće ne postoji. Ovdje je još rečeno kako će Tome Đumbus ovih dana otići u Elektru kako bi popričao s električarima. Tema bi trebala biti mogućnosti oko skidanja kablova u staroj gradskoj jezgri. Ova izjava je valjda direktno isprovocirana SDP-ovim elaboratom, koji tu mogućnost spominje, ali i opisuje načine na koji bi se to moglo i trebalo učiniti. Preporučam Đumbusu da to pročita pa ubuduće neće lupati ovakve izjave koje su bez ikakvog pokrića.

Dakle, ako ništa drugo, SDP-ovci su uzburkali ustajale vode u ovom gradu. Posljedica toga je brzopleta reakcija vladajućih. To i nije nekakvo čudo kad nam je poznato da se i inače ponašaju kao guske u magli. Da li teta Neda stvarno misli da ćemo popušiti priču oko odluke koju je navodno donijelo povjerenstvo za staru gradsku jezgru. Da li Đumbus stvarno misli da smo toliko glupi pa nam može prodati priču oko reklama i kablova. Sve ove izjave su samo panična reakcija na potez SDP-ovaca, šta je dobro, jer bi se u ovom gradu napokon nešto moglo pomaknuti sa mrtve točke.

P.S. Tome Ninić – Đumbus se još nije udostojio odgovoriti na meil s kojim sam ga zamolio za komentar elaborata SDP-a.

Nema komentara: