14 srpnja 2007

Kratki osvrt na par informacija

Na službenoj gradskoj stranici dominiraju u zadnje vrijeme dvije vijesti. Prva se odnosi na otvaranje cestovne dionice Šibenik – Tromilja, dok se duga odnosi na podatke Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

U prvoj vijesti nam je rečeno kako je Kalmeta otvorio dionicu Šibenik – Tromilja, te nam objašnjavaju koliko je duga, zahtjevna i bla bla bla. Odnosno pokušavaju nam objasniti zašto je na 2,83 kilometra ulupano 72 milijuna kuna. Uzgred budi rečeno, cijena jednog kilometra ove obične ceste tek je neznatno niža od cijene jednog kilometra auto-ceste Zagreb Split. To se može donekle objasniti gradnjom tunela, ali kad se malo bolje pogleda taj tunel, postavlja se pitanje da li ga je uopće trebalo kopati s obzirom da se isti nalazi pri samom vrhu Trtara. Možda bi bilo jednostavnije samo napraviti prolaz, ali valjda su oni bolje znali šta se može ili ne može. Ja bih se radije osvrnuo na važnost tog tunela i ceste, koju svi tako uporno naglašavaju. Mišljenja sam da taj dio ceste ima važnost samo za onog tko direktno s auto-ceste ide prema Drnišu ili Kninu, a s obzirom na promet (pogotovo u zimskim mjesecima) to se odnosi na ukupno desetak vozila mjesečno. Za grad, pogotovo njegov zapadni dio, dionica Šibenik-Tromilja skupa sa tunelom nema ama baš nikakvo značenje. Niti je bliža, a niti kraća. Stoga stvarno ne vidim neku posebnu važnost. Osim toga, raskršće koje je napravljeno kao spojnica stare ceste prema Tromilji sa ovim novim djelom je napravljeno kriminalno loše. Ako dolazite starom cestom imat će te velikih problema kako bi ušli na novu cestu, stoga preporučam veliki oprez. Nije mi jasno da je nama toliko teško postaviti nekoliko semafora i učiniti stvari sigurnijima.

Naslov druge vijesti je “U odnosu na 2006 u Šibeniku smanjena nezaposlenost za 15,2%“. Nadalje se u tekstu govori kako je iza Zagreba Šibensko-kninska županija najbolja po smanjenu nezaposlenosti. U njoj je nezaposlenost smanjena za 15,2%. Znači nije samo u Šibeniku smanjena nezaposlenost, nego u cijeloj Županiji. Netko je izgleda računao kako će se samo čitati naslovi. Mogu biti i manje zloban pa misliti kako je naslov greškom upisan, ali čisto sumnjam, jer je već dokazana stvar da se naši gradski oci vole kititi tuđim perjem (sjetimo se bazena, knjižnice i sl.). Uglavnom, podatak je izvanredan. Međutim ako pogledamo strukturu koja se najviše zapošljava, pa vidimo da se naravno radi o konobarima, kuharima, čistačicama i drugom u turizmu uslužnom osoblju, onda nam je jasno kako je taj podatak kratkog daha. Normalno je da nezaposlenost pada tijekom sezone kad se pojavi velika potražnja za takvim zanimanjima, samo to smanjenje nezaposlenosti traje dva, maksimalno tri mjeseca. Pitam se hoće li biti objavljeni i podaci o nezaposlenosti u rujnu ili listopadu kada sezona završi. Osim toga, u to smanjenje nezaposlenosti, sukladno važećem zakonu spadaju i oni šta su brisani iz evidencije. Brisani su iz razloga šta im se ponudi nekakav posao koji oni ne žele prihvatiti kao neodgovarajući ili im se jednostavno ne radi. Nakon toga brišu se iz evidencije i ne smatraju se nezaposlenima. Takvima se smatraju i oni koji iz ovog ili onog razloga nisu napravili obvezujuću mjesečnu prijavu. Prema tome ako već baratamo nekim podacima onda bi podatke o smanjenju nezaposlenosti trebalo razdvojiti na one koji su stvarno zaposleni i one koji su brisani iz evidencije. Međutim, kako na takav način objašnjeni ti podaci ne bi bili baš tako svijetli, onda je bolje nama neupućenima prodavati maglu.

BTW jeste li primjetili kako je otvaranje Dubrovačkih ljetnih igara uredno prikazano na HRT-u uz direktan prijenos. Zar MDF ne bi trebao imati isti tretman.

P.S. Kako je Konvencija SDP-a polučila stanoviti odjek u javnosti, ovaj tjedan sam putem meila pokušao stupiti u kontakt sa Tomislavom Ninićem, te sam zatražio njegov komentar. Ako ga dobijem bit će te obavješteni o tome. Za sad nema odgovora.

Nema komentara: