18 srpnja 2007

Smijurija na Veleučilištu

Prije neki dan , točnije 12. srpnja, je na Veleučilištu u Šibeniku proslavljena godišnjica osnivanja, u sklopu koje je održana i promocija mladih diplomanata. Na proslavi su prisustvovali i naš vrli župan te pazi sad njegovi zamjenici Šimunac i Tanfara (njima je baš mjesto tamo). Promovirano je 49 diplomiranih studenata, na čemu im ovim putem upućujem iskrene čestitke.

Sve ovo i ne bi bila toliko zanimljiva vijest da nije opet bilo monada koje je upriličio jedan komentar koji je stanoviti “student“ napisao ispod posta koji je napisan još 17. lipnja na blogu Zakon je zakon, a praksa je - praksa.
Komentar prenosim u cijelosti, a glasi:

"KOLEGICE I KOLEGE

Sutra je 12 srpnja
GODIŠNJICA NAJVEĆEG K U L T U R O C I D A
U POVIJESTI HRVATSKOG VISOKOG OBRAZOVANJA

Na sutrašnji dan, 12. srpnja 2006. godine
UKINUTA JE VISOKA ŠKOLA ZA TURISTIČKI MENADŽMENT

A osnovano VELE(M)UČILIŠTE U ŠIBENIKU

Što smo proživjeli u ovih godinu dana ?
Što smo izgubili a što smo dobili?
IZGUBILI SMO PROFESORE S DOKTORATIMA I MAGISTERIJEM I IZBOROM U ZVANJA !
Izgubili smo najljepši dio našeg , studentskog, života od jedne godine.
A što smo dobili?
DOBILI SMO PRIVREMENOG DEKANA KOJI JE TO VEĆ GODINU DANA NA SRAMOTU GRADA ŽUPANIJE I VELEUČILIŠTA.
DOBILI SMO POKUŠAJ MIJENJANJA PROGRAMA OD STRANE NASTRANOG NASTAVNIKA KOJI NE ZASLUŽUJE DA GA ZOVEMO NASTAVNIKOM NITI DA RADI NA VELEUČILIŠTU
DOBILI SMO OSTATAK OSTATAKA VISOKE ŠKOLE ZA TURISTIČKI MENADŽMENT
DOBILI SMO ULJEZE U ZGRADI KOJU SMO MI SVOJIM NOVCIMA IZGRADILI
DOBILI SMO NASTAVNIČKO I UPRAVNO VIJEĆE KOJI NE VODE BRIGU O NIČEMU NITI IZVRŠAVAJU SVOJE ZAKONSKE OBAVEZE
DOBILI SMO PROGRAME U KOJIMA SE VIŠE NITKO NE MOŽE SNAĆI
DOBILI SMO PRIVREMENOG DEKANA KOJI NAM JE HTIO UKINUTI ZVANJE I TITULU
I JOŠ GA IMAMO
DOKLE?
KOLEGICE I KOLEGE
PRIVREMENI DEKAN SAZVAO JE PROMOCIJU NA SUTRAŠNJI DAN, DAN KOJI BI TREBAO NAMA BITI JEDAN OD NAJDRAŽIH U ŽIVOTU
I TO JE NJEGOVA PODLA PODVALA !
POZIVAMO VAS DA SUTRA
U 10, 30 DOĐEMO SA SVJEĆAMA I OBILJEŽIMO DAN KAD JE UKINUTA VŠTM
U 11.00 UGASIT ĆEMO SVIJEĆE ALI NEĆEMO ULAZITI U ZGRADU
POSLAT ĆEMO PREDSTAVNIKA DA ČESTITA NAŠIM KOLEGAMA I KOLEGICAMA KOJI ĆE PRIMITI DIPLOME
ISPRIČAT ĆEMO SE RODITELJIMA I GOSTIMA ALI I IM DATI DO ZNANJA DA SE NE MIRIMO S POSTOJEĆIM STANJEM U VELE(M)UČILIŠTU
TO JE NAŠ ZADNJI POZIV MINISTARSTVU DA SMJENI MARKA RADAČIĆA S FUNKCIJE PRIVREMENOG DEKANA
AKO SE TO NE UČINI U NAJKRAĆEM ROKU TO ĆEMO UČINITI MI STUDENTI“

Na ovaj komentar privremeni Dekan je reagirao tako šta je u kritično vrijeme osigurao prisustvo policije u i oko Veleučilišta. Na kraju je ispalo kako je sve to bilo bez ikakve veze, al tko se jednom opeče i na hladno puše. Nije Dekan bez razloga zvao policiju, jer nakon svih onih svinjarija koje su se događale na i oko Veleučilišta, nije si mogao priuštiti još jedan skandal.
Cijela situacija je bila još smješnija jer se i novinarska ekipa TV Šibenika pripremila za veliki prosvjed najavljen od jednog anonimnog studenta. Kad su vidili da su se zaletili onda su objavili prilog o tome i, s obzirom da su nešto morali i reći, izvalili kako se studentarija preplašila policije.
Smijurija, koja dokazuje način na koji razmišljaju ljudi koji se stalno pozivaju na demokraciju. Prvo, da je poziv na prosvjed bio i legitiman, odnosno stvaran, zar nikom nije palo na pamet da bi studente na prosvjed pozvali njihovi predstavnici. Drugo, s obzirom da su predstavnici studenata mahom inteligentni i razboriti ljudi, zar nikome nije palo na pamet kako bi oni prosvjed uredno prijavili nadležnim institucijama, a ne poziv objavljivali pod komentare posta na blogu. Osim toga prosvjed je legitimno i demokratsko pravo svakog građanina bilo koje demokratske države, za kojim se poseže onda kad se na nikakav drugi način ne može razriješiti konflikt koji se pojavio nakon nekih pojedinačnih odluka ili radnji.

Dekan je odmah reagirao da je pozvao policiju, umjesto da je prvo pozvao studentske predstavnike te ih upitao za namjere. Međutim kako njegovi odnosi sa tim istim predstavnicima očigledno nisu na nivou normalne komunikacije, on se odlučio za represiju. Novinari TV šibenik su postupili još gore. Ako Dekana i opravdava činjenica da nije u dobrim odnosima sa predstavnicima studenata zbog ovih ili onih razloga, novinare TV Šibenik ne opravdava ništa za glupost koju su napravili. Oni bi trebali biti nepristrani profesionalci, koji su došli do neke informacije. Prvo su trebali stupiti u kontakt sa predstavnicima studenata, pa sa Dekanom, te onda sukladno tome napraviti ili ne napraviti reportažu o tzv. prosvjedu. Oni to nisu ni pokušali učiniti, već su se odlučili za lažiranje reportaže koja se temeljila na pukim pretpostavkama. Kome je tako nešto odgovaralo prosudite sami. Meni se čini kako je sve to napravljeno u nadi da će se destabilizirati studentsko jedinstvo. Na sreću, izgleda nije im to uspjelo. Stoga, dragi moji studenti Vele(m)učilišta u Šibeniku (kako ga Vi volite nazvati) želim Vam da se napokon izborite za svoja prava i da dobijete ustanovu sa primjerenim visoko- školskim standardima.

Nema komentara: