19 studenoga 2007

Retrospektiva XIII

Bribirski knezovi, taj pompozno najavljivani projekt u kojem je trebala biti nekakva sportsko rekreacijska zona je definitivno otpao iz onoga šta se nekad zvalo projekt Šibenik. Izgleda da je potencijalnim ulagačima puno bolje bila poznata situacija oko tog dijela projekta, nego nama građanima Šibenika. Stoga je i odaziv bio nikakav. Ovih dana doznali smo kako je gradska vlast potpisala ugovor sa biskupom Ivasom o prepuštanju zemljišta u vojarni za gradnju katoličkog centra. Sa tim je navodno kompenzirano dugovanje u vidu nekretnina koje su trebale biti vraćene crkvi u vlasništvo. E sad, prostornim planom je tamo predviđena zona za sport i rekreaciju. Pitam se u šta od te dvije namjene spada katolički centar. U sport ili rekreaciju. Ili naše gradske vlasti imaju namjeru mijenjati namjenu zemljišta, kao što su to napravili u slučaju don Ante.

Znači na jednoj strani grada ćemo imati franjevački samostan, a na drugoj strani katolički centar. Predivno. Kad malo bolje razmislim, nije li na taj način crkvi uzvraćeno za otvoreno agitiranje za zna se koju stranku. To je po mom mišljenju jedna velika sramota crkve, ali tu se ne može puno učiniti. Ove nedjelje, pokušavajući potvrditi svoju tezu, otišao sam i na misu. Koja je crkva bila u pitanju, neću namjerno spomenuti. Pretpostavljam da je u svima bila približno ista propovijed. Nije mi trebalo puno da zaključim, kako će se misa pretvoriti u predizborni skup. Kad smo došli do isto spolnih zajednica, dekriminalizacije (odnosno kako fratar reče legalizacije) droga i nepoštivanja katoličkih vrijednosti morao sam otići jer mi se više nije slušalo. Obuzeo me neobjašnjivi bijes, pa sam pobjegao prije nego su se počeli spominjati crvene vragove i slične budalaštine.

14. studenog na službenim stranicama grada objavljena je slijedeća informacija:

„Danas je u Gradskoj vijećnici Grada Šibenika održana konferencija za novinare na kojoj je Goran Prgin, vlasnik i predsjednik Uprave Nautičkog centra Prgin (NCP), po prvi put javnosti predstavio partnere u projektu “Hotel Šibenik”, s kojom će zajednički raditi na razvoju prvog hrvatskog megayacht resorta u Šibeniku. Riječ je o američkoj kompaniji Island Global Yachting (IGY), koja je jedna od najvećih svjetskih vlasnika, developera i upravitelja luksuznim marinama i pripadajućim objektima.. IGY ima respektabilnu međunarodnu mrežu marina i hotela i to od Amerike, preko karipskog otočja, do Bliskog istoka.“
Pa dalje kaže:
“ NCP & IGY će, putem joint-ventura, zajednički upravljati projektom „Hotel Šibenik“ i „Mandalina Megayacht Marina“, koji će postati prvi centar takve vrste u Hrvatskoj. Iznos od cca 60 milijuna € uključuje investiciju izgradnje dvaju hotela (5-zvjezdica i 4-zvjezdice), vila i bazena, vrhunski opremljene marine za megajahte, prvoklasnog yacht cluba, restorana, zabavnih, rekreacijskih i trgovačkih sadržaja.“
Čekaj malo. Dva hotela, vile, bazeni, yacht klub, restoran, zabavni rekreacijski i trgovački sadržaji. OK, to i jeste u projektu. Za to je i raspisan natječaj. Ali. Vrhunski opremljena marina za mega jahte. Kakva marina za mega jahte. To nije u projektu. Za to nije bio raspisan natječaj. Ta marina nije dio projekta Šibenik. Kako se sad ovdje pojavila i marina. Tko je Prginu dao da radi marinu. Ako sam ja dobro shvatio projekt Kuline, on nije uključivao nikakvu marinu. Za nju je natječaj trebao biti raspisan posebno. A opet možda je to razlog zbog čega se ugovor nije željelo objaviti. Da narod ne vidi kako je grad poklonio nešto šta nije imao pravo pokloniti.

Jelena Devčić je napisala kako su se u javnosti pojavile spekulacije kako je don Ante kuću u Grebaštici napravio bespravno. Spekulacije. Ne bih to baš tako nazvao. Nisu se u javnosti pojavile nikakve spekulacije. Naprotiv Slobodna dalmacija je objavila konkretnu vijest. Bez ikakve sumnje se moglo zaključiti kako je don Ante svoju kućicu napravio tamo gdje nije smio.

Neki dan vidjeh Bajića u društvu sa onim balavim direktorom turističke zajednice. Toliko je očigledno kako se direktor boji Bajića. Plazio je po njemu, pokušavajući mu se cijelo vrijeme ulizati. Bajić se prema njemu ponašao kao prema dosadnoj mušici. Gledao ga je s visoka i pokušavao ga se otresti. Jadni moj direktore. Šta ti to triba. Šta ti vridi fakultet, kad ti šefuje nosač pištolja. I ti tu ama baš ništa ne možeš, osim ulizivati se.

Pogledao sam malo šta su to HDZ-ovci ostvarili u ovoj županiji i na šta su to potrošili dvi milijarde kuna. Pa vrtim, pa gledam. I ustanovim kako su nabrojili uređenje, gradnju i obnovu skoro svih crkava na području županije. Pa su naveli cifre koje tek, kao planiraju, uložiti u ovu županiju. Tu mi je posebno upalo u oko proširenje gata Vrulje i škola na Meterizama, od kojih još uvijek nema ništa. Da sad ne nabrajam, u te dvije milijarde kuna ima onog šta je započela bivša, a dovršila ova Vlada, pa ima onoga šta je napravila ova Vlada, ali ima i onih projekata za koje se još uvijek ne zna kad će biti započeti. Dakle uvršteno je i ono šta nije napravljeno – ostvareno. Nego, aj mi pomozite. Kaže, HDZ, da je ova vlada na području ove županije u zadnje četiri godine izgradila 31 kilometar auto ceste. Razmišljao sam i ne mogu se sjetiti da su oni, osim završetka mosta kod Skradina, napravili iti jedan kilometar auto ceste na području ove županije. Ima li netko pojma gdje su tih 31 kilometar auto ceste.

Nego, imam neki dojam da nam je oporba pretiha. Očekivao sam malo više borbe u ovoj izbornoj jedinici. Očekivao sam kako će se više udarati po Bajiću, projektu Šibenik i drugim glupostima koje je gradska vlast napravila. Na kraju krajeva, očekivao sam da će se udariti i po don Anti, sad nakon najnovijih napisa. Ali ništa. Sve je to slabo. I jedni i drugi, kao da izbjegavaju otvorene sukobe. Zanimljivo.

Nema komentara: