16 studenoga 2007

Don Ante i njegova kućica

Vjerni pratitelj mog bloga „Q“ u komentarima na prošli post skrenuo nam je pažnju na članak u Slobodnoj dalmaciji od 14. studenog. Članak je napisao novinar Denis Krnić, pod naslovom Vila Ante Kulušića izgrađena na pašnjaku. Predlažem Vam da ga pročitate.

Prije nego šta se osvrnem na situaciju oko don Ante moram napomenuti kako sam već odavno obaviješten (preko meila) o mogućnosti bespravne gradnje don Ante. Međutim, s obzirom na težinu informacije morao sam od pošiljatelja koji se krio pod nickom VelikaObmana zatražiti neke dokaze koji bi potkrijepili njegovu/njezinu tvrdnju. Kako te dokaze nisam dobio, tako informaciju nisam ni objavio.

Sad kad je ona izašla u Slobodnoj dalmaciji mogu si dozvoliti neku kakvu-takvu analizu i sa Vama podijeliti svoje mišljenje oko svega.

Dakle, don Ante je, kako stvari stoje, napravio malu kućicu od 200 kvadrata na mjestu gdje nije smio. Po onome šta sam ja dobio na meil, don Ante je jako dobro znao da kuću tamo ne smije napraviti jer se ne radi o građevinskoj zoni, već o zoni koja je bila (više nije) namijenjena za turističke sadržaje, a šta don Antina kućica sigurno nije. Kako je kuća napravljena u zoni koja nije namijenjena za takvu gradnju, don Ante naravno za nju nije mogao dobiti ni jedan odgovarajući dokument. Odnosno, kako se u zadnje vrijeme voli reći, kuću nije mogao legalizirati. S obzirom da kuća nije bila legalizirana, onda nije mogao dobiti ni priključke za vodu i struju. Priključke je ipak dobio, a na koji način je to napravljeno ostavit ću Vama da zaključujete.

I sad počinje ona priča oko legalizacije. Legalizacija je prvenstveno rađena kako bi don Ante nesmetano mogao doći na listu za Sabor. Naime, po tvrdnjama VelikeObmane, don Anti je iz Zagreba poručeno da na listi neće biti ukoliko ne sredi stanje oko kuće u Grebaštici. Ovdje su na scenu stupili naši gradski planeri. Naš vrli Guste je dobio nalog, pod hitno mijenjaj prostorni plan kako bi se stanje oko kućice moglo riješiti. Guste je, doduše nevoljko (koliko sam načuo), riješio problem, te je naš don Ante legalizirao kućicu i na taj način dospio na listu.

OK. Sve je sad po Zakonu! Da li će se državno odvjetništvo ili policija pozabaviti s načinom kako je ovo učinjeno, ne bih znao. Uostalom, to je njihov problem. Mene u svemu tome muče dvije stvari.

Prva. Odakle don Anti obraz da u ovoj županiji radi tako nešto. U ovoj županiji je ruka ministrice Dropulić napravila najviše nereda. Ovdje prvenstveno mislim na Rogoznicu, gdje je ministrica Dropulić srušila cijeli niz kuća koje su bile izgrađene na području zona koje nisu bile građevinske, a i na području zona namijenjenih za turističke sadržaje. Kuće koje su bile u zonama za turističke sadržaje ministrica je srušila jer se nisu mogle legalizirati kao hoteli, pansioni ili nešto slično tomu. U tim situacijama don Ante se pojavljivao kao miritelj prosvjeda. Pojavljivao se kao spasitelj onima preostalima, kojima se kuće još nisu srušile. Njima je obećavao donošenje novog prostornog plana općine Rogoznica u kojem će se gledati svaka kuća. Obećavao im je da se kuće više neće rušiti i tko zna šta još. Istovremeno sa tim događajima, don Ante je imao nelegalno izgrađenu kuću. Istovremeno sa tim događajima, don Ante je nastojao riješiti svoj problem, a jedino rješenje je bilo izmjena prostornog plana, koji u njegovom slučaju nije bilo potrebe mijenjati, osim radi njegove kuće i njegove ambicije da ode u Sabor. Pitam se kako bi don Ante reagirao da mu se bager ministrice Dropulić pojavio ispred kuće i malo zagrebao po zidovima. Sigurno mu ne bi bilo svejedno. Pitam se šta je mislio u svojoj glavi u momentu kad je onim nesretnim ljudima u Rogoznici obećavao brda i doline. Pitam se, da li ga je pekla savjest, ako ju uopće i ima.

To je prvi dio priče. Po mom mišljenju s njim bi se malo više trebali pozabaviti ljudi iz Rogoznice. Trebali bi početi postavljati neugodna pitanja. A šta se tiče samog postupka legalizacije, e tu je izija vuk magarca. Don Ante će u Sabor, i tu nikakve istrage više nema niti će biti.

Druga stvar koja me muči. Kako to da je ova informacija objavljena baš u ovaj moment? I to u novinama koje su po mom mišljenju naklonjenije HDZ-u nego ijednoj drugoj stranci. Netko će reći da je informaciju proturila opozicija. Možda, ali ja se ne bih složio s tim. Teško da je opozicija mogla uvući takvu vijest u HDZ-ovski bedem kao šta je Slobodna dalmacija. Da je to objavljeno u Jutarnjem listu ili npr. u Novom listu, onda bih i rekao da mu je spustio netko iz opozicije. Ovako, nisam baš sklon tom zaključku.

Prije sam sklon zaključku kako je informacija proturena iz samog HDZ-a. Sad će se netko nasmijati, a ja ću Vam pokušati objasniti zašto tako mislim. Poznate su velike ambicije tete Nede. Svim silama je nastojala doći na šta veću poziciju na listi za Sabor. Jedno vrijeme je čak kotirala izvrsno. Međutim, završila je na desetom mjestu, te su joj šanse jako jako male. Tešku borbu za Sabor vodio je i Pauk, naš vrli župan. Kako je završio, opće poznata je stvar. Nema ga na listi. E sad. Kad bi jedan od naših kandidata s liste odustao, otvorio bi se prostor za ulazak Pauka na listu, odnosno otvorio bi se prostor za podizanje tete Nede na puno bolje mjesto. Dakle, ako bi se, recimo, don Ante iz nekog razloga sam povukao sa liste, otvorio bi se prostor za poboljšanje pozicije tete Nede i mogući dolazak Pauka na njeno mjesto. Ako bi teta Neda otišla u Sabor, otvorilo bi se mjesto za mladog gradonačelnika, koji se polako kristalizira u liku i djelu Tome Jukića. BTW, Tome Jukić ionako priča da je on slijedeći gradonačelnik. Ali kako natjerati don Antu da se povuče. Moramo ga malo uzdrmati i stvoriti mu neugodnu situaciju. I tako je priča o njegovoj kući, u čijoj legalizaciji mu je pomogao jedan gradski ured, završila u Slobodnoj. Teta Neda na upite novinara nije imala nikakav komentar. A znate ono kad Vas netko nešto pita, a Vi nemate komentar, onda ili ne znate šta bi pametno odgovorili ili na taj način potvrđujete informaciju. Kako kuloari pričaju da je teta Neda izuzetno nezadovoljna pozicijom na listi, a Pauk bijesan jer je odbačen, a poznavajući ambicije mladog Tome Jukića vrlo sam sklon mogućnosti da je borba za Sabor jedini razlog zbog kojeg je ova priča baš sad izašla u novinama. A opet, možda je u pitanju samo najobičnija ljudska ljubomora.

Bilo kako bilo. Cijeli članak je najvjerojatnije istina, a šta se može vidjeti i kroz mlak demanti samog don Ante. Činjenica jeste da ovakva situacija svima paše. I opoziciji i don Antinim stranačkim kolegama. Prvima zbog toga šta je don Ante uhvaćen sa rukama u vreći, a drugima iz već opisanih razloga. Sad nam preostaje čekati razvoj situacije. Pitanje je hoće li razvoja situacije uopće biti, odnosno hoće li tata Sanader dozvoliti daljnje prepucavanje između njegovih poslušnika. Jedno je jasno, ovo će biti, vjerojatno, jedini članak koji spominje don Antu i njegovu kućicu.

Nema komentara: