12 studenoga 2007

Retrospektiva XII

U zgradi od vlasti koja se nalazi na našoj velebnoj rivi događaju se čudne stvari. Na drugom katu te zgrade (koji inače pripada gradskoj upravi) ubrzano se agitira za HDZ. Svi sa tog kata se slažu kako će morati glasati za HDZ. Razlog tome nije onaj na koji bi svi mi pomislili. Nije razlog to šta je HDZ odlična stranka. Niti je razlog šta HDZ radi na dobrobit grada. Doduše ovo i ne može biti razlog, ali svejedno. Razlog je taj šta su teta Nedini djelatnici zaključili kako je glas HDZ-u jedini način da se riješe NJE. Jer ako ona ode u Sabor, riješili su se njezinog zuluma, od ranog jutra svaki dan. He, he nije to ni tako loša ideja.

U Slobodnoj Dalmaciji od 06. 11. u članku „Dalmatinski preporod težak 2 milijarde kuna“ novinar Leo Kovačić piše o ogromnom napretku Dalmatinskih gradova Splita, Šibenika, Zadra i Dubrovnika u zadnje četiri godine. Članak je bez sumnje naručen od strane vladajuće stranke, a u podnaslovu bi trebalo pisati plaćeni oglas. Sve bi to bilo i shvatljivo da u jednoj podebljanoj crtici sa strane naša šibenska novinarka Marina Jurković ne navodi kako se u Šibeniku očekuje realizacija turističkih projekata u vrijednosti od 350 milijuna kuna. Pa se dalje navodi, kako su projekti hotela na Kulinama, Obonjanu, u vojarni Bribirski knezovi te na tvrđavama u samoj realizaciji. WTF. Sve sam očekivao ali nisam očekivao laži od novinarke kao šta je Marina Jurković. Svi mi znamo da su od tih pustih projekata ostale samo Kuline i Obonjan. Za Kuline je potpisan ugovor, al se ne zna s kim. Dok je Obonjan tko zna u kojoj fazi. Evo pregovaračka traje i traje, a rečeno je da će se ugovor potpisati u listopadu. Ako pogledate stranice Sinergijskih solucija vidjet će te da se ostali projekti više i ne računaju kao projekti. Naravno, razlog je bio taj šta nije bilo zainteresiranih. Znači od tih sedam, od strane M. Jurković navedenih, projekata istina je da donekle egzistiraju samo dva. Nije mi jasno čemu laži.

Narode, daje se na znanje. Odmah po završetku izbora struja će poskupiti za nekih 20-30 %. HEP je već postavio zahtjev za povećanjem cijene, ali kako Sanader zna da to ne smije sad napraviti, onda je povećanje odgođeno za početak prosinca. Razlog? HEP je opet u velikim dugovima. Na kraju godine će mu faliti laganih oko milijardu kunića. Kako? Zašto? Pa zato šta je Sanader od HEP-a uzeo novac i dao ga HAC-u u svrhu ubrzane prijeizborne izgradnje cesta. I sad HEP-u fali ta lova. Kako je Sanader nema odakle vratiti, onda je najlakše da taj gubitak namire građani lijepe nam naše. Ali naravno, poslije izbora.

Već nekoliko dana cijela luka od Dolca do Mandaline smrdi po nafti. Po površini mora pluta tanak naftni sloj. Nadležne institucije ne reagiraju. Kao izašle su na teren. Kao sanirali su onečišćenje. Kao, ne mogu pronaći onog tko je izazvao naftno onečišćenje luke Šibenik. Jao nama i takvim institucijama. Oni ovo smatraju saniranjem. Ne samo da nije sanirano, nego je svakim danom sve gore i gore. Možda čekaju vjetar, da se to „prirodno“ sanira. Nego pitam se ima li to kakve veze sa onom „benzinskom stanicom“ u Dubokoj.

Priča se da nam je vrli predsjednik Vatrogasne zajednice uspio zapaliti službenog terenca. Navodno mu se terenac zapalio na autoputu negdje u Lici dok se vraćao sa puta u Zagreb. A u Zagreb je, navodno morao nekim privatnim poslom, pa kako mu se puno žurilo, isforsirao je auto i eto, malo ga je spržio.

Kalmeta se, sa proštenjem, opet izasrao. U predizborne svrhe posebno je naglasio kako je Šibenik u zadnje četiri godine dobio isto love koliko i Zadar. Rekao je da je država Šibeniku dala oko dvije milijarde kuna. Slab je matematičar taj naš ministar. Samo cesta od Gaženice do autoputa je koštala oko šesto milijuna kuna. A gdje je ostalo. Luka Gaženica, pa nova sportska dvorana, pa tko zna koliko još toga. I onda on nama priča priče. Ajde lipo moj ministre lovi rake govnare. Bolje bi ti bilo da paziš na svoje vozače, nego šta nama prodaješ maglu.

Još ću ja malo o Kalmeti. Po čemu je novinarka Simeona Pancirov zaključila da je on najuspješniji član Vlade Ive Sanadera. Čime je ona izmjerila njegovu uspješnost. Osobno mislim da je Kalmeta najuspješniji jedino ako ćemo gledati broj afera. Pa ako je Simeona gledala po tom mjerilu, slažem se, Kalmeta jeste najuspješniji ministar.

Izborna kampanja je počela. Bombardiraju nas izjavama na televiziji. Kad se pojavi koja reklama, redovito prebacujem na drugi program. Svoj stav sam odavno formirao i nemam ga namjeru mijenjati na osnovu neke tamo idiotske reklame ili slike obrađene u photoshopu. Međutim, neki dan slučajno vidjeh Niku Kovača i reklamu u kojoj se on iz dijaspore javlja i kaže nam da i oni imaju pravo glasanja. Kaže nam on kako im se to ima namjeru oduzeti. Kaže da je rođen u dijaspori i da bi htio glasati za našu Hrvatsku. Razmišljao sam malo o tome šta je Niko rekao (mada mu nitko nikad neće ni zabraniti glasanje, ali ne u posebnoj izbornoj jedinici), a onda se sjetih tog istog Nike, kako nije htio doći igrati u Dinamo u voljenu mu Hrvatsku, već je ostao u mrskoj mu dijaspori. Sjetih se njega, Ivaniševića i još gomile tih samozvanih rodoljuba koji su branili svoju domovinu putujući po svijetu, od banketa do banketa, za šta su uredno i izvrsno plaćeni. Sjetih se svih tih velikih rodoljuba koji su svoja prebivališta osnovali u državama tipa Monte Carlo, te su na taj način prestali plaćati poreze svojoj voljenoj Hrvatskoj. Sjetih se toga i znate šta. Ja bih im zabranio glasanje. Sve dok ne počnu plaćati porez Hrvatskoj. Sve dok su im računi u mrskoj im dijaspori, ne bi oni meni glasali za Zakone u Hrvatskoj, ma koliko ju voljeli. I amen.

A majko mila u kakvom mi to gradu živimo. Jeste li, možda danas podigli pogled prema tvrđavi Sv. Mihovila. Ako jeste onda ste mogli vidit kako fali polovica državne zastave. Našoj vrloj gradskoj vlasti poručujem da malo češće pogledaju prema tvrđavi. Možda će nas barem s tom zastavom prestati sramotiti. Ili, imam ideju. Neka zaduže Bajića da svaki dan prošeće do gore i provjeri u kakvom je stanju zastava. Na takav način bi nam bio barem od nekakve koristi.

Nema komentara: