14 kolovoza 2007

Naš porat

Image Hosted by ImageShack.us


Ova slika mogla se vidjeti prije nekih petnaestak dana. Impozantna jahta je uplovila u našu luku i naravno nije pristala na obalu nego se usidrila u sred luke. Nisam siguran da li joj se išta naplaćuje kad se nalazi na sidru. Ako se i nešto naplati to je sigurno puno manji iznos nego onaj koji bi platila da je pristala uz obalu.

Naravno da takva jahta, a ni one koje su manje od nje neće pristati na obalu. Jedan od razloga je sigurno taj šta se klijentela koja se nalazi na njoj ne želi biti uznemiravana pogledima prolaznika. Drugi, mnogo ozbiljniji, razlog je taj šta naša luka, bez obzira na svoju veličinu, nema uređena pristaništa za takve jahte. Žalosno, jel da. Ovakve jahte pristaju u Dubrovniku na obalu i za to plaćaju masnu naknadu.

Zanimljivo je koliko smo mi Šibenčani neprijatelji sami sebi. Po pitanju obale već se godinama ništa ne poduzima. Broj nautičara se svake godine povećava, a naša riva svake godine izgleda sve žalosnije. Postoji prijedlog za promjenu tog stanja. Napravili su ga SDP-ovci, na onoj svojoj glasovitoj konvenciji održanoj početkom srpnja. Možda taj prijedlog i nije ostvariv, ali je vrlo zanimljiv, te se o njemu može pričati i na osnovu njega donijeti nekakva projekcija za skoru budućnost.

Oni su predložili podjelu rive na tri djela. Prvi dio bi bio namijenjen za baš ovakve jahte, tzv. mega jahte koje bi pristajale ne područje od Vrulja do mula Krke. Drugi dio, od mula Krke do Domalda bi bio namijenjen za manje jahte, a treći, od Domalda do TEF-a bi se pretvorio u gradsku lučicu. Još su predložili izgradnju infrastrukture za nautičare, a naravno i micanje benzinske pumpe sa rive.

Bilo bi dobro kad bi netko, kompetentan, razmotrio ove prijedloge. Procijenio potrebna ulaganja i njihovu opravdanost. Prijedloge dao na javnu raspravu. I, na kraju, učinio sve kako bi se prijedlozi ostvarili.

Međutim ništa od toga se neće ostvariti sve dok gradska vlast ne bude imala sluha za takve projekte. Jer ona mora biti glavni pokretač svih projekata u gradu. Ona mora stvoriti sve preduvjete za ostvarivanje takvih projekata. Trenutačna gradska vlast to ne može i neće nikad biti. Na žalost svih nas oni nisu sposobni za pokretanje bilo čega.

Nema komentara: