04 kolovoza 2007

Dokle će Šibenik podcjenjivati svoju kulturnu baštinu

Šta mislite zašto ovakav naslov? Mislite li da Šibenik drži do svoje povijesti? Mislite li da je Šibenik ponosan na svoju povijesnu baštinu, ili ju podcjenjuje i stalno se pokušava kititi tuđim.

Moje mišljenje je da Šibenik uporno podcjenjuje svoju povijest, kao da ga je sram onoga šta se događalo nekad. I nije samo stvar u tome da se zaboravljaju daleki događaji i ljudi, već se i novija povijest polako baca u zaborav. Za primjer ovoj tezi uzmite samo godišnje proslave rujanskog rata. Dok se u drugim gradovima na sva zvona lupa o par granatica ili nekoliko metaka koji su više ili manje slučajno zalutali, ovdje se sedam dana duga patnja građana minorizira do bola. Ali, nije to tema ovog posta.

Ovaj uvod mi je bio potreban kako bi mi mozak dobro prožvakao vijest koju sam ovih dana doznao od jedne moje ptičice. Vijest vrlo zorno dokazuje tezu iz uvoda. Tezu da Šibenčani mrze svoju povijest i ne žele imati posla sa njom. Međutim, akter ove priče i nije Šibenčanin, pa to donekle baca sumnju na moju tezu. Međutim kako nije Šibenčanin, a ni obrazovanje mu nije na nivou, povijesne ličnosti Šibenika mu i ne mogu biti poznate, pa ću mu to uzeti za olakotnu okolnost.

Ne znam jeste li to negdje već pročitali ili ste čuli ali netko se sjetio da bi bila pametna stvar prije uopće ikakvog početka gradnje osnovne škole na Meterizama, toj školi dati ime. Nije bitno koji je to biser. Njegove ideje su izašle kroz usta Novice Ljubičića, bivšeg konduktera, šofera i policajca, sadašnjeg tajnika i glasnogovornika. Novici je dat nalog da napravi sljedeće: na sastanku MO Meterize iznio je prijedlog o nazivu neizgrađene OŠ na Meterizama. Po njihovom/njegovom prijedlogu buduće ime bi trebalo biti osnovna škola dr. Franje Tuđmana. Naravno da je prijedlog od strane HDZ-ovskih i HSS-ovskih članova objeručke prihvaćen. Nitko od tih vrlih, naših zastupnika, nije niti pokušao razmisliti o tome. Nisu niti sekundu promislili. Nego su skočili na noge sa podignutom rukom u zrak, nastojeći to napraviti prije nego onaj drugi, jer je to kondukter, drugi čovjek HDZ-a u Šibeniku predložio. Šta se drugo od svih njih moglo i očekivati. Svi zajedno tamo imaju osam razreda osnovne škole, veliki odmor u srednjoj školi, a neki pojedinci čak i sumnjivo više obrazovanje. Kako bi njima palo na pamet da Šibenik možda ima neke svoje poznate Šibenčane, koji su zadužili ovaj grad. Koji su pronijeli njegovo ime po cijelom svijetu. Šta bi mi dali školi ime po nekakvim tamo filozofima, slikarima, spisateljima kad možemo po političaru koji je onomad odjebao Šibenik i njegov TLM, jer “Šibenčani nisu znali sačuvati TLM“, a veličao Mostarski Aluminij jer su oni “odradili pravu stvar“. Jest da je taj političar zadužio nas građane Hrvatske i inicirao stvaranje drage nam Lijepe naše, ali imamo mi primjerenije povijesne osobe čija bi imena mogla krasiti pročelje neke osnovne škole.

Recimo to može biti i netko od slijedećih:

- Juraj Čulinović - najveći šibenski slikar renesansnog duha.

- Antun Vrančić ( 1504. - 1573. ) pisac, latinist, povjesničar, diplomat, kraljevski namjesnik, kardinal, najobrazovanija i najumnija ličnost svoga vremena.

- Dinko Zavorović ( 1540. - 1608. ) prvi je hrvatski moderni historiograf.

- Božo Bonifačić (1538. - 1592.) čuveni kartograf i bakrorezac europskog ugleda.

- Martin Kolunić Rota (1540.-45. - 1583.) čuveni bakrorezac, grafičar i kartograf.

- Julije Skjavetić (1530.-35. - kraj XVI. st.) prvi poznati šibenski i jedan od najranijih hrvatskih skladatelja,

- Ivan Šibenčanin (1640. - 1705.) poznati skladatelj, vrsni tenor i orguljaš.

- Nikola Tommaseo (1802. - 1874.) književnik, jezikoslovac, leksikograf, filozof, kritičar, prevoditelj. Jedan je od najumnijih i najobrazovanijih Europljana XIX. stoljeća.

- Ante Šupuk ( 1838.-1904.) gradonačelnik Šibenika od 1873.-1903. i dugogodišnjeg zastupnika grada u Zadarskom saboru i Bečkom parlamentu.

To su samo od nekih Šibenčana koji su kroz povijest pridonijeli podizanju ugleda ovom gradu. Tu ima i umjetnika i filozofa i književnika i političara. Zašto se Novica, odnosno glavni umotvorac ove biserne ideje, nije sjetio jednog od ovih povijesnih ličnosti. Kako će ih se sjetiti, kad vjerojatno, sukladno svom obrazovanju nisu nikad ni čuli za njih. Tko zna jesu li čuli i za Vesnu Parun ili Vicu Vukova i druge slavne Šibenčane. Njihovi umovi su ograničeni samo na ono šta njima paše. Njihovi umovi misle da se mi svi moramo po defoltu slagati sa umotvorinama koje dolaze iz njihove kužine. Odakle im uopće ideja da samostalno donose odluku o tome po kome će se škola na Meterizama zvati. Nisu li trebali zatražiti mišljenje svojih birača. Nisu li trebali malo promisliti. Ma šta ja pričam, kao da oni znaju razmišljati. Ionako ću nakon ovog posta postati njihov državni neprijatelj i izdajnik. Ali znate šta, boli me ku.ac dosta mi je njihovog diktatorskog ponašanja. Sram ih bilo.

Ovaj post je napisan u strašno oštrom tonu. Nisam ja takav tip. Inače sam miran i staložen. Međutim, uspjeli su me s ovim prijedlogom izbaciti iz takta. Naravno da ne omalovažavam povijesnu ulogu pokojnog predsjednika Tuđmana, ali zar se mora svakih sto metara na nekom pročelju nalaziti tabla s njegovim imenom. Imamo obalu dr. Franje Tuđmana, jel to dovoljna počast. Dajmo školi ime po nekom od naših domaćih poznatih povijesnih ličnosti. Na kraju krajeva sve ostale škole imaju imena po Šibenčanima, čemu onda praviti razliku.

Nema komentara: