08 kolovoza 2007

Šibenik i droga

Prije neki dan sam sjedio u jednom društvu te smo pretresali svakakve teme. Između ostalog smo se osvrnuli i na trenutačnu situaciju oko Ruže Tomašić i onoga šta ona radi kako bi potjerala narkodilere sa otoka Korčule. Također smo se osvrnuli i na slučaj one žene iz Imotskog koji se vrti u zadnje vrijeme. Žena je naime prozvala policiju da je u vezi sa narkodilerima i za takvu tvrdnju je dala i dokaze. Žena je ovaj put odlučila situaciju istjerati do kraja. Svi znamo kakva je situacija oko droge u državi. Bilo je čak optuživanja da je i politička krema ove države povezana sa preprodajom droge. Pa i Ruža Tomašić je nešto slično izjavila Aleksandru Stankoviću.

Mislite li Vi da je situacija oko droge takva? Mislite li Vi da je policija povezana sa narkodilerima? Mislite li da je šibenska policija povezana sa narkodilerima?

Ja ne znam šta bi mislio. Ima situacija kad mislim da je tako, ali me razum tjera da odbacim tu pomisao, jer i policajci, a i političari imaju djecu. Pa ne žele valjda njima zlo.
Međutim, kad se sjetim nekih događaja u našem gradu, onda se stvarno zamislim. Kad čujem priče i govor ulice ispada da svak sve zna. Ispada da se zna tko dila, kad dila, šta dila i gdje dila. A opet ni dlaka s glave mu ne fali. Ulica priča kako policija lovi samo sitnež, a oni glavni igrači su zaštićeni i nitko im ništa ne može. Ako se sjetite slučaja od prije nekoliko godina u koji su bili uključeni naš Stipe Ringwald i Fabo Žurić kad je ulica proširila priču da je policija namjerno posao odradila traljavo onda se morate zapitati postoji li tu sprega. Nikako Vam ne može ući u glavu ( barem meni ) da jedan tip za kojeg cijeli grad zna kako se bavi preprodajom droge slobodno šeće po gradu te se još ismijava s policijom. Koliko li takvih samo ima? Strašno.

Mislim da situacija u Šibeniku nije ništa bolja od Korčule ili Imotskog. Mislim da situacija po pitanju droge u cijeloj državi nije dobra. Mislim da je izrazito loša. U moje doba mi smo se skrivali po portunima i mračnim kutovima kako bi zapalili jednu džoju. Danas odete u Dolac i oko vas se puši za svakim drugim stolom. Droga je postala dostupnija, jeftinija, a mladi su znatiželjni i htjeli bi probati. Znamo da je zabranjeno voće najslađe. Netko proba pa mu se ne svidi. Netko opet ostane samo na “travi“, dok netko zabrazdi u težim drogama. Stanje nije nikako dobro. Ako postoji bilo kakva sprega narkodilera i represivnog aparata onda se boljemu i ne možemo nadati. Nedavno sam čuo izjavu nekog od naših političara. On je rekao kako se mafija kod nas ubija međusobno samo iz jednog razloga, jer policija i pravosuđe ne rade svoj posao. Kad policija i pravosuđe počnu raditi svoj posao onda će mafija napadati njih. Kao primjer uzeo je Italiju. Ima logike u njegovom razmišljanju. Jer ako se mafija ne osjeća ugroženom od strane policije ili sudaca onda ne treba ni poduzimati nikakve akcije protiv njih.

Da li je to tako? Da li smo mi licemjerno društvo koje s jedne strane osuđuje upotrebu droge i smatra je najvećim zlom, a s druge strane sudjelujemo u preprodaji te na taj način trujemo svoju mladost. Pitam se.

Nema komentara: