19 lipnja 2007

Prezentacija Ljube Jurčića


Danas je u Solarisu Ljubo Jurčić , aktualni SDP-ov kandidat za premijera, održao prezentaciju svog gospodarskog programa, a koji je glavni adut SDP-a za pobjedu na izborima. Odlučio sam nazočiti prezentaciji jer me kao građanina ove države zanima šta nam to nudi Ljubo Jurčić i SDP. Dakle, ovako.

Početak je kasnio 10 minuta, al to ćemo gospodinu Jurčiću oprostiti, jer ipak je on profesor, pa ima pravo na onih famoznih akademskih petnaest minuta. Joško Lambaša je održao kratki pozdravni govor te je prisutnima, kojih je bilo negdje oko stotinjak, predstavio goste.

Nakon toga je uslijedio kratki filmić koji je prikazivao sve ljepote našeg grada.
Uslijedio je govor predsjednika Gradske organizacije SDP-a Franka Vidovića. On je s puno naboja i želje u glasu zamislio Šibenik kao veliki županijski centar, sa zadovoljnim ljudima, kvalitetnim i jakim gospodarstvom. Zamislio je Šibenik sa povijesnom jezgrom kao najatraktivnijom turističkom destinacijom na Jadranu. Na kraju je rekao da mladi ljudi, članovi SDP-a i oni koji nisu članovi ali rade s SDP-om, imaju viziju takvog Šibenika. Za tu viziju pripremaju projekte i nadaju se da će dobiti priliku ostvariti te zamisli. Moram priznati da mu je govor bio vrlo inspirativan. Na mene, a vjerujem i na veliku većinu prisutnih je ostavio dojam.

Mili Miloš je slijedeći izašao na binu. U svom govoru više se bavio statistikom i uspoređivanjem naše Županije sa ostalim Županijama u Hrvatskoj. Postavio je i cilj s kojim će SDP izaći na slijedeće lokalne izbore. Spomenuo je i brzu cestu Šibenik – Knin, navodnjavanje Petrovog polja i slično.

Slijedeći je izašao Damir Gašparević, član izvršnog odbora SDP-a, nositelj odnosa sa sindikatima i radnicima. Čovjek je govorio o zapošljavanja, obrazovanju, ravnopravnoj tržišnoj konkurenciji, jačanju socijalnog partnerstva koji bi trebao biti u službi jačanja dijaloga između radnika i poslodavaca. Vidilo se da čovjek zna o čemu priča. Govor je bio jasan i konkretan, bez muvanja i zamuckivanja.

Iza njega na binu je izašao Ranko Ostojić, koordinator devete izborne jedinice ( a i nositelj liste za devetu izbornu jedinicu ). On je upozorio da su se prevarili oni koji su mislili da će SDP biti u velikim problemima nakon gubitka pokojnog predsjednika Račana, pa i nakon izbora novog predsjednika. Rekao je da je SDP razočarao takve, a s time je samo dokazao čvrstoću i snagu jedne ozbiljne socijaldemokratske stranke. Po njegovim riječima SDP će pokušati ostvariti kontakt sa što više ljudi koji mogu i žele učiniti nešto za boljitak građana lijepe naše. Zanimljiv je bio njegov osvrt na trenutačnu aferu oko Hrvatskog fonda za privatizaciju. Naime, naglasio je da je jedan od glavnih nositelja borbe protiv korupcije bio upravo taj fond.

Dakle, nakon tih uvodnih govora koji su trajali ukupno negdje oko pola sata na binu je izašao profesor dr. sc. Ljubo Jurčić. Kroz nekih sat vremena prikazao nam je svoju zamisao budućnosti drage nam Hrvatske. Kao glavne gospodarske ciljeve naveo je povećanje domaće proizvodnje, povećanje izvoza, povećanje zaposlenosti (u segmentu gdje se stvara dodana vrijednost), smanjenje nezaposlenosti i na kraju smanjenje vanjskog duga. Rekao je da Hrvatska u stvari gaji “kult nerada“ jer se ljudima glave pune sa raznim reklamama i oglasima kojima se nudi laka zarada ( reklame za kladionice ). Ljubo Jurčić kaže da je plan SDP-a da poveća BDP sa pet na osam posto u razdoblju od četiri godine. Normalno, osvrnuo se i na slabosti koje ometaju ovaj plan. Kao prvu je naveo da se da se gospodarstvo Hrvatske razvija u smjeru od industrijalizacije prema manufakturi. Naravno da je dao argumente za ovu tvrdnju, ali ih ja neću ovdje navoditi. Kao slabost je također spomenuo korupciju, sivu ekonomiju i nisku efikasnost investicija. Projekcija koju su on i njegovi suradnici napravili predviđa u prve dvije godine otklanjanje prepreka povećanju domaće proizvodnje a samim tim i postizanje povećanja proizvodnje u postojećim poduzećima. Nakon toga u slijedeće dvije godine ( znači ukupno četiri ) nastojat će podići tehnološku razinu domaće proizvodnje, obrazovanje organizirati prema postojećim potrebama poduzetnika. Uglavnom, cijeli plan se zasniva na dugoročno održivom gospodarskom razvitku, a samim tim će se dobiti dugoročno održivo hrvatsko društvo.

Ljubo Jurčić je od prisutnih dobio veliki pljesak, a ja moram priznati da me je impresionirao s izlaganjem i ulio mi veliku nadu u bolje sutra. Ima znanje, ima plan, ima podršku (Šibenski poduzetnici uz Ljubu Jurčića) ima ljude koji će mu u svemu pomoći. Preostaje mu još samo jedna stvar, a to je dobiti izbore.
Moj glas je dobio.

Na kraju samo jedna konstatacija. Od novinara nije bio gotovo nitko. Bili su samo novinari Radio Šibenika i Davorka Blažević. Dijanica Ferić je na trenutak uletila sa kamermanom i isto tako odletila. Od ostalih novinara ni traga ni glasa. Sramota je da njima nije zanimljivo izlaganje mogućeg budućeg premijera. Ako ništa drugo onda barem da javnosti prezentiraju ono šta on nudi. Ili im to nije možda po guštu, pa ga namjerno zanemaruju.

Nema komentara: