23 lipnja 2007

Bolnica u rukama politike


Dosta mi je više slušanja o Šibenskoj bolnici i njezinim problemima. Ravnatelj bolnice se svako malo žali na ovo ili na ono. Te mu fali novca, te mu fali opreme, te nisu osposobljeni za ovo, te nisu opremljeni za ono. Ide mi više na živce. Ako nije sposoban voditi bolnicu, ili je nezadovoljan odnosom vlasnika (županije) prema njoj, neka podnese ostavku i prepusti posao nekome tko će manje kukati, a nastojati popraviti stvari.
Skoro godinu dana je trajala saga o blokiranom računu. Nisu mogli isplaćivati plaće, pa su se prijetili kako će bolnica bankrotirati. Burić je igrao igru oko kredita, a nijednom nije rekao pravi razlog zbog čega je bolnica u dugovima. Isto tako nije nigdje rekao kako je taj kredit samo pišanje na vatru. Naime, bolnici za normalno funkcioniranje mjesečno treba oko 15 milijuna kuna. Ministarstvo zdravstva, na čijem je čelu onda bio Andrija Hebrang, je smanjilo limit na 12 milijuna kuna. Ovim potezom Andrijica je uskratio našoj bolnici normalno poslovanje, te ona mjesečno proizvodi dug od 3 milijuna kuna. Znači, bolnica nije dobila dovoljno novca za normalno funkcioniranje. Burić je tada reagirao poprilično mlako, što je onda bilo i razumljivo jer se bojao za svoju fotelju. Nakon par godina kakvog takvog funkcioniranja stvorio se ogroman dug, te je bolnici blokiran račun. Tada se kao spasonosno rješenje pojavljuje kredit. U početku je trebao iznositi 76 milijuna kuna. Županija je trebala dati neke nekretnine kao osiguranje da će kredit biti vraćen. Čim se spomenuo kredit, neke institucije, stranke i pojedinci su reagirali na način da su ukazali kako taj kredit neće riješiti ama baš ništa. Rečeno je da će se s njim samo pokrpati rupe. Međutim, Burić je podržao tu ideju za koju i ja kao običan laik znam da veze nema s pameću. Ja dižem kredite da bih prebio stare kredite ili dugove, međutim u vrlo kratko vrijeme opet dođem u onu situaciju u kojoj sam bio prije dizanja novog kredita. Tako je i naša bolnica u stvari samo prebila dug, a problem je i dalje ostao, odnosno nije riješen. Prvo, nisu mogli dignuti traženi kredit, već su apetit morali smanjiti za nekih oko 10ak milijuna kuna, jer je Županije već prezadužena. I taj kredit su mogli dignuti tek onda kad je preko Vodovoda napravljena financijska makinacija oko bivših dugovanja i potraživanja. Između ostalog za dizanje prvo navedenog iznosa bile su im potrebne stanovite nekretnine koje Vodice i Drniš nisu htjeli dati tako olako. Tu ni stranačka stega nije mogla ništa učiniti. Uglavnom, uspjeli su dobiti kredit od nekih 67 milijuna kuna, a taj kredit im je bio dovoljan za isplatu dugova starijih od godine dana, te za isplatu zaostalih plaća, putnih troškova, dnevnica i sl. Šta se sad dogodilo. Račun bolnice je odblokiran i bolnica i dalje radi normalno. Normalno radi, ali mjesečno i dalje stvara dug od 3 milijuna kuna. Dakle za nekih dvije godine, kad kredit dođe na naplatu, bolnica će imati skoro isti dug koji je imala prije dizanja kredita. I šta onda? Hoće li se i onda morati dignuti kredit za prebijanje duga. Najvjerojatnije hoće. Kad su neki pokušali ukazati na ovu situaciju onda im je Burić zamjerio govoreći da su protiv bolnice i njezinih zaposlenika. Ovom konstatacijom je u stvari samo pokrio svoju borbu za foteljom koja mu izgleda puno znači. Iz kojih razloga ne bih nagađao, ali imajući u vidu krim obradu policije u ustanovi kojoj je on ravnatelj mogu samo pretpostavljati.
Moj stav u vezi kredita je vrlo jasan, kredit je dignut samo da bi se situacija u bolnici smirila, te ta tema makla s dnevnog reda jedno određeno vrijeme dok ne prođu izbori. Nakon izbora dobili ili izgubili sve je isto. Jer ako dobiju onda će problem rješavati za dvije godine na način da će povećati limit bolnici ili će dignuti novi kredit. A ako izgube, onda će se netko drugi zaj....ati s tim problemom.
Rješenje ovog problema je u stvari vrlo jednostavno. Sjedeći tako u jednom društvu slušao sam priču koju su iznosili kompetentni financijski stručnjaci. Oni su naglasili kako je rješenje problema gradnja nove bolnice i s tim treba započeti što prije. Gradnjom nove bolnice bi se oslobodio prostor u gradu, a taj prostor ima izvanrednu komercijalnu vrijednost s kojom bi se mogla pokriti dugovanja. Meni se ovo, bar kad su oni o tome pričali, činilo kao logična stvar. Kažem opet nisam stručnjak i ne bih ulazio u neke pretpostavke, ali razmišljajući o tome jasno je da zemljište u centru grada ima vrlo visoku vrijednost. Da li će njegova cijena pokriti dugove bolnice, ne znam, ali ako postoji i mala pretpostavka da bi se s time mogao dugoročno riješiti problem, onda sam za ovu soluciju.
Samo tko će i kako to provesti. Po onim informacijama koje imam, gradska organizacija SDP-a u suradnji sa nekoliko uvaženih stručnjaka priprema projekciju i plan kojim bi se odredilo da li je uz navedene uvjete gradnja nove bolnice izvodljiva i da li bi to u konačnici bilo isplativo. Isto tako Pauk je obznanio da je naručena ili je već došla studija isplativosti gradnje nove bolnice. Koji je zaključak te studije, ako je već napravljena ne znam, valjda će objaviti kad bude. Šta se mene tiče, mislim da bi bilo vrijeme da dobijemo novu gradsku bolnicu. Osobno bih volio da se to napravi pod vlašću SDP-a, ali u konačnici mislim da je građanima ovog grada uopće svejedno tko će ju graditi.


Ovo je bilo napisano prije nekih mjesec dana, međutim odlučio sam malo pričekati s objavom. Izgleda da sam pogodio, jer je cijela kirurgija svojim zadnjim izjavama potvrdila tezu da ravnatelj bolnice Burić čuva svoju fotelju. Prateći zbivanja oko kirurgije i čitajući izjave doktora Alfiera i Mađara, oni sad govore ono šta je SDP govorio prije nekih godinu dana kad se počelo pričati o kreditu. Govore da je Burić nekompetentan, te da postupa u skladu sa trenutačnom političkom situacijom. Odnosno da ih je isporučio politici kao “ovce za klanje“. Mađar se u svojim izjavama pita zašto ravnatelj ne snosi odgovornost za loše poslovanje bolnice. Sva su ta pitanja bila već postavljena od strane gradskog SDP-a i HNS-a, a onda su kirurzi šutjeli. Sad se bune, jer im je voda došla do vrata. Da se razumijemo, poznajem doktore Alfiera i Mađara. Smatram ih izvanrednim ljudima i vrsnim stručnjacima. Međutim, zašto su prije godinu dana procjenjivali situaciju i šutjeli. Trebali su i onda nešto reći. Nisu trebali politizirati, nego razmišljati o poboljšanju rada bolnice, jer Burić je opet izabran za ravnatelja, i to bez ikakvih problema. Sad govore da je to politički, kao da mi obična raja to ne znamo. Sad Alfier daje ostavku na mjesto šefa kirurgije.

Burić, s druge strane, odbija ostavku doktora Alfiera. Ali ne zbog toga šta misli da je on izvanredan doktor. Buriću afere ne pašu i pokušat će ih zataškati. Zna Burić da dok je ravnatelj može prikriti nekakve loše poslovne odluke i eventualne makinacije. Zna Burić da onog momenta kad više ne bude ravnatelj, njegov nasljednik može zatražiti nastavak kriminalističke obrade koja je nedavno započela u bolnici, a barem za sad nije rezultirala ničim. I na kraju, zna Burić da bi ta kriminalistička obrada po njega, a i još koga, loše završila.

A župan Pauk mudro šuti

Nema komentara: