03 lipnja 2007

Ipak original


Ovih dana čujemo na televiziji, a možemo pročitati i u novinama Đumbusovu najnoviju izjavu u vezi spomenika Draženu Petroviću. Najnovija izjava kaže da će se ipak graditi originalni spomenik. Đumbus veli da je ovaj prijedlog gradskog poglavarstva najbolje moguće rješenje s kojim će svi biti zadovoljni. Đumbus je zaboravio da to nije prijedlog gradskog poglavarstva, već je to prijedlog svih građana ovog grada o kojoj je govoreno i pisano tko zna koliko puta.
Nije bitno čiji je prijedlog, bitno je da će spomenik Draženu ipak biti original, međutim šta se u ovih zadnjih godinu dana promijenilo kad gradska vlast odjednom kao grom iz vedra neba mijenja odluku.

Negdje u ovo doba, prošle godine, teta Neda je decidirano izjavila:
“- Kada smo prije godinu dana razgovarali s Biserkom Petrović, koja vodi zakladu Dražena Petrovića, o podizanju spomenika u Šibeniku, zaključili smo da su za originalni spomenik potrebni veći prostor i izmjena GUP-a. Osim toga, takav bi spomenik stajao nekoliko milijuna kuna, a varijanta s replikom znatno je jeftinija. To je jednostavno nešto što se može sada odraditi. Uz to, kipar Kuzma Kovačić iscrpio se u izradi zagrebačkog spomenika pa za novi nema inspiraciju –“

Ovu tezu je naknadno još nekoliko puta u raznim oblicima ponovio Đumbus. Sad odjednom Đumbus izađe s originalom. Šta se promijenilo od prošle godine? Možda je Kuzma ponovo dobio inspiraciju, jer se jadan iscrpio radeći prošli spomenik. Ha ha, naravno nema to veze sa kiparom. Kao što nema veze sa GUP-om, jer po onom šta nam je teta Neda rekla prošle godine sad bi morali mijenjati lokaciju spomenika i GUP. Kako se to nema namjeru napraviti znači da je teta Neda prošle godine mrtvo ladno lagala javnosti. Nema to veze ni sa novcima, jer da ima onda se spomenik ne bi gradio ni sad. To ima veza samo sa izborima i ničim drugim. Teta Nedi i njezinoj ekipi ne ide baš najbolje. Stoga s ovim potezom namjeravaju skupiti koji politički bod. Sad će raspisati natječaj za izbor autora ( znači da je laž bila i to da kip mora napraviti Kuzma), a to će biti do listopada. Koji pogodan datum. Zar naša gradska vlast i ovakve stvari koristi u dnevno političke svrhe.

Na početku mandata su obećavali da će izgraditi originalni spomenik na prostoru iza Gospe vanka grada, tamo di je sad benzinska pumpa. Rekli su da će pumpu maknut, a tamo postavit spomenik. Nakon toga su procijenili da je bolje napraviti repliku spomenika te nju stavit kod dvorane, - koga briga za obećanje. Sad je najnovija verzija original, ali kod dvorane, moći će reći da su barem jedan dio obećanja ispunili. Koji licemjeri.

Nema komentara: