10 listopada 2007

U interesu naroda

Zadivljen sam Ne mogu vjerovati kojom brzinom naši organi pravosuđa i represije rade. Ovaj slučaj je vjerojatno slučaj koji će se učiti u školama.

Milan Bandić je u roku odmah zakačio kaznenu prijavu zbog zlouporabe položaja. Kako kažu na televiziji u ime grada je zamijenio nekakve atraktivne terene u centru grada Zagreba za neke neatraktivne na periferiji. To šta su dobili veću kvadraturu nije bitno. Bitno je da su državni organi zaključili u roku od dva dana da je Milanće zlouporabio svoj položaj i naravno protiv njega su podnijeli kaznenu prijavu.

Kakve to ima veze sa Šibenikom. Ima ima. Ima jer dokazuje da pravosudni i represivni organi nisu baš tako revni prema svakome. Naime, poznata nam je afera oko zemljišta na Biocima. Da, da onog zemljišta kojeg je naša vrla gradska vlast prodala za tri puta nižu cijenu od prave vrijednosti zemljišta. Prodala je gradska vlast to zemljište za 450 kuna po kvadratu. Umjesto za 1400 kuna po kvadratu. I to kome. Lokalnom HDZ-ovskom financijeru. Takvo isto zemljište je gradska vlast prodala veterinarskoj stanici za 300 eura po kvadratu, nekoliko godina prije. Da stvar bude gora gradska vlast je prodala zemljište koje nije njihovo. Barem ne još uvijek. Jer tko zna šta će sud presuditi u tužbi starih vlasnika za povratom nacionalizirane imovine.

Netko je za ovu namještenu prodaju, šibenskom državnom odvjetništvu, anonimno podnio kaznenu prijavu. Nakon ping pong igre između policije i državnog odvjetništva podiže se zid šutnje i nitko ne zna šta se s prijavom dogodilo. Novinari, s obzirom da ih je velika većina na platnom spisku HDZ-a o tome ne pišu ništa. Ja otvoreno sumnjam i da će išta pisati. Kao šta otvoreno sumnjam da će od te kaznene prijave biti ikakva rezultata.

Bandiću je međutim, posao odrađen u nekoliko dana. Šta dokazuje, da kad hoće pravosudni i represivni aparat mogu posao odraditi vrlo brzo i ekspeditivno. U interesu naroda? Ma ne. Taj posao je najmanje odrađen u interesu naroda.

Možda ova usporedba i nije prava ili odgovarajuća. Međutim, meni kao čovjeku koji ne živi u Zagrebu ovo sustavno spominjanje Bandića u vezi svega šta se u Zagrebu dogodilo ili nije dogodilo miriše na jednu veliku namještaljku. I samo je bilo pitanje dana kad će mu se iskopati nekakva kaznena prijava. Zašto se to radi, vrlo je očigledno. Stara HDZ-ovska taktika i operatika. U ovom slučaju ne mogu ništa iskopati Milanoviću pa kopaju Bandiću kao figuri koja nosi najveći grad u Hrvatskoj. S obzirom daje velika većina medija HDZ-ovska, onda im ne predstavlja problem udariti na sva zvona o gradonačelnikovoj krivnji kad se neki skitnica pomokri na trgu ispod Bana. Eto tako to meni izgleda. Meni koji ne živim u Zagrebu.

S druge strane, u mojoj provinciji nitko ne reagira ni na šta. Niti na prodaju zemljišta ispod cijene. Niti na Bajića, osvjedočenog kriminalca koji sjedi u gradskom poglavarstvu. Niti na korištenje službene kartice za striptiz u Pragu. Nitko ne reagira ni na to šta nekoliko direktora gradskih poduzeća na svojim leđima ima pravomoćne sudske presude. Niti jedan novinar nije reagirao na nepotizam u gradskoj upravi i svim državnim poduzećima. Zato su svi lokalni novinari brže bolje objavili aferu šamara lokalnog glavnog SDP-ovca. Ali niti jedan novinar se nije sjetio pisati optužnice kad je gradska vlast lokalnom ratnom profiteru dala zemljište za njegov trgovački centar koji uzgred budi rečeno prostornim planom nije na tom mjestu ni bio predviđen. Naknadno je prostorni plan naravno izmijenjen. Nitko nije reagirao. Ni policija , ni državno odvjetništvo. A USKOK, he he šta je to.

Sve se ovo događa u našoj jadnoj provinciji. Provinciji gdje je na vlasti HDZ. Provinciji gdje su novinari na platnom spisku HDZ-a i gdje je lokalni šef policije pod paskom lokalnih HDZ-ovaca. A ni državni odvjetnik nije ništa dalje od njih. Sad Vi zbrojite dva i dva. I nemojte me pitati gdje su kaznene prijave. Bit će ih. Ne boj te se. Ali ne protiv ovih koje sam naveo, nego protiv onih koji njima ne pripadaju. Jer to je taktika. Tako se radi prije izbora. Ni prvi ni posljednju put. Pitajte one protiv kojih su tako podnesene kaznene prijave. Podnošenje je naravno preneseno na naslovnici novina. A to šta je ta kaznena prijava bila neutemeljena, ili nije postojalo kazneno djelo ili je zbog nekog drugog razloga odbačena, to nikome nije bilo bitno.

Tako i Milan Bandić. Uskok ga je odradio. Na vijestima nije samo objavljeno da je podnesena kaznena prijava. Nego je ista i pokazana. Zanimljivo.

Sad mi vi recite u čijem interesu radi policija i pravosuđe. U interesu naroda ili……

Nema komentara: