15 listopada 2007

Retrospektiva VIII

Znate li tko je najveći privatni graditelj u gradu. Znate li tko obavlja skoro sve hitne građevinske poslove za gradsku vlast. Znate li koga uzimaju kad se radi o građevinskim poslovima za koje ne trebaju raspisivati natječaj. Mislim da znate. Radi se o poduzeću Dva Marka. Vlasnik Ivan Kedžo. Sjedište poduzeća je u Karlovačkoj ulici. On obavlja skoro sve važnije poslove za koje se može posao dobiti bez natječaja. A, znate li da Tome Ninić, nadimkom Đumbus, trenutačni dogradonačelnik grada šibenika gradi kuću. Gradi, gradi. I to u Bilicama, kod spomenika, na terenu isprid očeve kuće. A znate li tko mu gradi kuću. Pa naravno, kuću mu gradi poduzeće Dva Marka. Sukob interesa. Ili možda nije. Bit će zanimljivo jednog dana doznati kolika je bila cijena te kuće.

Gradska vlast raspisuje natječaj za izgradnju trgovačke etaže iznad tunela. To je ona etaža koja je trebala biti izgrađena zajedno s tunelom. To je ona etaža po kojoj je napravljen projekt i za koju su imali dogovor sa Čovićem, ali im je to sve propalo. Ostala je rupa. Sad raspisuju natječaj. Zašto to nisu odmah napravili. Nego su se sad sjetili. Bit će da se je naša povoljan investitor koji ima viziju da im da dobru proviziju (kako bi reka Ostojić). Bit će zanimljivo pratiti razvoj natječaja i koliko će biti stvarno zainteresiranih investitora. Hoće li i tu biti jedan, ali vrijedan. Samo da ne bude opet Jolly.

Šta se događa sa pregovorima u vezi Obonjana. Sve stoji, nitko ništa ne pita i nitko ništa ne govori. Izviđači su zašutili. Gradska vlast mudro šuti, a rokovi ističu. Hoće li se s tim projektom uopće krenuti. Ima li se namjeru s tim započeti. Ili gradska vlast ipak nije sve nejasnoće razjasnila. Prvenstveno mislim na kompenzaciju izviđačima. Ili im možda ne paše Arnautović kao pregovarač. Najvjerojatniji razlog tolikog odugovlačenja je to šta im iz Zagreba još nije naređeno šta da naprave.

I posao stoljeća je napokon počeo. Doduše, malo malo pa gradska vlast na svojim stranicama objavi kako se to događa. Ono u stilu, započelo se sa obradom troske. Prva obrađena ide za dva tjedna, prva obrađena ide za tjedan, ide za dva dana, sutra, i napokon kamioni su na ukrcaju i sad će svaki tren. Jeste da grad neće od toga zaraditi niti desetinu onoga šta se u početku najavljivalo. Slavodobitno. Neće zaraditi niti djelić od one cifre zbog koje je direktor TEF-a otišao, a privremeno je postavljen naš vrli Pauk (onda dogradonačelnik) kako bi samo potpisao taj ugovor. Koliko je on izašao teži iz tog potpisivanja, ne znamo, al znamo da je posao stoljeća propao. I sad, ajmo spasiti šta se spasiti da. To šta će grad umjesto zarade od 100 milijuna kuna, potrošiti nekih 15 milijuna na čišćenje, to nije bitno.

Zgodilo se prije desetak dana. Dakle, subota ujutro, mrki dan, na trgu isprid kazališta živo. Picula, Jurćić, Zoki, Ingrid, Željka, svita kolko oš, taman 10 minuta još ima do pocetka središnjeg događaja. sidin u onoj birtiji priko puta, kad mi pogled padne na jednu ženicu, onako sitniju, u srednjim, onim zrelim godinama. Neda joj je ime, a došla je iz pravca Poljane, prošla na 37,5 centimetara od potencijalnog premijera i gledajući negdje između poda i isprid sebe , samo nastavila hodati pravocrtno gledajući nigdi, čak i ne žureći, onako, laganim korakom. Pa eba ga patak, bilo bi pristojno, kurtoazno se javiti, dat ruku ovim lokalnim haharima, upoznat se s ljudima iz vrha.... e moja teta Nedo di ti je kultura.

Pisaća mašina Dijana Ferić je opet u akciji. Po članku koji je napisala u Jutarnjem listu može se zaključiti kako trgovačka etaža iznad tunela samo šta se nije počela graditi. Osim toga naša mila Dijanica je iznijela i jednu veeeliikuuu laž, koja ide naravno na mlin njoj vrlo dragom HDZ-u. Nije mi jasno kako bi ona u 1500 kvadrata smjestila priko 60 poslovnih prostora, ali eto ona kaže da će ih toliko biti. Usprkos tome šta čak i gradska vlast govori o nekih 20ak poslovnih prostora. Dijana Dijana, aj pazi malo šta pišeš. Tolika ulizivaćina ipak nije normalna. Sačuvaj makar malo svog dostojanstva. Nego i njezin Stanko, inače poznat kao nepristran (moš si mislit) novinar je u istom listu napisao članak o marini u Docu. I to takav članak da sam i ja išao provjeriti kako to sve izgleda. I naravno nisam zatekao ništa.

Inače, kao šta sam i očekivao u Šibenskom listu je o predizbornom skupu SDP-a napisano toliko da nemaš šta ni čitati. Više sam ja napisao u svojoj zadnjoj retrospektivi. Novi tjednik je barem objavio intervju sa Milanovićem, ali se ni oni nisu ubili sa reportažom sa skupa. Toliko o nepristranom novinarstvu. Baš me interesira šta će pisati kad se bude vrtio vol na poljani.

U posljednjem broju NOVOG TJEDNIKA; piše da se redakciji javio Josip Pleslić s najnovijim saznanjima o Kornatskoj tragediji: vreće za cement i sezonski rednici u NP. Tko je Josip Pleslić???? Josip Pleslić je direktor i vlasnik Otočnog radija Kornati, inače i vlasnik tvrtke Signalizacija-Zadar, jako mlad i čudno je sve to šta posjeduje, ali uzmimo da je sposoban!?! Radio je kupio od pisaće mašine Dijane Ferić, ali kako je ona uzele neke novce, dužna je napraviti za taj medij još neke emisije, pa ih i radi (riječ je o Radio trajektu i Građanskom satu). Gospodin je igrač Ante Markova i s njim je u trenutku kad je požar počinjao boravio na Kornatima. Ante Markov je uz pomoć Pleslića pokrenuo i igru oko ovaca; da bi srušili Keretu, kao i priču o bespravnom građenju Upravne zgrade NP Kornati. Kad pogledamo sve šta se u posljednje vrijeme događalo na Kornatima to nas uvijek dovede do istih imena. Ne želim ništa tvrditi; ali malo je čudno da i oko ovaca i vatrogasaca i bespravne gradnje iskoče imena Kereta, Markov, Pleslić. Kako to da je Pleslić odmah u 11.30, kad je izbio požar znao šta je uzrok i javio se uživo s Kornata na svoj radio?! Sad nakon optužbe protiv Petrine, opet iskače s cementom i upravom NP!? Sve mi se čini kao još jedna namještaljka Kereti. Ne znam,uostalom priča se da je u igri i Mudrinić, navodno da je on stvarni vlasnik radija, možda, Pleslić je jako dobar s njim! Ne želim ništa tvrditi, ali malo mi tu ima previše slučajnosti i previše ponavljanja istih imena.

I Bajić je još uvijek član poglavarstva.:mad:

Nema komentara: