18 listopada 2007

Ovim dajem podršku Željku Peratoviću

Uhićen željko Peratović by Mrak

Jučer ujutro policija je obavila pretres stana Željka Peratovića, novinara i kolege blogera. Zaplijenili su nekoliko računala te ga odveli u policijsku postaju, a naknadno je javljeno da je navodno uhićen te je noć proveo u policiji.

Osnova za zadržavanje/uhićenje je "odavanje državne tajne".

Željko Peratović se sustavno bavio pisanjem o Hrvatskom obavještajnom podzemlju, te o zločinima iz domovinskog rata. Prije nekoliko dana bio je povezivan s objavom video isječka svjedočenja tajnice Tihomira Oreškovića na youtubeu koje govori o ulozi dosadašnjeg potpredsjednika Hrvatskog sabora Darka Milinovića tijekom domovinskog rata.

Smatram da je u cijelosti neprihvatljivo hapsiti novinare (i blogere), te da koju god da je državnu tajnu Željko odao (znajući za nju ili ne) nije smio dobiti ovakav tretman. Hrvatske obavještajne službe i dijelovi policije od svoga nastanka funkcioniraju na rubu legalnosti (a prečesto i ispod njega) i ovakav postupak vjerojatno je prvenstveno nastao kao neprijateljstvo i zloupotreba tih institucija protiv osobe koja se sustavno bavila razotkrivanjem nezakonitostima u tim istim službama.

Misao dana:
The ultimate tragedy is not the oppression and cruelty by the bad people but the silence over that by the good people.



Dokumenti zbog kojih je Peratović uhićen by Mrak

Vidjevši prilog NovaTVa o tome kako je naša mudra policija upala u prostorije NovaTVa i brisala blogove pala mi je na pamet jedna iznimno jednostavna stvar. Da bi otkrili što je policija tražila možemo samo usporediti blog kakav je on sada i blog kakav je bio prije.

Hvala Googleu!!!
Nakon pola sata usporedbi, pronašao sam da se arhiva mjeseca travnja ove godine razlikuje od cache verzije spremljene na googleu.

Travanj na googleu

Travanj na Peratovićevom blogu

Uštedite si truda pa odmah odskrolajte dolje do zapisa od 6. travnja pod naslovom "Dokument POA-e koji dokazuje da je Škare-Ožbolt nepravedno optužena da dala tajne podatke"

Tamo se nalazi dokument koji je očito stajao tamo mjesecima.

Po meni, ovo je tipičan primjer gdje je nečija taština povrijeđena i umjesto da se proganjaju ljudi koji su zločine počinili, proganjaju se glasnici loših vijesti - a to su vijesti koje kažu da naše vlastite službe loše obavljaju svoj posao. Krajnji dokaz je upravo i taj što je progon Peratovića potpisao isti čovjek koji je potpisao i dokument. Agencija ovime pokušava pokopati svoje vlastite propuste.

Nemojte propustiti downloadati zabranjeni dokument i na taj način spriječiti da on nestane.
Također, čudim se gluposti naše policije koja je napravila ovako glup potez, jer da su bili imalo pametniji nitko ne bi skužio što su oni uopće tražili (ili bi se barem morali pošteno namučiti), a ovako pola interneta zna da na blogu mora tražiti razlike. Nadalje, na internetu podaci NE NESTAJU i brisanje na blogu nije pobrisalo i dokumente o kojima je riječ (a vidim da se dokument nalazi na Peratovićevom blogu što ukazuje da nije pristao ukloniti inkriminirajuće dokumente).

Ovo je zasada jedina razlika koju sam pronašao, no istraga se nastavlja



Začepite blogerske gubice by silverici

Uhićen je novinar Željko Peratović. Željko Peratović je i bloger. Ima svoj blog 45 lines. Uhićen je zbog navodnog odavanja državne tajne.
Policiji i tajnim službama je bilo nedovoljno što su ga pritvorili, pa su upali na Nova TV koja je vlasnik blog.hr-a i tražili skidanje nekih Peratovićevih tekstova s bloga. Dokumenti zbog kojih je uhapšen stoje na blogu već šest mjeseci, a objavljeni su i u drugim medijima i bili su dostupni svima zainteresiranima.
Nakon noći provedene u pritvoru, Peratović je pušten da se brani sa slobode.
Peratovićevi tekstovi se, uglavnom, bave obavještajnim podzemljem. Bave se premreženošću obavještajne zajednice, politike i organiziranog kriminala. Bave se počinjenim ratnim zločinima u Lici. Bave se pokušajem rasvjetljavanja ubojstva Milana Levara.
U svojoj borbi Peratović je slobodan strijelac i bije bitku kao pojedinac protiv sustava. Taj sustav mu želi onemogućiti slobodnu riječ u slobodnoj zemlji.
Nisu u stanju naći osobu koja je omogućila curenje dokumenata, pa se treba iživiti na čovjeku koji je dobivenu informaciju dao na uvid građanima procjenjujući da je to u interesu javnosti. Umjesto da se uhvate u koštac sa krticama u svojim redovima, tajne službe su odlučile priprijetiti građaninu koji je imao hrabrosti i osjećaja za svoju građansku dužnost.
Kuriozitet je da je Peratović uhićen na dan kad je predsjednik Stjepan Mesić raspisao parlamentarne izbore. Mesić je i sam tema nebrojenih Peratovićevih postova.
Želi li to netko nama blogerima poručiti da pripazimo što pišemo dok traje izborna kampanja? Želi li se izvršiti pritisak na blogersku populaciju? Želi li nas se zastrašiti? Moguće.
A hoćemo li mi podleći tom pritisku? Hoćemo li dozvoliti da nam začepe usta? Nadam se da nećemo.
Blogeri, na dajte da vas straše! Pružite podršku svom kolegi blogeru.

Nema komentara: