31 svibnja 2007

Šta se to događa - drugi dio

Da se u ovom gradu problemi rješavaju stihijski, to nam je odavno svima poznato. Poznato nam je kroz masu slučajeva, a jedan od najpoznatijih je onaj u kojem je jedna djevojčica stradala. Znate na koji mislim. Djevojčica se igrala na aparatu koji za pet kuna daje lutkicu. Aparat je pao na nju i ona je na užas svojih roditelja poginula. Tada je naša vrla gradska vlast reagirala na način da je naložila micanje aparata, jer je aparat bio postavljen bez dozvole, jer je aparat bio postavljen na nesiguran način. Naveli su još milijun drugih razloga, međutim nijedan nije mogao vratiti djevojčicu. Sve bi to bilo OK, kad se ne bi znalo da je taj isti aparat stajao na mjestu koje se nalazi na pedesetak koraka od zgrade gradske vlasti. Svi oni su ga svaki dan gledali prilikom dolaska i odlaska na posao. Svi oni su ga mogli vidjeti ispijajući kave u njegovoj blizini. Vidjeli su ga i ništa nisu poduzimali sve dok nije došlo do tragičnog događaja.

Jedan današnji naslov u Slobodnoj me podsjetio na ovaj događaj. Naslov glasi:“KAFIĆU BASS KRAĆE RADNO VRIJEME“. U članku piše kako će teta Neda na poglavarstvu predložiti skraćenje radnog vremena za kafić Bass. Odjednom je izrazila duboku zabrinutost za šibensku mladost riječima:“ Ne mogu zatvoriti oči pred užasnim događajem koji je potresao našu sredinu. Takvo rješenje ( skraćenje radnog vremena, op. ŠK) inicirat ću kao javnu i jasnu poruku vlasniku tog objekta, ali i svih drugih sličnih objekata u gradu Šibeniku, da su dužni brinuti o načinu na koji mladi provode svoje slobodno vrijeme. Briga te vrste je, također, i na obiteljima, školama te čitavoj društvenoj zajednici.“. U članku je spomenuto kako će biti i organiziran okrugli stol koji će za temu imati upravo takve pojave u društvu. Pohvalna je briga tete Nede za našu mladež, međutim opet se problem rješava stihijski i tek nakon šta se dogodila tragedija. Ispada kako ona nije do sad imala pojma šta se događa u Docu u kasne noćne ure, a na to je upozoravana godinama od strane medija, pa i pojedinaca. U crnim kronikama se redovito moglo pročitati o nekakvom neredu u Docu, a pojedinci su joj se obraćali raznim pismima u kojima su ukazivali na problem. Dakle, teta Neda je morala znati za problem Doca, pa ipak nije ništa poduzela sve dok nije došlo do tragedije.

U njezinom reagiranju postavlja se pitanje šta ona s skraćenjem radnog vremena Bassu misli postići? Koja su mjerila za to skraćenje? Hoće li mu skratiti radno vrijeme za jedan, dva, pet sati? Tko će to kontrolirati, i koliko će to trajati?

Moje osobno mišljenje je da se s tim skraćenjem radnog vremena, pa bilo ono i deset sati neće ništa postići. Razlog je vrlo jednostavan, zatvori jedan kafić, ja ću otići u drugi i nastaviti tamo gdje sam stao. Po meni bi pametnije bilo pojačati kontrole rada svih kafića u cijelom gradu. Odnosno, da se konačno počnu provoditi zakoni koji su vrlo lijepo odredili kome se može davati alkohol i tko se može šetati po rivi iza jedanaest sati navečer. Počnimo provoditi ove odredbe i pojačajmo kontrole kafića, naročito onih u kojima se redovito događaju nepodopštine, pa ćeš vidit rezultate.

Kad pogledamo sporni događaj, maloljetna djevojka u sebi nije imala alkohola, išla je na dobrovoljni oproštajni seks u WC. Kolika je krivnja vlasnika ili konobara za ono šta se dogodilo u WC-u, pitanje je, jer na koji način spriječiti nešto slično. Postaviti stražara na ulaz u WC, pa svako malo provjeravati šta se unutra događa. Mislim da ne. Problem je puno veći i ne svodi se samo na događaje u WC-u.

Ovo šta će teta Neda predložiti ( a ne mora biti i prihvaćeno) je u stvari jedna šminka za građane ovog grada i samo dokazuje moju tezu kako se sve u ovom gradu rješava stihijski bez imalo razmišljanja o problemu.

Nema komentara: