24 svibnja 2007

Veliki antifašisti

Po čemu je za ovaj grad nekad bio bitan 22. svibnja. Na taj dan su se održavale komemoracije povodom strijeljanja Rade Končara i njegovih drugova na Šubićevcu. Dapače na taj dan su se kolone osnovnoškolaca primale u „omladince“ i to najčešće baš u parku strijeljanih. Na kraju krajeva i ja sam jedne davne godine na „spomeniku“ primljen u omladince:zujo:. U spomen na poznatu rečenicu :“milost ne tražim niti bih vam ju dao“, na Šubićevcu su se održavale komemoracije svake godine.

Komemoracije su održavane sve do početka Domovinskog rata. Tada više nije bilo popularno biti antifašist, te „spomenik“ skupa sa svojom poviješću polako pada u zaborav. Spomen na događaje, koji su se odigrali na tom mjestu, održavala je šačica šibenskih i splitskih antifašista, mahom starijih ljudi, te šačica sadašnjih SDP-ovaca kojima prošlost nije bila sramota:thumbup:. Sam spomenik se nije održavao te je cijeli išaran grafitima i to vrlo ružnog sadržaja.

Ove godine 22. svibnja je ličio na nekadašnje proslave. Osim onih istih antifašista na „spomeniku“ su se našli i predstavnici grada i županije. Znači, na komemoraciji su po prvi put bili i HDZ-ovci:eek:. Ali nije to sve, bio je prisutan ili nazočan ( kako tko voli) i uvaženi dožupan, u crnoj košulji:burninmad:, inače član HSP-a stranke koja je po određenju anti-antifašistička. Svi oni, koji su, uzgred budi rečeno, prošle godine zaboravili na dan kad je Šibenik oslobođen od fašista (nitko ih nije podsjetio, a oni do toga ne drže ) došli su se pokloniti Radi Končaru, te staviti vijence podno oronulog spomenika.

I sad ja malo razmišljam o toj situaciji, te se ne mogu ne zapitati dokle seže političko licemjerstvo. Članovi HDZ-a su do nedavno pljuvali po tekovinama antifašizma, osporavali su sve šta je Tito zajedno sa NOV-m ( Narodno Oslobodilačkom Vojskom – za one koji ne znaju) napravio za ovu državu. Članovi HDZ su dozvoljavali rušenje spomenika tom vremenu, odnosno za takva rušenja nitko nikad nije procesuiran. Što se tiče naših gradskih vlasti, koje su sa izuzetkom od tri godine većinom bile iz HDZ-a njihova nebriga prema spomenicima antifašizmu je legendarna. Kad bih se osvrnuo na HSP, mogu zaključiti kako je situacija samo gora.

Međutim, svi oni su ove godine došli na komemoraciju. Zašto:rolleyes:? Možda bih i povjerovao u priču o toleranciji ili demokratičnosti, kad ne bih znao šta se treba dogoditi na jesen. S obzirom da to znam, onda mi je jasno da priča o toleranciji i demokratičnosti ne drži vodu. Nekako sam onda skloniji povjerovati u priču o izborima i podizanju rejtinga stranci. S obzirom da župana i poznam:bang:, te znam na koji način razmišlja, onda nikako ne mogu povjerovati u njegovu iznenadnu ljubav prema antifašizmu.

Baš me interesira hoće li se ove godine svi oni sjetiti dana kad je Šibenik oslobođen. Ja bih se kladio u sve šta imam da hoće.

Još nešto, na komemoraciji je I. Niniću pozlilo. Sva sreća sve je OK, možda malo previše sunca. A, s obzirom da je o tome izašao članak u Slobodnoj Dalmaciji moram ispraviti krive navode novinara koji je naveo da su Ivanu Niniću, kad mu je pozlilo, prvi u pomoć priskočili teta Neda i župan Pauk. Nije istina. Prvi u pomoć mu je priskočio njegov prijatelj i kolega I. Š., a Neda i Pauk su dojurili, razgrnuli grupu oko Ninića. Pauk je oteo nekoj starijoj gospođi bocu vode, te je Niniću davao vodu, a Neda mu je mahala ispred nosa sa nekom kartušinom. Izgurali su Ninićevog prijatelja kao da je od perja. Reka bi čovik, da im je i stalo do njega.

Nema komentara: