26 svibnja 2007

Rubrika razno????

Pročitao sam nedavno, negdje, nekakav komentar o tome kako i na koji način gradska vlast troši proračunska sredstva. U tom komentaru je poseban osvrt dan na stavku koja se opisuje kao „razno“. Autor se pita zašto u toj stavci nije opisano sve sta potpada pod „razno“, jer na ovaj način izviješće o proračunu postaje sumnjivo, a stavkom „razno“ se mogu pokriti razno-razne manipulacije proračunom. Odnosno, mogu se prikriti razno-razna nenamjenska trošenja proračunskog novca. Na kraju komentara autor govori kako je takvo izviješće o proračunu netransparentno i omogućava zloupotrebe svih vrsta.

Gradonačelnica je na komentar odgovorila kako je sve transparentno i kako se točno zna u koju svrhu se troše proračunska sredstva. Normalno je da ce ona tako odgovoriti, a ja ću se upitati da li je to stvarno i istina. Recimo da je donekle normalno kako se dio proračunskih sredstava troši nenamjenski odnosno preusmjerava na stvari koje su trenutačno potrebnije. Primjera radi možemo spomenuti neki iznenadni kvar ili neispravnost koja se pojavila u radu bilo kakve infrastrukture kojom gospodari gradska vlast. U tom slučaju, ako je potrebno određena sredstva ce se preusmjeriti na otklanjanje tog kvara, šta je vrlo logično, jer na kraju krajeva tko može sve predvidjeti. Bože moj, nismo svemogući.

Svi znamo da grad Šibenik ima proračun koji je vrlo mali za sve ono sta bi on trebao pokrivati. To je naravno posljedica lošeg stanja gospodarstva, te nemogućnosti naplate komunalne naknade, odnosno velikih dugovanja za razno-razne koncesije i sl.. Ako se uz tako mali proračun sredstva troše nenamjenski onda to vrlo poražavajuća činjenica. Pogotovo ako ta sredstva nenamjenski troše ljudi kojima su ona povjerena. Sjetimo se samo lanjskih dogradonačelnićkih bakanalija u Pragu, kad je potrošeno tko zna koliko našeg novca na zabavu. Za tako nešto nitko nikad odgovarao nije, mada je u javnost došla informacija kako je gradonačelnica bila izuzetno razočarana ponašanjem određenih službenika. Međutim, to šta ona nije poduzela ništa u vezi toga nije slučajno. Ona u stvari nema moć da bi uopće sankcionirala takva ponašanja. U prilog tome govori činjenica da je jedan od njezinih bivših dogradonačelnika isto tako koristio proračunska sredstva na način za koji nisu namijenjena. Isto tako, sadašnji dogradonačelnici rade istu stvar kao i taj bivši. Valjda poučeni time šta gradonačelnica nije ili ne želi sankcionirati takvu samovolju.

Tako je taj bivši dogradonačelnik, a onda dožupan , pa na kraju i župan, koristio službeno vozilo grada za svoj obiteljski odlazak na skijanje u susjednu Bosnu i Hercegovinu. Možda to i nije tako strasno, možda je njegovo prijevozno sredstvo u lošem stanju pa bi na ovaj način bio sigurniji. Razni su razlozi zbog kojih je on tako nešto mogao napraviti. Međutim, koristeći gradsko službeno vozilo on je koristio i pogodnost krcanja goriva i plaćanja istog sredstvima gradskog proračuna. Kad malo pročitamo novine vrlo lako ćemo zamijetiti kako je takvo ponašanje u demokratskim zemljama neoprostivo, odnosno korištenje službenog vozila u privatne svrhe, bez obzira na trošak koji je s time počinjen, u demokratskim državama se tretira kao zloupotreba položaja i u najmanju ruku se podnosi ostavka. Kod nas se to prikrije, i taj službenik se unaprijedi. A, nakon sta je unaprijeđen u principu može raditi sta hoće jer nema vise gradonačelnice koja mu je prije možda bila i kakva takva prepreka.

Dobra stvar u tom događaju je šta taj dogradonačelnik nije to svoje obiteljsko putovanje na skijanje proglasio službenim putem, pa tako nije naplatio dnevnice za službeni put. Za razliku od njega sadašnji dogradonačelnici svoja privatna putovanja u susjedne gradove , te u glavni nam grad, opravdavaju službenim putovanjima te uredno naplate dnevnice. Naravno, uz dnevnice, još koriste i službeno vozilo. Gorivo plate službenom karticom, a kako plate hranu ili eventualno spavanje, na žalost nije mi poznato, al teško je povjerovati da to plate svojim novcem.
Gradonačelnici je sve ovo poznato i bez obzira na to ništa ne poduzima. Razlog može biti kolegijalnost ili nemogućnost. Ako je kolegijalnost, onda to znaci da i ona radi istu stvar. Ako je nemogućnost onda nema moć za sankcioniranje ovakvog ponašanja, pa bi joj bolje bilo da nije gradonačelnica. Ja se međutim pitam kako je moguće da se netko sa tuđim novcem ponaša kao da je njegova privatna prćija.

Ako se vratimo na početak priče, onda nam je jasno na šta je autor mislio dok je pisao članak o netransparentnom trošenju gradskih proračunskih sredstava. Stoga je vrlo logično pitanje sta u stvari spada u rubriku „razno“
.
Da li u tu rubriku spadaju i sredstva potrošena na način kako je navedeno u ovom tekstu.

Nema komentara: