10 siječnja 2008

Za čiji račun se uređuje riva?

Županijska lučka uprava uređuje rivu. Najavili su uređenje Mula Krke i postavljanje infrastrukture za nautičare.

Skidam kapu. Vrijeme je bilo da se nešto pomakne sa nule. Ako sve bude kako treba, siguran sam da će svake godine biti sve više nautičara koji će ostajati vezani za našu rivu.

Jedino šta mi nije jasno je kako se prokrom ormarići uklapaju u kamen, ali valjda su naši konzervatori vodili računa o tome.

Međutim, ima tu jedna stvar koja me zanima. Za čiji račun Županijska lučka uprava uređuje rivu?

Svi znamo tko je do sad upravljao rivom, odnosno tko je imao nekakvu sumnjivu varijantu koncesije. Dobro nam je poznato kako je taj čovjek rivu dobro debelo iskorištavao. Ponašao se kao da je ona njegova privatna svojina. Odvezivao brodove. Svađao se s ljudima. Prijetio im. Isto tako dobro znamo da je isti taj tip upravljao sa parkiralištem na Mulu Krke. Na tom djelu se ponašao još bahatije. Nema nikakve sumnje da je na upravljanju rivom zaradio dobru lovu. S druge strane, nikad nije niti jedne jedine kune uložio u rivu, a šta je po koncesiji (ako ju uopće ima) bio dužan učiniti. Gradske vlasti na ovu situaciju nikad nisu rekle niti jednu jedinu riječ. Ne samo da nisu to učinile, već ih je on ucjenjivao i onemogućavao im ili im naplaćivao upotrebu rive za nekakve manifestacije.

Mene zanima tko će nakon uređenja upravljati s rivom i za čiji račun će to raditi. Jer, nositelj koncesije bi u stvari trebao uložiti novce u njezino uređenje i gradnju infrastrukture. Ako ne u punom iznosu, onda barem djelomično. Međutim, to nije slučaj. Rivu uređuje Županijska lučka uprava, od naših novaca. Novaca poreznih obveznika. Da li će poslije uređenja onaj koji je i prije upravljao s rivom nastaviti sa svojom uzurpacijom rive ili će Županijska lučka uprava sama upravljati sa rivom. Da li će Županijska lučka uprava raspisati novu koncesiju ili će se sve to opet pokloniti onom bahatom tipu?.

Ako ŽLU ima namjeru sve to opet prepustiti njemu, zbog čega je onda ona jedini ulagač i zbog čega se uopće prihvatila tog posla. Zbog čega nije i njega natjerala da malo zagrabi u svoj takuin i uloži u ono šta mu je odavno poklonjeno na upravljanje.

1 komentar:

Anonimno kaže...

E moj konobare,

raspitaj se ti kako je taj koncesionar kupovao kino Šibenik, a navodno i Rivijeru d.d. Provjeri malo kako se to financiralo iz obnove stare škole u Vodicama.