27 rujna 2008

Dvije crtice (na brzinu)

Mada se trenutno priprema jedan post koji bi se osvrnuo na rad i djelo novopečenog stanovnika glavnog nam grada, čitajući friške novine, stvorila se potreba na reakciju u vezi dvije stvari.

Prva. Bazen u Crnici. Onaj otvoreni. U koji se ima namjeru upucat 9 milijuna kuna kako bi postao zatvoreni. Tako u Novom tjedniku Tome Đumbus reče:“ Prije dvije godine u otvoreni bazen se uložilo u postavljanje reflektora i šminkanje. Sada će se ići u proširenje, dakle na neke neophodne građevinske zahvate kako bi taj objekt dobio svoju punu funkciju.“. Nešto mi je tu zazvonilo na uzbunu pa sam malo googlao i na stranicama gradske vlasti odnosno lokalnog HDZ-a (jer gradske stranice nisu ništa drugo do propagandna stranica HDZ-a) u tekstu od 28 rujna 2006. Godine, govor tete Nede pronađoh slijedeće: Nakon izgradnje zatvorenog bazena, u cijelosti je ove godine obnovljen otvoreni bazen u Crnici, koji ima sve uvjete za održavanje europskih natjecanja u vaterpolu, pa su u srpnju ove godine odigrane utakmice svjetske lige u vaterpolu.“. Čekaj, čekaj. Tome kaže da će se tek sad napravit zahvati koji će dovest bazen u punu funkciju, a teta Neda nam prije dvije godine kaza kako je bazen u cijelosti obnovljen. Ma tko tu koga je.., opet nas mažu, opet nam pričaju priče. Da li Tomina izjava znači da nam je uvažena teta neda rekla neistinu. Ili smo mi krivo shvatili ono šta su njih dvoje željeli kazat. A možda su to sve novinari izvukli iz konteksta.

Drugo. Kapelica sv. Ane. Ona kod crkve Gospe vanka Grada. Premješta se, kao na staro mjesto, gdje je nekad bila, dok nije maknuta, negdje 1970 godine. I čitam članak u slobodnoj i ne mogu se nego složiti sa konzervatorima. Ono misto gdje ju stavljaju nije nikako prikladno. Prvo, to nije mjesto gdje je ona prije stajala. Drugo, tamo ta kapelica izgleda kao najobičniji kič. Treće, puno je lipše figurirala tamo gdje je i do sad bila, bez obzira šta je stala malo po strani. Svećeniku koji je odgovoran za ovaj pomak kapelice, nije prvi put da radi nešto šta nije predviđeno nijednim planom. Nije samo u pitanju postavljanje spomenika sv. Franji Asiškom u Perivoju fra Luje Marune, pred crkvom Gospe vanka Grada. Taj isti svećenik je stavio i spomenik Papi na Meterizama. Za sve te spomenike nije imao nikakve dozvole osim suglasnosti grada, a mislim da to nije dovoljno za postavljanje spomenika. Pogotovo ako taj spomenik stoji u centru grada. Pitam se da li je imao ikakvu dozvolu za premještanje kapelice. Ili je to urađeno po sistemu APP (ako prođe prođe), sa stavom mi smo crkva, nitko nas ne smije dirati. Idem ja stavit spomenik na poljanu. Recimo Faustu Vrančiću. Tako bi lipo staja na srid poljane. Pitam se šta koliko bi trajalo vađenje dozvola i da li bih ih ikad dobio. Šta vi mislite.

I na kraju. Vice Vukov, RIP. Mada ne volim onog nazovi novinara SM iz Novog tjednika, napisao je izvanredan članak o Vici.

20 rujna 2008

Mala retrospektiva

Moram priznati da mi se novi izgled stare pijace ne sviđa. Naravno, da je pohvalno to šta je napokon uređena, ali meni se ovaj gornji dio sa stupovima i drvetom baš i ne sviđa. Nekako mi je previše stupova, a onda još i ono drvo koje je komplicirano za održavanje. Ne znam, sve je to stvar ukusa (o kojem se ne raspravlja), ali taj dio me podsjeća na filmove o starom Rimu i nikako mi se ne uklapa u vizuru Šibenika i stare pijace. Osim toga, stupovi mi baš ne idu uz one propale i zapuštene fasade u pozadini. Šta ja znam, možda imam krivi ukus, ali mislim da se to moglo i možda bolje izvesti. Npr. puno mi je lipši onaj donji dio ispod česme sa onim stablima i rasvjetnim stupovima.

Koliko sam uspio vidjeti i fontana je proradila. Napokon. Svaka čast gradskoj vlasti. I stari dio pijace je opran od crnila. Izvanredno. Sve to sad super izgleda. Međutim, zar se to mora raditi samo onda kad očekujemo dolazak nekakvog ministra da nam otvori nešto novo. Ne bi li se sve to moglo prati recimo jednom godišnje. To bi mi bilo nekako normalnije. A i fontana bi mogla raditi non-stop.

Dobro, dosta o staroj pijaci. Čitam danas Šibenski list i tako naletim na Pilićev članak o Ivanu Niniću. Čitam i čitam i mislim se. Šta se Pilić odjednom uvatija Ninića i njegove kandidature. Mislim se, Pilić nikad nije o SDP-u i općenito o ljevici pisa ovoliko kolko piše u zadnja tri, četiri broja. U svakom broju jedan njegov članak o ljevici Šibenika. Hm. I onda mi sine. Onakve članke koji prvenstveno služe ne bi li stvorili razdor na ljevici u gradu vjerojatno ne želi pisati nijedan drugi novinar. Izbori su blizu. Kako stvari stoje, ljevica nikad opasnija. A desnica pomalo štuca. Ne mogu se dogovoriti oko kandidata za gradonačelnika. Puno ih je. A ljevica se izgleda dogovorila. I u tome je problem. Pa ajmo napravit domaći rad i posijati malo sjeme razdora. He he, počela je medijska kampanja. Bit će zanimljivo.

Izabran je novi ravnatelj županijske lučke uprave. Komercijalista u TLM-u i član uprave HNK Šibenik. Super. Za šta je ono Šime optužio Pauka. Nije li to imalo veze sa nekakvim koncesijama, ŽLU i HNK Šibenik. Zanimljivo. Još malo i cijela uprava HNK Šibenik će preć u ŽLU. Oće li tad biti ikakvih sukoba interesa.

18 rujna 2008

Ma svaka čast

HBO rules:

Mislim da bi moj komentar bio stvarno suvišan


PRIOPĆENJE ZA MEDIJE

Predmet: Prosvjed zbog imenovanja Branka Perana za šefa PU zagrebačke

Hrvatska Blogerska organizacija oštro prosvjeduje protiv postavljanja Branka Perana za šefa zagrebačke policije.

1.
Osnovni je razlog našeg prosvjeda postupanje Branka Perana, kao načelnika Policijske uprave šibensko-kninske u slučaju našeg kolege blogera "Šibenskog konobara". Nastojeći doznati ime autora koji je kritično pisao o lokalnoj politici i političarima, Peran je promtno suspendirao djelatnika osumnjičenog da je autor. Pogledajte intervju s pravim autorom bloga: Nisam kriv, samo tužan, razočaran i zabrinut.

Ovo je jedan od slučajeva progona slobode govora, koji su bili poticaj za osnivanje Hrvatske blogerske organizacije. HBO stoji iza riječi koje je "Šibenski konobar" tada izrekao:
Internet se smatra jednim od najdemokratičnijih i najslobodnijih medija. Njegovo postojanje je strahovito unaprijedilo društvo. Činjenica je da se ovakvim napadima na blogere nastoji posijati strah među njima. (...) blogovi ovakvog tipa svugdje su u svijetu, kojemu mi toliko silno želimo pripadati, normalna pojava i čak obvezatni dio demokracije.

2.
Iako zagrebačka policija očigledno ima problema u borbi s organiziranim kriminalom, i nužne su promjene, ne shvaćamo zašto je bilo potrebno dovoditi nekog iz Šibenika na vodeći položaj, mimo brojnih visokobrazovanih i iskusnih stručnjaka u Zagrebu.

3.
Biranje i imenovanje na vodeće pozicije u zagrebačkoj Policijskog upravi netransparentno je i očito se obavlja po političkim, a ne stručnim kriterijima.

Za Hrvatsku blogersku organizaciju:

Zvonimir Vanjak
predsjednik HBO
tel: 091/542-71-31
e-mail: Zvonimir.Vanjak@fer.hr

(Za informacije također: Zoran Oštrić, tajnik HBO, tel: 091/29-12-535, zoranostric@gmail.com)




Svaka čast

10 rujna 2008

Grad rudnik

Ovih zadnjih nekoliko dana malo sam pohvatao ono šta se događalo dok me nije bilo. Uglavnom, ništa spektakularno novo. ORCO grupa i Obonjan, tko zna šta će biti. Stara pijaca još uvijek nije napravljena. Na sve strane se nagađa o mogućim kandidatima za nove gradonačelnike. Unutarstranačke svađe i prepucavanja su se vrlo intenzivirala. Sve ostalo je uglavnom isto, malo bolje ili malo lošije, ali ništa spektakularno.

Šta bi se moglo staviti pod kategoriju spektakularno? Pa recimo, prvo priča oko Slavice i njegovog kamenoloma. Šta je u tome spektakularno. Pa to šta nedodirljivom Slavici iznad glave visi Damoklov mač u obliku kaznene prijave. Čovjek je sa kamenolomom zapasao malo više nego šta je smio. Međutim, ja osobno mislim da on nije glavni krivac u svemu tome. Glavni krivci su oni koji su mu dali dugogodišnju koncesiju na taj prostor koji se nalazi tamo gdje se nalazi odnosno na vratima samog grada. Ta koncesija, koliko sam ja čuo, mu je dana prije par godina od strane povjerenika koji je tada postavljen kako bi raspisao lokalne izbore za novu gradsku vlast. Da li je povjerenik mogao odobriti takvu koncesiju i ako je, zbog čega je odobrena na tako dugačak period, to bi trebala biti tema razgovora, a možda i kakve revizije. Osim toga, da li su krivci i oni koji su nakon toga sve to mirno promatrali i nisu reagirali kad se zašestarila privatna, a i gradska zemljišta. Meni se čini da tu ima svega.

A da grad Šibenik u svom bliskom okruženju ne bi imao samo jedan „mali“ rudnik kamena pobrinula se aktualna gradska vlast uz svesrdnu pomoć predragog nam ministra Kalmete. Kako? Pa lijepo. Kalmeta je dekretom vezao onaj propali brod na TEF-ovu rivu. Riječki sud zabranio isplovljavanje i eto ti problema. Otpad u TEF-u se prerađuje, vadi se korisni mangan, a šljaka ostaje. Ostaje zbog toga šta na TEF-ovu rivu ne mogu pristajati brodovi. Rastu hrpe šljake i polako postaju prava brda, a nema naznaka kad će to ići ća iz TEF-a. i tako mi dobismo još jedan rudnik. Ovaj je doduše malo bliže centru grada. Spektakularno, nema šta. Osobno mislim kako je to sve rađeno namjerno. Niti onaj oronuli brod nije slučajno dospio baš na TEF-ovu rivu, a niti mu je slučajno zabranjeno isplovljavanje baš kad je na njoj vezan. Korisni mangan će se izvaditi i otpremiti kopnenim putem. Šljaka bi, međutim mogla ostati nama jer se ona planirala voziti morskim putem. Nije mi jasno zbog čega se i ona ne bi mogla otpremiti kopnenim putem. Kako se čini još dugo se ona ruvina od broda neće maknit sa one rive. pa bi šljaka mogla ostat nama u amanet. Možda se ova teorija zavjere stvorila samo u mojoj glavi, opterećenoj lošim vođenjem grada. Nadajmo se da je tako. Jer samo nam to preostaje.

02 rujna 2008

Kući je najlipše

Evo me. Vratio sam se. Ne, nisam bio na odmoru. U stvari, bio sam na nekoj vrsti radnog odmora. Nisam otišao predaleko. Samo do susjedne zapadne nam županije. Zašto nisam pisao? Imao sam dosta posla, a trebao mi je mali odmor od bloga. Trebalo mi je punjenje baterija za nova pisanja.

Inače, moram Vam priznati da sam se stvarno odmorio. Bez obzira na činjenicu da sam imao puno i previše obaveza zbog kojih se i moje prebivalište u zadnjih mjesec dana preselilo bliže Zadru. Znate ono, kad se krećeš među ljudima koje praktički ne poznaš, onda neki problemi i neke stvari padaju u potpuno drugi plan. Tako mi je i naš mali grad jedno vrijeme pao u potpuno drugi plan. Stoga će mi trebati jedno vrijeme da pohvatam sve konce i vratim se u normalu. Ali već vidim da se stvari i nisu puno promijenile.

Nego, boraveći u blizini Zadra, ima sam priliku malo bolje promotriti taj grad. Naučiti neke stvari o njemu. I inače ga bolje upoznati. Do sad sam samo prolazio pokraj njega ili bih ušao i izašao, ali ovaj put sam i šetao i gledao i kupovao i pričao s ljudima. I znate šta, nema šanse da u Zadru, bar u neko dogledno vrijeme, itko osim HDZ-a dođe na vlast. Grad je naprosto procvjetao. U njega se ulaže. Razvija se gospodarstvo, mada i on ima svojih privatizacijskih afera. Gradi se luka. Dvorana je prekrasna. Orgulje, ma to je jedna izvanredna stvar, predivna. Pozdrav suncu, svaka čast onome tko se toga sjetio. Parkovi su uređeni. Kalelarga je, za razliku od naše, prepuna. Noćni život je izvanredno razvijen. Grad ima svoje uređene plaže, gdje sam prvi put u životu vidio posebno napravljenu rampu za ulaz invalida u more. Sportske lučice su opremljene sa cijelom infrastrukturom. Naravno, ima se još posla, ali se vidi pomak u svim segmentima života. Da ne spominjem, sveučilište, kina, gradnju stanova, trgovačke centre (po cijenama se vidi da je konkurencija puno veća) itd. Najviše me iznenadilo to što na poluotoku, dakle sam centar grada, parkiranje košta četiri odnosno tri kune (usporedite to s našom rivom).

I tada se vratim u našu stvarnost. Zadar je otišao milijun godina ispred Šibenika i nema šanse da ga ikad više stignemo. Ali znate šta. Nema meni do mog malog Šibenika, sa svim njegovim nedaćama i problemima. Napravit ćemo i mi mali raj na zemlji od ovog grada. Treba samo napraviti jednu stvar. Treba samo dovesti sposobne i pametne ljude, kojima je draži grad od takuina.