10 rujna 2008

Grad rudnik

Ovih zadnjih nekoliko dana malo sam pohvatao ono šta se događalo dok me nije bilo. Uglavnom, ništa spektakularno novo. ORCO grupa i Obonjan, tko zna šta će biti. Stara pijaca još uvijek nije napravljena. Na sve strane se nagađa o mogućim kandidatima za nove gradonačelnike. Unutarstranačke svađe i prepucavanja su se vrlo intenzivirala. Sve ostalo je uglavnom isto, malo bolje ili malo lošije, ali ništa spektakularno.

Šta bi se moglo staviti pod kategoriju spektakularno? Pa recimo, prvo priča oko Slavice i njegovog kamenoloma. Šta je u tome spektakularno. Pa to šta nedodirljivom Slavici iznad glave visi Damoklov mač u obliku kaznene prijave. Čovjek je sa kamenolomom zapasao malo više nego šta je smio. Međutim, ja osobno mislim da on nije glavni krivac u svemu tome. Glavni krivci su oni koji su mu dali dugogodišnju koncesiju na taj prostor koji se nalazi tamo gdje se nalazi odnosno na vratima samog grada. Ta koncesija, koliko sam ja čuo, mu je dana prije par godina od strane povjerenika koji je tada postavljen kako bi raspisao lokalne izbore za novu gradsku vlast. Da li je povjerenik mogao odobriti takvu koncesiju i ako je, zbog čega je odobrena na tako dugačak period, to bi trebala biti tema razgovora, a možda i kakve revizije. Osim toga, da li su krivci i oni koji su nakon toga sve to mirno promatrali i nisu reagirali kad se zašestarila privatna, a i gradska zemljišta. Meni se čini da tu ima svega.

A da grad Šibenik u svom bliskom okruženju ne bi imao samo jedan „mali“ rudnik kamena pobrinula se aktualna gradska vlast uz svesrdnu pomoć predragog nam ministra Kalmete. Kako? Pa lijepo. Kalmeta je dekretom vezao onaj propali brod na TEF-ovu rivu. Riječki sud zabranio isplovljavanje i eto ti problema. Otpad u TEF-u se prerađuje, vadi se korisni mangan, a šljaka ostaje. Ostaje zbog toga šta na TEF-ovu rivu ne mogu pristajati brodovi. Rastu hrpe šljake i polako postaju prava brda, a nema naznaka kad će to ići ća iz TEF-a. i tako mi dobismo još jedan rudnik. Ovaj je doduše malo bliže centru grada. Spektakularno, nema šta. Osobno mislim kako je to sve rađeno namjerno. Niti onaj oronuli brod nije slučajno dospio baš na TEF-ovu rivu, a niti mu je slučajno zabranjeno isplovljavanje baš kad je na njoj vezan. Korisni mangan će se izvaditi i otpremiti kopnenim putem. Šljaka bi, međutim mogla ostati nama jer se ona planirala voziti morskim putem. Nije mi jasno zbog čega se i ona ne bi mogla otpremiti kopnenim putem. Kako se čini još dugo se ona ruvina od broda neće maknit sa one rive. pa bi šljaka mogla ostat nama u amanet. Možda se ova teorija zavjere stvorila samo u mojoj glavi, opterećenoj lošim vođenjem grada. Nadajmo se da je tako. Jer samo nam to preostaje.

4 komentara:

Sefica kaže...

Nasta je teski kaos u gradu, ali to je vec normalna stvar.

Anonimno kaže...

"Čovjek je sa kamenolomom zapasao malo više nego šta je smio."
Ogorčenim vlasnicima zemljišta koji su ga upozorili da ne smije vaditi kamen na njihovim terenima odgovorio je da je njihovo vlasništvo 30 cm u dubinu a dublje je državno pa im zapravo nije ništa oštetio. Vjerujem mu, ipak čovjek ima zeta u nekom ministarstvu na funkciji pomoćnika nekog ministra. Što se tiče TEF-a i one ruine od broda konobar je pogodio u sridu. Uostalom treba i nama nešto ostati za uspomenu na tvornicu koja je hranila više od 1200 familija, makar to bila i troska.

Anonimno kaže...

Nitko neće oboriti Slavicu.Taj je neuništiv! kao i mnogi drugi u ovom gradu koji su napravili niz prijestupa i sad žive vrlo lagodan i siguran život!

Anonimno kaže...

Čekajte dragi svitu neče još puno proči da pukne afera oko NCP-a doli je samo nakva kužina i kemija ali je javnost totalno neupučena jel se zajebaje oko tete Nede i još drugih nevažnih stvari po gradu ali kako san načuja kad doli pukne pukniče ajme meni majko moja