25 svibnja 2008

Projekti i slučajnosti

Malo sam čitao gradske stranice ovih dana te mi u oko upadne link na projekte pa ga i otvorih. Prvo se otvara padajući izbornik. Klikom na „aktualni projekti“ otvara se cijeli niz projekata.

Pa bih redom. Prvi je spomenik Draženu Petroviću. Cijelu priču oko tog spomenika većina nas zna i predobro, pa ne bih o tome, ali zanimljivo je da je natječaj odavno završio, a od spomenika ni traga.

Drugi je Umrežavanje i edukacija dionika UNESCO zaštićene baštine i baštine“. Pravo da Vam kažem nemam pojma o čemu se radi, nije mi se dalo čitati jer je tekst predugačak. U svakom slučaju miriši mi na nekakvo bespotrebno trošenje novca.

Treći je „Rekonstrukcija starog pazara II i III etapa“ koji se po onome šta je bilo najavljivano trebao završiti ovih dana, ali to meni ide nekako presporo pa sve sumnjam da će biti ubrzo gotovo. Probijanje rokova nije strano za ovaj grad, pa šta ima veze ako se probije još jedan.

Četvrti je“ Škola Meterize“, a peti je „Urbani eskalator“. Nemam komentara. Od ova dva projekta još uvijek nema ni traga ni glasa. Opisi su vrlo kratki. Toliko kratki da se pod projektom škole na Meterizama opisuje tko je dobio natječaj za uređenje starog pazara dok pod drugim projektom ne piše gotovo ništa.

Uglavnom, zaključak je da je većina tih projekata samo farbanje očiju. Barem za sada. Jer kad pogledate dalje u tom podizborniku pa vidite da je tamo još uvijek jedan projekt koji je onomad ambiciozno nazvan „Projekt Šibenik“, onda se zamislite, i zaključite kako je sve to samo jedan pokušaj dobre reklame.

Toliko o gradskoj vlasti u kojoj nam još uvijek sjedi jedan Bajić. Ajmo razmotriti jedan cijeli niz slučajnosti. Ovih dana u Slobodnoj se pojavi članak (nije na internetu) kako nam je župan otišao u Francusku. I to kako stvari stoje ode on u Pariz. U istom članku u sumnju se dovodi i putovanje šefa šibenske policije. Iz njemu bliskih krugova u policiji(vjerojatno onaj koji sidi vrlo blizu njega i već poodavno puca na njegovo mjesto) doznalo se da je i on otišao u Francusku. Postavlja se pitanje nisu li otišli zajedno. Ako i jesu nije li to malo neetično i neprofesionalno s jedne i druge strane s obzirom da je župan pod istragom. Iz onih drugih normalnijih krugova proširila se priča da je šef policije otišao na hodočašće u Lourdes kako bi okajao svoje grijehe. Šta bi značilo da njih dva nisu zajedno. Međutim, župan je u Parizu bio 20. svibnja, te mu se od tad gubi svaki trag. Hodočašće je započelo 20. svibnja i traje do 27. svibnja. Dakle, ima se vremena za svašta. I još nešto, prateći vijesti u svemu tome se pojavljuje još jedna slučajnost. Naime u Lourdes je otišao i Sanader. Hm, zanimljivo. Mislite li da su ona dva prva navedena stvarno slučajno u Francuskoj?

Broj komentara: 16:

Anonimno kaže...

Dragi prijatelju Konobare,
Pametno i logično. Ali što vrijedi ?
Psi laju, a karavane (ZNA SE koje) prolaze.
A moglo bi se postaviti pitanje i ovako. Koliko je takvi ka našeg župana koji nisu u spisku onih od 2.300 (slovima: dvijetisuće i trista) koji su "službeno" otišli u Lourdes.
Zamisli prijatelju Konobare 2.300
idu moliti , a za koga, a onda ko sve to plaća. Koliko to košta ovaj napaćeni narod. A KAD SE TOME JOŠ DODAJU VAKI uljezi KA ŠTA JE NAŠ ŽUPAN BIĆE DA IH JE I PRIKO 3.000.
A KOLIKO LI JE TEK TAMO ONIH KOJI SU SE PRVI PUTA U ŽIVOTU OTIŠLI MOLIT.
Eto prijatelju, zato ovi "PROJEKTI" ilio nisu gotovi ili se nikad neće ni završit.
PLAĆI I KUKAJ VOLJENA ZEMLJO ZA KOJU SMO KRV I SUZE LILI!

Anonimno kaže...

POGRIŠIJA SAM :
PLAČI,PLAČI
Z E M L J O !

Anonimno kaže...

Mora da su to neki veliki GRISI i GRIŠNICI
kad su morali potegnuti čak u Lourds.
A da nije već samo to GRIH (i preveliki GRIH) ča ih je otišlo, na naš račun, taki i toliki?

Anonimno kaže...

KONOBARE
Dali si primijetio
da čim se spomenu Teta, Pauk ili Peran,
DA ODMA SVI UĆUTE
KA DITE KAD SE ONEREDI ?
ZNAŠ LI UZROK
OVE BOLEŠĆINE ?

Anonimno kaže...

Milostivi Bože,
ima li lijeka tolikoj uobraženosti dotične gospođe.
"Ja kao..., ja kao..."
Gospođo zalužili bi da Vam se kaže Vi kao..., ali pristojnost mi nalaže da se suzdržim.
Pa, "kako bi građani Šibenika u što manjem dijelu sudjelovali u takvom projektu". A što građani imaju s tim projektom i još, kao da Vam vjerujemo u ovo: " u što manjem dijelu".
Ajte , gospođo, prevršili ste svaku mjeru uobraženosti u svoju veličinu i značaj. Vi samo pričate, pozirate i, kao što vidimo, nije Vas više ni briga za građane ni za ovaj grad. Šibenik Vam je samo za vikend. Ali niste jedini. Ima Vas više , takvih, vikendaša. Među poznatijima je prof. Cvitan, dekan Radačić, a od "naših" koji se ne miču iz grada ionako nemamo nikakve koristi jer ntko i ne drži do njih. Primjer Vam je I. Poljičak kojeg ni vaš ministar ne želi na funkciji direktora Državnoga arhiva
ali mu to ne smeta da puca na funkciju dekana Veleučilišta.
Vi da ste gradonačelnica? Bože mi pomozi, još jednom.

Anonimno kaže...

www.vecernji.hr/newsroom/regions/dalmatia/3091646/index.do

Anonimno kaže...

vecernji.hr/newsroom/regions/dalmatia/3091646/index.do

Konobar kaže...

Ok, bilo je dosta, izbrisao sam sve ono šta nema nikakve veze sa zemom posta. Vas dvojca, budite toliko pristojni pa stavite nickove kad se prepucavate, mada po načinu pisanja znam o kome se radi

Upozorenje, svi komentari koji nešto prenose sa drugih blogova ili stranica, te svi komentari kojni su duži od desetak redova a u njima ništa konstruktivno ne piše biti će izbrisani

Anonimno kaže...

Projekti i (ne) slučajnost

Današnji Novi tjednik piše o još jednom katastrofalnom projektu HDZeovske vlasti. Trebalo je dvije godine, i uz sva upozorenja, pa da se vidi da je Radačić POGREŠAN čovjek POGREŠNE POLITIKE.
Međutim Šibenik više nema šansu pronaći PRAVOG čovjeka na mjstu dekana Veleučilišta. A zašto?
Zato jer na PLANIRANE RAZVALINE nitko sposoban ni pametan neće doći.
Doći će onaj koji će tražiti UTOČIŠTE kad padne u nemilost. Ta je sudbina na vidiku PERANU, a ni POLJIČKA neće HDZeov ministar kulture za direktora Povijesnog arhiva što je značajno niža funkcija nego funkcija dekana. Ipak i POLJIČAK "puca" na funkciju dekana pa će biti zanimljivo vidjeti koji bolje cilja: šef policije ili šef HDZea.
Bilo bi ipak najbolje kad bi se oba "odstrijelila" sa sadašnjih funkcija, a napose Poljička koji u šporkom poslu oko Veleučilišta ima i šporke ruke-POODAVNO.

Anonimno kaže...

Znaci,dolaze neposlusni i smotani hdzovci na veleuciliste, a tamo ce im biti 3x bolje nego ovamo. primat ce placu i frutracije izbacivati na studente. A tko ce priznavati diplomu od ovakvih profesora, koji, po svemu sudeci, ne b smjeli biti profesori,ali eto,kao nekakva rupa u Zakonima, pa svatko moze biti profa!?!

Al zivili nama nasi buduci projekti!!!!
jedva cekam da se zavrse svi obecani da uzivam u njima i da s ponosom pricam o njima. Ovim tempom - s njima, pricat cu kad budem u punoj mirovini, i onda cemo na partiji briskule razglabati npr. o spoemniku s D.P. koji SJEDI na klupi,iako je poznat po svom IGRANJU..

Urbani eskalator, to je za nnjih nemoguca misija. Ne mogu se rjesiti pasjeg izmeta,a oni bi urbano..mos misliti.
A sta im je ovo realizirani projekt: "Projekt sportske lučice Gradskog jedriličarskog kluba VAL"? Gdje je to? Ja ne vidjeh, ili gledam u krivom smjeru.

Premalo "realiziranih projekata" za toliko godina na vlasti. sramota!

Anonimno kaže...

Poštovani Konobare,
Mislim da spada u temu posta, a kad se radi o mišljenju UVAŽENOG gospodina Brešana, teško mi je poslušati Vaš savjet (ograničenje prostora), a zanemariti mogućnost da se i širi auditorij građana našega grada (najčitaniji ste) ne upozna s ovim, narednim, mišljenjem:


"Brešan: Postat ćemo provincija

Nije bitno radi li se o splitskom Pomorskom fakultetu ili bilo kojem drugom fakultetu. Činjenicu da Šibenik ostaje bez jedine sveučilišne ustanove nadovezujem na temeljno pitanje: Zašto Šibenik stalno stagnira? Zašto se stalno nešto ukida? Kada sam 50-ih godina prošloga stoljeća počeo pisati, novele su tada izlazile u časopisu "Šibenska revija". Bio je to istinski književni časopis. Imam nekoliko sačuvanih primjeraka. Dovoljno je prelistati ih i sagledati kulturni i društveni trenutak grada u to vrijeme.
U Šibenskom tada profesionalnom kazalištu najavljivane su u "Reviji" brojne premijere. Ne bilo koje. Izvodio se Shakespeare, Williams, Gogolj, Shaw... Imali smo i izgubili Pedagošku akademiju. Sve se postupno ukidalo, računajući i gospodarske subjekte. Zato je Šibenik stagnirao ili tapkao na mjestu, za razliku od Zadra koji je 50-ih bio manji od Šibenika. Danas Zadar ima brojne fakultete, i kada se radi o visokom školstvu, pravi je sveučilišni centar koji mladi, obrazovani ljudi ne napuštaju. Ne dopustimo njihov odlazak, inače će se Šibenik pretvoriti u totalnu provinciju - kaže Ivo Brešan, hrvatski književnik sa šibenskom adresom."
Brešan u Novom tjedniku

Konobare,
zahvaljujem Vam što ste dozvolili uvrštenje ovog, nadasve dobronamjernog, kritičkog stava gospodina Brešana.
S poštovanjem.
R.D.

Anonimno kaže...

NASTAVLJAMO S PROJEKTIMA
KOJI ĆE VINUTI NAŠ GRAD U ZNANSTVENE VISINE

2. GODINA STUDIJA TURISTIČKOG
MENADŽMENTA
LJETNI REDOVITI ISPITNI ROK –
LIPANJ / SRPANJ


24.06.
08.07. Poslovna organizacija 18:00 Peran B. / Udovičić
3. GODINA STUDIJA TURISTIČKOG
MENADŽMENTA
LJETNI REDOVITI ISPITNI ROK –
LIPANJ / SRPANJ

24.06.
08.07. Nacionalna ekonomija
Hrvatske 19:00 Peran B. / Novaković


IZVANREDNI ISPITNI ROK ZA STUDENTE I., II., I iii. GODINE

UPRAVNOG STUDIJA

KRIMINALISTIKA I.
Mr.sc. B.Peran 28:04.
ponedjeljak u 19:00 sati

KRIMINALISTIKA II.
Mr.sc. B.Peran 28:04.
ponedjeljak u
19:00 sati

Čuja sam da će se uvest i kolegij: SOCIJALNA PATOLOGIJA
Nagrada za onega ko pogodi koće predavat (samo vikendom po povratku iz Zagreba)

Anonimno kaže...

Amo malo prikiniti sa kenjažom. Možemo voliti i ne voliti HDZ i njihove članove, ali ja sam student Veleučilišta i meni je predavao Ivica Poljičak i mogu reći da je on bija jedan od boljih predavača. Bolji od nekih koje se toliko hvali, ali nisu valjali k...
Šta se tiče Perana, čovik je magistar ekonomskih znanosti i ima sve uvjete da predaje na Veleučilištu. Ne znam još kakav je, a ne znaju to ni ovi šta pišu protiv njega jer još čovik nije ni počeja sa predavanjima. Ljudi, ni ja ne volim HDZ, ni ja ne volim ove lopove šta ga vode i šta su njegovi članovi, ali budimo iskreni.
I još nešto, odakle vam ti podaci da će Poljičak biti dekan? Ne slušajte svakakve gluposti koje pokupite na ulici.
Realni student

Anonimno kaže...

Realni student,
Niko nije ocinjiva Perana ka predavača, jer kako veliš još i ne predaje.
Ali , kad si već študent (a mislim da nisi) , zar u rasporedu rokova ispita nisi vidija, a mi pisali, da on VEĆ ISPITUJE študente.
Dakle nije ni predava , a već ispituje. Ispitivanje je malo ODGOVORNIJE od predavanja.
To ča je neko magistar to ga ne kvalificira za profešura. A radovi, a objavljeni radovi, a NASTUPNA PREDAVANJA PRED POVJERENSTVOM PROFESORA.
Emoj študent, još si zelem, a već daješ MJERODAVNE OCJENE, pa i za Poljička. Vidi ča je on magistrira , a ča predaje. Bog nek pomogne njemu i studentima koji slušaju njegove predmete, a i tebi, ako si študent.

Anonimno kaže...

To i jest glavni problem, kako u Šibeniku, tako i u ciloj državi. Samo se gleda stranačka pripadnost, a nikoga nije briga da li je čovik sposoban. Virovali ili ne, ima i u SDP-u lopova, a u HDZ-u se može naći i koji sposoban i pametan čovik. I još nešto: odvojite školstvo od politike. Samo zato šta je neko ovakav ili onakav ne znači nužno i da je loš profesor.
Realni student

Anonimno kaže...

Poštovani Konobare,
nikad kraja "SAGI" o šibenskoj policiji i nekima u njoj. Evo što u vezi s autonomijom visokoškolskih institucija piše u skoro svim zakonima o visokom obrazovanju svih europskih zemalja:

(1) Objekti visokoškolskih ustanova su nepovredivi.
(2) Bez odobrenja rektora sveučilišta, dekana visoke škole i veleučilišta ili ovlaštene osobe, policija i drugi organi za gonjenje i sprečavanje krivičnih djela nemaju pristup sveučilištu ili visokoj školi i veleučilištu.
(3) Izuzetno, da bi se spriječilo krivično djelo ili zaustavilo izvršenje krivičnog djela, mogu se poduzeti neophodne mjere, s tim da se o poduzetim radnjama odmah obavijesti uprava sveučilišta odnosno visoke škole i veleučilišta.

A u nas? Policajac se i poziva!