16 rujna 2009

Obećanje ludom radovanje

Samo podsjećamo na stanovita obećanja


DEMOKRACIJA Šibenska gradonačelnica prozvana zbog ukidanja Foruma na službenim stranicama grada
Hrvatski helsinški odbor traži ponovnu uspostavu foruma

ŠIBENIK Hrvatski helsinški odbor pozvao je šibensku gradonačelnicu Nedu Klarić da preispita odluku o ukidanju Foruma grada Šibenika na službenim gradskim internetskim stranicama. Ponovnim institucionaliziranjem mogućnosti građanskog dijaloga osjetno bismo se približili medijskim standardima demokratskoga svijeta, piše u pismu Hrvatskog helsinškog odbora gradonačelnici, a podsjećaju je i na to da, prema hrvatskom Zakonu o elektroničkim medijima, nakladnici elektroničkih publikacija uz slobodno oblikovanje programske platforme svoga glasila na odgovarajući način trebaju primjenjivati odredbe tog zakona.
"U člancima 12. i 13. propisuje se i obveza pridonošenja slobodnom oblikovanju mišljenja i primjerenoj zastupljenosti različitih pristupa i mišljenja te njihova poštivanja", pišu iz HHO-a. Odlukom gradonačelnice Forum je ukinut početkom ovog ljeta nakon učestalih uvredljivih poruka pojedinih sudionika internetske komunkacije, a jedan od sudionika uputio je pismo HHO-u. Neda Klarić tvrdi kako donoseći odluku nije ni mislila trajno ukinuti forum.

To je bio moj svojevrsni protest, odnosno znak sudionicima Foruma da moramo komunicirati na razini koja ne vrijeđa dostojanstvo čovjeka, a upravo se to najčešće događalo. Nisam mogla dopustiti da, osim mene, vrijeđaju i druge ljude na različitim funkcijama jer je to moglo rezultirati njihovim tužbama s obzirom na to da je Forum službeni prostor grada Šibenika. Razmišljam o tome hoću li i kada, a pogotovo po kojim kriterijima, opet uspostaviti taj demokratski način komunikacije izjavila je N. Klarić.


ODGOVOR HHO-a NA UKIDANJE FORUMA GRADA ŠIBENIKA
Gradonačelnice, preispitajte odluku!
- Pozivamo vas da kao osobito odgovorna i utjecajna osoba na strani nakladnika potaknete preispitivanje odluke o ukidanju Foruma grada Šibenika. Ponovnim institucionaliziranjem mogućnosti građanskog dijaloga biste sigurno znatno približili nakladničku politiku svojega digitalnog medija kriterijima Zakona o elektroničkim medijima i općenito medijskim standardima demokratskog svijeta, a držimo da biste pridonijeli i kanaliziranju građanskog nezadovoljstva koje je tim povodom buknulo u vašoj zajednici u konstruktivijem smjeru - pledira se u odgovoru HHO-a gradonačelnici Nedi Klarić u povodu zatvaranja internetskog Foruma grada Šibenika. Odgovor potpisuje u ime Vijeća za medije glasnogovornik Geza Stantić.
Vijeću je, naime, predstavku uputio jedan Šibenčanin, tražeći intervenciju radi ponovnog uspostavljanja mogućnosti za demokratski dijalog putem Foruma. Pozivajući se na odredbe Zakona o elektroničkim medijima, Stantić uz slobodno oblikovanje i zastupljenost različitih mišljenja ističe i obvezu poštovanja ljudskog dostojanstva, prava i sloboda te promicanja osjećaja javnosti za pravdu, kao i obranu demokratskih sloboda. A u šibenskom slučaju nakladnik se ukidanjem institucije građanskog Foruma, navodi Stantić, znatno udaljio od tih obveza. Uvredljivo ili neukusno pisanje pojedinaca, sporadični napadi na javne osobe (pa i gradonačelnicu), te anonimno prozivanje pojedinaca zbog protuzakonitog postupanja i kriminala, teško bi se, drže u HHO-u, moglo smatrati dostatnom argumentacijom za ukidanje Foruma. Takve se kritike moraju tolerirati čak i kada su neutemeljene, jer je to nužna cijena opstanka načela demokratskog dijaloga koje je ispred prava privatnosti i drugih srodnih pojedinačnih prava koja javni poredak inače štiti. Uz iskreno žaljenje zbog toga što su pojedinci iskoristili stranicu grada Šibenika za napade na gradonačelnicu kao osobu, u odgovoru se napominje da to ne može biti vjerodostojan razlog za gašenje Foruma koji je zbog svoje interaktivnosti potencijalno vrijedno sredstvo obogaćivanja lokalne samouprave. Njime se otvara prostor trajne građanske inicijative i kontrole vlasti, a njegovim zatvaranjem poništava najveća komparativna prednost (interaktivnost) novog medija.

Odgovor HHO-a na otvoreno gušenje slobode govora u Šibeniku

Gospođa
Nedjeljka Klarić,
gradonačelnica Grada ŠibenikaPoštovana gospođo gradonačelnice,

Naše je Vijeće primilo predstavku Vašega sugrađana u kojoj se oštro negoduje zbog nedavnoga ukidanja rubrike „Forum“ na internetskoj stranici Grada Šibenika i traži intervencija radi ponovnog uspostavljanja mogućnosti za demokratski dijalog u tom mediju.
Vama je sigurno poznato, da prema hrvatskome Zakonu o elektroničkim medijima nakladnici elektroničkih publikacija uz slobodno oblikovanje programske platforme svojega glasila na odgovarajući način trebaju primjenjivati i odredbe toga Zakona o programskim načelima i obvezama za nakladnike koji obavljaju radijsku i televizijsku djelatnost. Tako se posebno u člancima 12 i 13 propisuje obveza pridonositi „slobodnom oblikovanju mišljenja“, zatim „primjerenoj zastupljenosti različitih pristupa i mišljenja“ kao i „poštivanju tuđih mišljenja i uvjerenja“. Te odredbe sadrže i obvezu poštivanja ljudskog dostojanstva, ljudskih prava i temeljnih sloboda, obvezu promicanja osjećaja javnosti za pravdu i obvezu obrane demokratskih sloboda.
Držimo da se u šibenskom slučaju nakladnik ukidanjem institucije građanskoga foruma službenoj stranici Vašega grada, koja je tijekom trogodišnjeg djelovanja polučila publicistički uspjeh i pobudila zanimanje javnosti, znatno udaljio od tih obveza. Razlozi kojima je ta odluka javno obrazložena – uvredljivo ili neukusno pisanje pojedinaca, sporadični napadi na javne osobe (uključujući i Vas), te anonimno prozivanje pojedinaca zbog protuzakonitog postupanja i kriminala - teško bi se mogli smatrati dostatnim i opravdanim. Naime, načelo demokratskog dijaloga podrazumijeva katkada i vrlo oštru konfrontaciju kao i stanovitu količinu drugih nelagodnih postupaka za aktere. Smatra se da se takve kritike moraju tolerirati čak i kada su očito neopravdane i neutemeljene, jer je to nužna cijena za opstanak samoga načela demokratskog dijaloga. Odstupanje od toga načela bilo bi dopušteno samo kao krajnja iznimka. Dakako, to ni u kojem slučaju nije poziv na odustajanje od opće težnje jačanju kulture javnoga razgovora, ali pri tome nije prihvatljivo da oni koji raspolažu viškom moći – uključujući i medijske nakladnike – svojim sugovornicima nameću kriterije prihvatljivosti dijaloga. Osim toga, kao što znate, javne osobe prema odavno prihvaćenim standardima u medijima demokratskih zemalja ne mogu računati na najvišu razinu zaštite privatnosti i drugih prava osobe kakva je inače propisana za druge privatne osobe. I u tom slučaju interes zaštite demokratskog načela postavljen je ispred prava privatnosti i drugih srodnih pojedinačnih prava koja javni poredak inače štiti. Mi, naravno, iskreno žalimo zbog toga što su pojedinci iskoristili stranicu Grada Šibenika za napade na Vas kao osobu, ali tu okolnost s obzirom na izloženo nije moguće predstaviti vjerodostojnim razlogom za ukidanje mogućnosti za tu vrstu demokratskoga dijaloga.
Novi, digitalni mediji – o tome svjedoči i šibensko iskustvo – ponajviše zbog svoje interaktivnosti potencijalno su izvanredno vrijedno sredstvo obogaćivanja lokalne samouprave. No, ne radi se samo o tome da se ljude iscrpno obavijesti o tome što njihovi izabrani predstavnici rade, već ponajprije o tome da se otvori prostor trajne građanske inicijative i kontrole vlasti. Ukidanjem Foruma nakladnik je odustao od korištenja interaktivnosti i time poništio najveću komparativnu prednost novoga medija.
Stoga Vas pozivamo da kao osobito odgovorna i utjecajna osoba na strani nakladnika potaknete preispitivanje odluke o ukidanju Foruma Grada Šibenika. Ponovnim institucionaliziranjem mogućnosti građanskog dijaloga biste sigurno znatno približili nakladničku politiku svojega digitalnog medija kriterijima Zakona o elektroničkim medijima i općenito medijskim standardima demokratskog svijeta, a držimo da biste pridonijeli i kanaliziranju građanskog nezadovoljstva koje je tim povodom buknulo u vašoj zajednici u konstruktivnijem smjeru.

Za Vijeće za medije:


Zagreb, 22. kolovoza 2005. Geza Stantić, glasnogovornik


Skinuto sa starog, dobrog ŠDF-a

Broj komentara: 8:

DVD kaže...

Srica nasa da je sada SDP na vlasti pa su odma uspostavili forum (malo morgen).

Anonimno kaže...

KONOBARU AJ UGASI STRANICU. DOSADAN SI. ŽIVIŠ U PROŠLOSTI. HDZ JE OTIŠA. AJ MALO KRITIZIRAJ SVOJE ILI NESMIŠ JER SI PREKO NJIH DOBIJA POSA.

Konobar kaže...

hm, tko si da si, al očigledno nisi skužio bit ovog posta, a nemam namjeru posebno tebi pojašnjavati o ćemu se radi, pozz

Abra kaže...

Stvarnio bi naša tri fanta bez dinari mogli uspostaviti šibenski forum. Mogli bi se lipo dopisivati.

DVD kaže...

Prije izbora Franko Vidovic, Krese Sakic i Ante Zupanovic su se kleli da ce otvoriti forum. Od toga je proslo vise od tri miseca... Usput, Konobarovo kopiranje HHO-teksta je u najmanju ruku licemjerno, jer je on sam sa Sibenske konobe izbacija covika koji je prijavija Nedu Klaric HHO-u. Sta znaci da se u Sibeniku sa tazkozvanon promjenon vlasti nije prominilo ama nista.

Abra kaže...

Ne sjećam se (ili nisam dobro pratila) da je tijekom predizborne kampanje uopće bilo riječi o ponovnom aktiviranju foruma. Više se govorilo o TEF-u, Obonjanu i drugim nepodobštinama bivše vlasti. Slažem se da bi forum trebalo otvoriti jer treba oplesti i po sadašnjoj vlasti, nisu ni oni svete krave.

gunde kaže...

Kad će naš vrli Konobar nešto priupitati Nove Vladare?
Npr.kad će forum?
Možda nikad ili poslije toga.
Živija SKJ!

gunde kaže...

Kad će naš vrli Konobar nešto priupitati Nove Vladare?
Npr.kad će forum?
Možda nikad ili poslije toga.
Živija SKJ!