21 svibnja 2009

Tko zna šta nas čeka

Prvi izborni krug je prošao. Svako tko se kandidirao za gradsko vijeće uhvatio je po nešto. U drugi izborni krug, očekivano, idu kandidati ADZ-a i SDP-a sa otprilike podjednakim šansama.

Kad malo proanaliziramo sve što se dogodilo u prvom krugu, onda se samo po sebi nameće da je ADZ u stvari dobio izbore za gradsko vijeće, što nam pokazuje kako građane Šibenika nije briga za ovaj grad. Još kad pogledamo niže po listi pa uvidimo da su po dva vijećnika dobili neki kandidati koji nikad ništa za ovaj grad pametnog nisu učinili, niti su bog zna kako cijenjeni u svojoj okolini, onda uviđamo kako za ovaj grad nema nade. Jer, još četiri godine vladavine onih koji su „ostvarili“ sve projekte koje su obećali i ovaj grad će iz provincijskog gradića postati selo. Krasna perspektiva.

Jedino šta može takvu situaciju donekle korigirati jeste pobjeda SDP-a, odnosno njihovog kandidata za gradonačelnika u drugom krugu. Zašto? Pa zato što će u tom slučaju ovakvo gradsko vijeće imati kakav takav korektiv u svom radu i donošenju bio kakvih odluka.

I stoga, sad će počet kužina. Ni ADZ, a pogotovo ne SDP trenutačno nemaju većinu u gradskom vijeću, što znači da moraju tražit podršku onih koji su dobili po dva vijećnika. Pa kad malo bolje razmislite o tome onda bi logično bilo da Ninićevci odmah prijeđu pod okrilje SDP-ovog kandidata jer oni su više lijevo orijentirani od SDP-a. Ali da li će to bit tako?? Ninić je u cijeloj svojoj kampanji napadao Županovića na sve moguće načine. Pretpostavka je da se tu radilo o otimanju SDP-ovih birača, a što u konačnici nije uspjelo. Da li se Ninićev ego može pomiriti s time da je izgubio mjesto gradonačelnika? Tko zna. Ali bilo bi poprilično nevjerojatno da se on kao ogorčeni protivnik ADZ-a prikloni plavima. Ali, opet politika je prepuna takvih obrata.

Građanska inicijativa? Šta će oni napravit? S obzirom da traže promjene, odnosno u izbornoj kampanji su govorili kako se grad loše vodi, logično bi bilo da će i oni potrčat u skup sa SDP-om. Ako to ne bi napravili skočili bi sebi u usta, i podržavali one protiv kojih su govorili, ili bolje rečeno prevarili bi svoje birače. Ali. Na njihovoj listi ima dosta onih koji su prije bili na ADZ-ovim listama. Međutim oni vole Šibenik, žele bolji grad. Vidjet ćemo koliko ga vole.

Za umirovljenike se zna. Oni će čekat zadnji vlak i kad vide tko je pobijedio priklonit će se njemu/njoj, jer oni moraju biti uz vlast. Što se tiče ostalih, a tko zna kako njihove glave misle. Tko zna da li im je više stalo do grada ili do vlastitog probitka. Vrlo je teško pretpostavit na koji način razmišljaju. Hoće li biti tko da više? Nadajmo se da neće. Nadajmo se da im je u interesu grad.

Kad se vratimo na početak ove priče i pogledamo sve izborne kampanje onda bi normalan čovjek zaključio da ADZ nije dobio vlast. Normalan čovjek bi zaključio da bi SDP s lakoćom morao dobiti većinu u gradskom vijeću. Normalan čovjek bi zaključio da je to samo pitanje formalnosti, jer svi su oni u svojim kampanjama na neki način bili protiv aktualne gradske vlasti i svi su oni kritizirali njen rad i sposobnost. Da, to bi zaključio normalan čovjek koji vjeruje u poštenje ljudi. Ali, šta je u politici normalno? Nije se jednom dogodilo da se danas radi jedno, a sutra drugo. Kao da je bitno šta nije otvoren studentski dom. Šta nije napravljen spomenik Draženu. Šta je projekt Šibenik propao. Šta je TEF postao rudnik. Šta je poljana i dalje parkiralište. Itd, itd. Bitnije je tko će zasjest u koju i koliko plaćenu fotelju. U koji nadzorni odborić ili upravno vijeće nekog poduzeća. To je bitnije, jer na taj način se osiguravaju svoje stražnjice.

I još nešto. Mali odaziv birača, od jedva nekih 40%, dokazuje kako ni birače nije briga za njihov grad, a to je vrlo žalosno.

4 komentara:

Anonimno kaže...

A dis ti dosad !?
eto dio cirkusa prošo a jedva koja od tebe ,već san se pripa da su te ili kupili ili zatvorili :) il nedaj bože da te kakva boleščina čapila ma glavno da se čitamo .

trudbenik...

Konobar kaže...

:), da su me bar kupili, onda ne bih morao ovoliko raditi, a da su me i zatvorili bar bih imao besplatan stan i hranu i još bi se džeparca našlo ;), nije nije, posao, obaveze, a i malo zasićenje

Anonimno kaže...

Živija mi konobaru! Sve si odlično napisa. Ali politika je .... Da bi ADZ- ovci trebali izgubiti vlast nije sporno. Uz sve ostale prljavštine još se aktualna gradonačelnica u predizbornoj kampanji obrecnula kako neće dati ugovor s Orco grupom na uvid jer bi ga neki nosali po kafićima i možda čak dali novinarima. U normalnoj demokratskoj zemlji takva izjava bi značila političko samoubojstvo. Samo, mi nismo normalna zemlja...

Anonimno kaže...

zar si sumnjao Konobare? Zar si zaista mislio da ima ljubitelja grada? ima, ima, ima nas! Ali nam je isto tako, popriličan broj doseljenika odazgara stigao u zadnje vrijeme. a i sela okolo užeg dijela grada nisu baš pismena. imaju asfalt kroz selo, i to im je dovoljno za sljedećih 100 godina.