23 studenoga 2008

Retrospektiva

Polako ulazimo u prazničko raspoloženje koje nam se aktualni premijer (sa novim zelenim nadimkom) uporno trudi pokvariti. Kako ulazimo u doba veselja i zadovoljstva onim što smo postigli u protekloj godini, tako se približavamo i lokalnim izborima. I šta se u gradu pametnog događa. Novi predsjednik županijskog SDP-a, kojem čestitamo na izboru, s obzirom na svoje godine daje poprilično nezrele političke izjave. Prateći njegovo dosadašnje predsjednikovanje nabrojali smo jedno sedam politički loših izjava. Kao da ga je HDZ postavljao na to mjesto. Taj SDP stvarno nema sreće.


Maknimo njega u stranu, mada ćemo i dalje pratiti njegov rad. I ne samo njegov, nego svih ovdašnjih političara. Šta se još događalo. Ljubo Jurčić nas je strašno preplašio sa izjavom o otpuštanjima i depresijama. Što se toga tiče, nadajmo se da sve neće biti tako crno i da država nije baš u tolikoj „banani“. Mada, kad se uzme u obzir izgled premijerove face u zadnjih nekoliko dana, onda i nemamo baš razloga za optimizam. Promatrajući tu facu stječe se dojam da nam Interspar baš i neće trebati, unatoč izjavama gradonačelnice. Jednostavno u njemu nećemo imati šta potrošiti. Na žalost.


Grad je nastavio gradnju kolektora i na osnovu toga, navodno privremeno, otvorio parkiralište na poljani. Dakle nakon prošlih izbora teta Neda je deklarativno ukinula parkiralište na poljani. Sad nešto prije ovih novih izbora ona se pokrila ušima i ponovo otvara parkiralište. Tako ga je mogla držat otvornim cijelo vrijeme. Bar dok se ne nađe pametna alternativa. Na taj način ne bi sredila gradsku jezgru gotovo na nulu. Ajde dobro, nek je to parkiralište i privremeno tu. Međutim, jer moralo biti onako neestetski ograđeno onom ogavnom ogradom koja je još pri tom i vezana sajlom za rasvjetne stupove. Zar nema pametnijih rješenja od pravljenja kaveza u sredini grada. Oprosti im bože ne znaju šta čine.


Iz TEF-a se ponovno izvozi kamen. Zar je netko uopće posumnjao da se onaj ruvinjani brod maknuo radi odvoza smeća koje ostaje nakon obrade mangana. Naravno da nije. I čim se kamen počeo izvozit ponovo eto nam novih afera. Baš lijepo. Tko zna više šta će iz svega toga ispast. Poznato je samo to da se na žalost tamo još uvijek ništa pametno ne događa. TEF je i dalje pod hipotekom i to ogromno zemljište još uvijek nema nikakvu namjenu.


Vrli nam imenjaci grade dvoranu od kad su preuzeli dogradonačelničke fotelje. Pa se ona gradi malo ovdje, malo ondje, malo tamo, malo vamo. Zadnja lokacija je u bivšoj vojarni, ispod kolektora. Imat će preko 5000 mjesta, bit će kao zadarska peka. Divno, prekrasno. Pitam se samo tko će dat lovu za nju. Grad love za takav projekt nema. A znamo da sad ni država nema tu lovu. Stoga se ne bi baš oslanjali na tu priču, koliko god ona uvjerljivo zvučala. Osim toga 5000 mjesta. Da li je netko razmislio treba li Šibeniku tolika dvorana, koja će biti napunjena do vrha dva, tri puta godišnje. Koliko će samo koštat njezino održavanje. Po toj logici može se napravit odnosno uredit i jedno kino u gradu. Bez obzira šta nije isplativo.

U svakom slučaju, počinje jedan vrlo zanimljiv period za ovaj grad. Čitamo se i dalje.

1 komentar:

Anonimno kaže...

U j... te koji optimizam... Pravo praznično, pardon, blagdansko raspoloženje...