05 listopada 2008

Medijska kampanja za obranu lika i djela BP, dokle će samo prodavati priču....

Imao sam namjeru napisati nekakvu vrstu neautorizirane biografije gospodina i bivšeg vrlo aktivnog druga BP (namjerno ne spominjem ime, jer to ime se u pravom obliku neće više nikad napisati na ovim stranicama), međutim zaključih kako on to nije zaslužio. Čak kad se osvrnemo na činjenicu da bi se iz njegove povijesti izvukao čitav niz vrlo upitnih činjenica koje bacaju nekakvo drugo svjetlo na njegov lik i djelo, nije vrijedno o tome pisati. Neka njega u Zagrebu i nek i dalje glumi profesionalca. Može glumiti onima koji ga ne poznaju. Onima koji ga znaju dugo i znaju tko je, šta je i na koji način je postao to što jest danas, ne može prodati priču koju prodaje cijeloj naciji.

Zanimljiva je činjenica kako je tom liku za njegovo djelo u jednom našem tjedniku posvećeno čak tri stranice na kojima se može pročitati hrpa samohvale. U toj hrpi hvaljenja o svojoj profesionalnosti, poštenju, ljudskosti i tko zna koječemu još, obrecnuo se na Ranka Ostojića, a očešao se i o moju malenkost kao i o malenkost policajca kojeg je bez ikakva temelja optužio da je vlasnik mog bloga. Istog onog policajca kojem je on zabranio da govori u javnosti, a on svako malo ponavlja optužbe koje ničim nije dokazao. Osim naravno svojom profesionalnošću. S ove pozicije nekog tko je cijelo vrijeme bio uključen u slučaj „Šibenska konoba“ malo mi je čudno da jedan načelnik policijske uprave (bilo koje, al u ovom slučaju je zagrebačka) priča priče za nekakav tjednik, dok je taj isti načelnik zabranio kontakt s novinarima onom istom policajcu kojeg non stop spominje i neargumentirano optužuje. Znači policajac ne može, načelnik može. Policajcu je zabranjeno pričati i za to mora imati dozvolu, dok načelniku nije zabranjeno pričati i ne mora imati dozvolu. Jel to pošteno. Zar se jedan profesionalac i izuzetno „pošten“ tip, koji nije lojalan ni jednoj stranci, boji onog šta bi taj policajac mogao kazati. Zar mu ne smeta, kao izuzetnom „poštenjačini“ prednost koju ima u tom slučaju. Policajca je medijski on osobno eliminirao, a i dalje priča priče, za koje svi mi znamo da su neistinite. Svi mi znamo da je ta priča neistina, ali jedino on tvrdi da je istina. Više puta ponavljana laž, postaje istina. I on je sam sebe ubijedio da govori istinu, jer samo na taj način može opravdati svoje „poštenje“ i „profesionalnost“

Maknimo na stranu šta je taj lik boravio na Visu u doba kad je ostali dio Hrvatske krvavo branio svoju opstojnost i način na koji je s tog otoka i otišao. Maknimo na stranu i školu koju je završio u Sarajevu, ali ju u priči o svom usponu uopće ne spominje. Maknimo na stranu i to šta se u doba koalicije SDP-HNS-HSS-HSLS gurao na poziciju načelnika tvrdeći kako je upravo on crven ispod kože. Maknimo na stranu i sve ono šta je napravio koristeći poziciju na kojoj se nalazio, znači i ljetovanja i zimovanja i razna druga putovanja po Izraelu i Francuskoj (pretežno sa članovima trenutačno vladajuće stranke), te vođenje jednog od odjela Veleučilišta u Šibeniku. Maknimo na stranu i njegovu prisutnost na svim HDZ-ovim skupovima u Šibeniku. Sve to i tko zna koliko toga još uopće više nije bitno. Bitno je samo da naš glavni lik ne govori istinu, odnosno koristi svoj položaj kako bi besramno obmanuo javnost. Zar je to profesionalac.

Osim toga, tko daje za pravo jednom „profesionalnom“ policajcu da onako govori o trenutačnom predsjedniku saborskog odbora za nacionalnu sigurnost. Onom istom kojem se taj lik prije nekoliko godina češao uz skute, pokušavajući i na taj način ispuniti svoje ambicije. Zar na taj način reagiranja nije zašao u političke vode. Zar za takve odgovore nije zadužen glasnogovornik MUP-a.

Najveća nepoznanica je bila kako je do tog članka uopće došlo. Nikad ni jedan načelnik PU Zagrebačke nije dobio ovoliko novinskog prostora, a pogotovo ne za svoj lik i djelo. Sve je mirisalo na namještaljku kojoj je jedina svrha bila ublažiti udarac na novopostavljenog načelnika. Međutim, kad malo bolje razmislimo to i nije neka nepoznanica, ako se u obzir uzme gdje i na čijoj jahturini je urednik tog tjednika ovo ljeto ljetovao. Ako je to taj link onda veza između tog vlasnika jahte i nekakvog načelnika u policiji nije baš za javnost.

I na kraju moram se osvrnuti i na ova reagiranja raznoraznih šibenskih braniteljskih udruga, a pogotovo Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata "Jastrebovi" Šibenik i Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata Šibensko-kninske županije. Te dvije udruge u svojem pismu brane lik i djelo našeg glavnog junaka i strašno su ogorčene na izjavu Ranka Ostojića. Koje licemjerstvo. Gdje su te udruge bile kad je zbog ovog bloga napadan njihov kolega, branitelj i to odlikovani. Zašto se i onda nisu oglasile. Ne, one sad brane osobu koja je u doba Domovinskog rata bila na Visu. One brane osobu zbog koje je iz policije otišao cijeli niz poštenih i profesionalnih policajaca, branitelja sa hrpom odlikovanja. Među njima su i dva legendarna zapovjednika Jastrebova. Da li se razlog u njihovom reagiranju može pronaći u činjenici da je naš glavni lik vrlo blizak vladajućoj kasti. I da li se razlog njihovog ne reagiranja u slučaju „Šibenska konoba“ može pronaći u tome šta je napadan član SDP-a. Ima se tu materijala za razmišljanje. Ponijeli su se, u najmanju ruku nekorektno i po tome se vidi da su sve samo ne nezavisne i građanske udruge. I ja sam član jedne takve, nisam aktivan al redovno plaćam članarinu. Nakon ovog ću dobro razmisliti o tom članstvu. Jer po mom dubokom uvjerenju braniteljske udruge su udruge koje bi trebale jednako tretirati sve branitelje, ne gledajući njihovu rasu, vjeroispovijest ili političku opredijeljenost. Međutim to nije tako i za njih su branitelji samo oni koji su lojalni vladajućoj kasti, a vi ostali, tko ste vi. Vi niste naši.

Broj komentara: 5:

Anonimno kaže...

Ranko Ostojić nije nikad izjavio da je PU Šibensko kninska trećerazredna, već da je Branko Peran trećerazredni načelnik.Ako ćemo poistovjećivati čovjeka i instituciju onda to nije dobro i nije u duhu demokracije. Za djela su odgovorni konkretni ljudi, a nikad cijele institucije. Jedini tko je izjavio da je PU Šibensko kninska trećerazredna jest upravo Branko Peran u Nacionalu. Svima na znanje i ravnanje!

Sefica kaže...

A narod je ubjedjen da zivi u demokraciji i da nam cvitaju ruze, te nemogu shvatit da se svatko bori za svoju stolicu,a pogotovo politicari.

Anonimno kaže...

kopirano s poltike.com

>
"Zakon o policiji:
...
Članak 13.
Radi obavljanja poslova iz članka 3. ovoga Zakona, na području Republike Hrvatske ustrojavaju se policijske uprave.
Na temelju pokazatelja o veličini područja, broju stanovništva, broju kaznenih djela, prijestupa i prekršaja te značajkama prometnih pravaca i zemljopisnom položaju, policijske uprave svrstavaju se u četiri kategorije.
Vlada Republike Hrvatske uredbom o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva unutarnjih poslova utvrđuje kategoriju pojedine policijske uprave.

Šibenska PU je PU treće kategorije."

Niti jedan iskusni političar nije lud da uvridi nekog, jer zna kakvi su novinari a i oni koji VLADAJU novinarima!

Anonimno kaže...

tko je unutarnji, a tko vanjski neprijatelj?

Abra kaže...

tko je unutarnji, a tko vanjski neprijatelj?
Za vanjske neprijatelje ne znam. Sve balkanske državice su već izmrcvarene ratovima u XX st., a rat je posao koji treba dobro platiti i znati ga raditi. Unutarnji neprijatelji; to smo svi koji ne pripadamo vladajućoj stranci. Namjerno ne kažem vladujućima jer Fruščić, Adlešić i nacionalne manjine se ne vide i ne čuju, oni su zasjeli na fotelje i primaju (ne zarađuju) velike plaće pa su se sva predizborna obećanja i zaklinjanja izgubila u magli. Inače imam blagi osjećaj da je Friščić na domjenku povodom 8. listopada bio dobro nakresan i to baš za davanja izjave za TV.