18 rujna 2008

Ma svaka čast

HBO rules:

Mislim da bi moj komentar bio stvarno suvišan


PRIOPĆENJE ZA MEDIJE

Predmet: Prosvjed zbog imenovanja Branka Perana za šefa PU zagrebačke

Hrvatska Blogerska organizacija oštro prosvjeduje protiv postavljanja Branka Perana za šefa zagrebačke policije.

1.
Osnovni je razlog našeg prosvjeda postupanje Branka Perana, kao načelnika Policijske uprave šibensko-kninske u slučaju našeg kolege blogera "Šibenskog konobara". Nastojeći doznati ime autora koji je kritično pisao o lokalnoj politici i političarima, Peran je promtno suspendirao djelatnika osumnjičenog da je autor. Pogledajte intervju s pravim autorom bloga: Nisam kriv, samo tužan, razočaran i zabrinut.

Ovo je jedan od slučajeva progona slobode govora, koji su bili poticaj za osnivanje Hrvatske blogerske organizacije. HBO stoji iza riječi koje je "Šibenski konobar" tada izrekao:
Internet se smatra jednim od najdemokratičnijih i najslobodnijih medija. Njegovo postojanje je strahovito unaprijedilo društvo. Činjenica je da se ovakvim napadima na blogere nastoji posijati strah među njima. (...) blogovi ovakvog tipa svugdje su u svijetu, kojemu mi toliko silno želimo pripadati, normalna pojava i čak obvezatni dio demokracije.

2.
Iako zagrebačka policija očigledno ima problema u borbi s organiziranim kriminalom, i nužne su promjene, ne shvaćamo zašto je bilo potrebno dovoditi nekog iz Šibenika na vodeći položaj, mimo brojnih visokobrazovanih i iskusnih stručnjaka u Zagrebu.

3.
Biranje i imenovanje na vodeće pozicije u zagrebačkoj Policijskog upravi netransparentno je i očito se obavlja po političkim, a ne stručnim kriterijima.

Za Hrvatsku blogersku organizaciju:

Zvonimir Vanjak
predsjednik HBO
tel: 091/542-71-31
e-mail: Zvonimir.Vanjak@fer.hr

(Za informacije također: Zoran Oštrić, tajnik HBO, tel: 091/29-12-535, zoranostric@gmail.com)




Svaka čast

1 komentar:

Anonimno kaže...

Svakako podvizima Branka Perana treba dodati i veliku pomoć oko zataškavanja uzroka Kornatske tragedije i spašavanja stražnjice Benku i Rončeviću. Mislim da mu je to najveća zasluga zbog koje je nagrađen.