02 rujna 2008

Kući je najlipše

Evo me. Vratio sam se. Ne, nisam bio na odmoru. U stvari, bio sam na nekoj vrsti radnog odmora. Nisam otišao predaleko. Samo do susjedne zapadne nam županije. Zašto nisam pisao? Imao sam dosta posla, a trebao mi je mali odmor od bloga. Trebalo mi je punjenje baterija za nova pisanja.

Inače, moram Vam priznati da sam se stvarno odmorio. Bez obzira na činjenicu da sam imao puno i previše obaveza zbog kojih se i moje prebivalište u zadnjih mjesec dana preselilo bliže Zadru. Znate ono, kad se krećeš među ljudima koje praktički ne poznaš, onda neki problemi i neke stvari padaju u potpuno drugi plan. Tako mi je i naš mali grad jedno vrijeme pao u potpuno drugi plan. Stoga će mi trebati jedno vrijeme da pohvatam sve konce i vratim se u normalu. Ali već vidim da se stvari i nisu puno promijenile.

Nego, boraveći u blizini Zadra, ima sam priliku malo bolje promotriti taj grad. Naučiti neke stvari o njemu. I inače ga bolje upoznati. Do sad sam samo prolazio pokraj njega ili bih ušao i izašao, ali ovaj put sam i šetao i gledao i kupovao i pričao s ljudima. I znate šta, nema šanse da u Zadru, bar u neko dogledno vrijeme, itko osim HDZ-a dođe na vlast. Grad je naprosto procvjetao. U njega se ulaže. Razvija se gospodarstvo, mada i on ima svojih privatizacijskih afera. Gradi se luka. Dvorana je prekrasna. Orgulje, ma to je jedna izvanredna stvar, predivna. Pozdrav suncu, svaka čast onome tko se toga sjetio. Parkovi su uređeni. Kalelarga je, za razliku od naše, prepuna. Noćni život je izvanredno razvijen. Grad ima svoje uređene plaže, gdje sam prvi put u životu vidio posebno napravljenu rampu za ulaz invalida u more. Sportske lučice su opremljene sa cijelom infrastrukturom. Naravno, ima se još posla, ali se vidi pomak u svim segmentima života. Da ne spominjem, sveučilište, kina, gradnju stanova, trgovačke centre (po cijenama se vidi da je konkurencija puno veća) itd. Najviše me iznenadilo to što na poluotoku, dakle sam centar grada, parkiranje košta četiri odnosno tri kune (usporedite to s našom rivom).

I tada se vratim u našu stvarnost. Zadar je otišao milijun godina ispred Šibenika i nema šanse da ga ikad više stignemo. Ali znate šta. Nema meni do mog malog Šibenika, sa svim njegovim nedaćama i problemima. Napravit ćemo i mi mali raj na zemlji od ovog grada. Treba samo napraviti jednu stvar. Treba samo dovesti sposobne i pametne ljude, kojima je draži grad od takuina.

Broj komentara: 6:

Sefica kaže...

Tesko, ali valjda cemo uspit. Sibenik ka grad je lip, ali veliki nam je minus sta nemamo plazu, nego luku u koju dolaze brodovi i ispustaju svoj smrad.
Zatvorit kanal za brodove i napravit plazu, e to bi bija pomak!A to...nema sanse da napravimo.

Anonimno kaže...

Kraj teksta me posjetio na davno pročitanu bajku Striborova šuma; i to baš na onaj dio kad Stribor nudi baki vječnu mladost, a ona to se bez imalo razmišljanja odbija i kaže: Draža je meni moja nesreća, nego sva sreća ovog svijeta. I nesta tada i Stribora; i domaćih i guje nevjeste. E, kako bi bilo dobro da se to dogodi i u slučaju Šibenika. Spobni i pametni Šibenčani, odlučili ostati u svom gradu unatoč svim nedaćama i problemima. I nesta zato i teta Nede,Đumbusa, don Ante, Bajića...
P.S. Nikola Bašić-poznati arhitekt koji je projektirao i crkvu na Okitu kraj Vodica osmislio je orgulje i pozdrav suncu!

Prijatelj koji voli bajke

Anonimno kaže...

Kada se brodom plovi u luku ili gleda sa tvrđave Šibenik je tako lip da te duša zaboli od tolike lipote. Potencijali Šibenika kao turističkog grada nisu iskorišteni - nemamo ni pristojan hotel u gradu. Istodobno je Šibenik bremenit problemima koji se nikako ne rješavaju a garnitura na vlasti ih ne vidi niti je sposobna uhvatiti se u koštac s njima. Trebalo bi voliti ovaj grad i raditi u njegovu korist. Jedino što je u posljednje vrijeme napravljeno (osim priključaka ceste koji ne vode nikuda) je održavanje zelenih površina i zato svaka čast direktoru Buriću i njegovoj ekipi. Govoriti "osobito" i "poglavito" o gradonačelnici, Džumbusu, Jukiću i ostalima je uzaludno - to što rade govori sve o njima. Prije neki dan gledam mladog dogradonačelinka Džumbusa (jeste li primjetili kako su mu obrazi sve širi i masniji a kosa utekla sa glave) koji TV gledateljstvu izlaže što će se sve događati na srednjovjekovnom sajmu i ne mogu da se ne divim tolikoj pameti. Čovjek kaže "a lončari će izrađivati lonce". Blago njemu s tako jednostavnim umom a blago i nama s njim i njima.

Anonimno kaže...

dobro nan se vratija.
Zaboravija si samo reć da Zadrani imaju Kalmetu i Lovrin-ku, a mi nažalost nikoga.
Jedini koji je davno bija ministar - Juras - ka da i nije i žali Bože tog čovika. Zna je samo za se ali ne i za drugoga.
Cila plejada likova od '90-tih na ovamo je za karikaturu. Ne znaš ko je gori oni koji nisu znali ništa (Bubalo, Šupuk), lopovine (Juras, Baica) ili ovih sada koji misle da je bolje ne napravit ništa nego pokušat nešto pa da bude krivo.

Anonimno kaže...

Ne bi se složija s tobom da Šupuk nije zna ništa ; napravija je on puno dobrih stvari za Šibenik samo šta je djelova u krivo ratno vrime a i nisu ga mase volile zbog svoje tvrdoglavosti i ludosti.
Više je on volija ovaj grad od svih onih koje si nabroja a ove aktualne ne bih niti komentira .

Anonimno kaže...

Ovi sada! Rade oni kako ne rade. Samo što njihov rad nije poznat javnosti. "Kopaju" oni po TEF-u kao da im je čačin, Obonjanu, starom pazaru.Ima još "buža" u Šibeniku di oni "rade". Sve im se može reći ali da nisu radnici čak udarnici u svojoj djelatnosti ne može im se prigovoriti. Svakoga tko stane na put njihova napretka gaze po onoj staroj "preko mrtvih do cilja". Oli smo već zaboravili šjor Šimu Zenića?