27 rujna 2008

Dvije crtice (na brzinu)

Mada se trenutno priprema jedan post koji bi se osvrnuo na rad i djelo novopečenog stanovnika glavnog nam grada, čitajući friške novine, stvorila se potreba na reakciju u vezi dvije stvari.

Prva. Bazen u Crnici. Onaj otvoreni. U koji se ima namjeru upucat 9 milijuna kuna kako bi postao zatvoreni. Tako u Novom tjedniku Tome Đumbus reče:“ Prije dvije godine u otvoreni bazen se uložilo u postavljanje reflektora i šminkanje. Sada će se ići u proširenje, dakle na neke neophodne građevinske zahvate kako bi taj objekt dobio svoju punu funkciju.“. Nešto mi je tu zazvonilo na uzbunu pa sam malo googlao i na stranicama gradske vlasti odnosno lokalnog HDZ-a (jer gradske stranice nisu ništa drugo do propagandna stranica HDZ-a) u tekstu od 28 rujna 2006. Godine, govor tete Nede pronađoh slijedeće: Nakon izgradnje zatvorenog bazena, u cijelosti je ove godine obnovljen otvoreni bazen u Crnici, koji ima sve uvjete za održavanje europskih natjecanja u vaterpolu, pa su u srpnju ove godine odigrane utakmice svjetske lige u vaterpolu.“. Čekaj, čekaj. Tome kaže da će se tek sad napravit zahvati koji će dovest bazen u punu funkciju, a teta Neda nam prije dvije godine kaza kako je bazen u cijelosti obnovljen. Ma tko tu koga je.., opet nas mažu, opet nam pričaju priče. Da li Tomina izjava znači da nam je uvažena teta neda rekla neistinu. Ili smo mi krivo shvatili ono šta su njih dvoje željeli kazat. A možda su to sve novinari izvukli iz konteksta.

Drugo. Kapelica sv. Ane. Ona kod crkve Gospe vanka Grada. Premješta se, kao na staro mjesto, gdje je nekad bila, dok nije maknuta, negdje 1970 godine. I čitam članak u slobodnoj i ne mogu se nego složiti sa konzervatorima. Ono misto gdje ju stavljaju nije nikako prikladno. Prvo, to nije mjesto gdje je ona prije stajala. Drugo, tamo ta kapelica izgleda kao najobičniji kič. Treće, puno je lipše figurirala tamo gdje je i do sad bila, bez obzira šta je stala malo po strani. Svećeniku koji je odgovoran za ovaj pomak kapelice, nije prvi put da radi nešto šta nije predviđeno nijednim planom. Nije samo u pitanju postavljanje spomenika sv. Franji Asiškom u Perivoju fra Luje Marune, pred crkvom Gospe vanka Grada. Taj isti svećenik je stavio i spomenik Papi na Meterizama. Za sve te spomenike nije imao nikakve dozvole osim suglasnosti grada, a mislim da to nije dovoljno za postavljanje spomenika. Pogotovo ako taj spomenik stoji u centru grada. Pitam se da li je imao ikakvu dozvolu za premještanje kapelice. Ili je to urađeno po sistemu APP (ako prođe prođe), sa stavom mi smo crkva, nitko nas ne smije dirati. Idem ja stavit spomenik na poljanu. Recimo Faustu Vrančiću. Tako bi lipo staja na srid poljane. Pitam se šta koliko bi trajalo vađenje dozvola i da li bih ih ikad dobio. Šta vi mislite.

I na kraju. Vice Vukov, RIP. Mada ne volim onog nazovi novinara SM iz Novog tjednika, napisao je izvanredan članak o Vici.

4 komentara:

Sefica kaže...

Presmisne su mi te obnove, masu love, a naprave to s brda i dola. Ka ni sebi, a ni svom. Ako to narod pusi, pa sto da covik radi. A sto se crkve tice, meni je lip oni spomenik u parkicu kod gospe vanka grada, samo vidin da namistaju jos nesto tamo, malo ce ga pretrpat cini mi se. Svakako, lakse je njima postavit spomenik, nego meni dobit gradjevinsku da si napravin krov nad glavon. Pozdrav prijatelju i zivija mi!

Anonimno kaže...

Dotični fratar je jedan od glavnih kadrovika šibenskog HDZ-a i stoga ne cude njegovi potezi.

Anonimno kaže...

Čuli smo od "poglavito", "osobito" i "definitivno" vikend gradonačelice da je otvoreni bazen u cijelosti obnovljen. Ali to nije rekao Đumbus pa će se bazen ponovo urediti i baciti novci.
Stari pazar: sada još više dolaze do izražaja derutne fasade zgrada. Šteta onih stabala.
Fratar i Sv. Ana se izgleda nisu dogovorili gdje će spomenuta biti postavljena.Možda bi je bilo dobro vratiti na mjesto gdje je bila od sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Kao što šefica kaže tamo već pokraj fontane stoluje šjor Ale Guberina u liku Sv. Frane pa će park biti prenapučen .

Roko Prch kaže...

Sad će bit miljun projekata, triba financirat lokalne izbore. Uzmeš iz gradskog proračuna lovu, kao za projekt bazen Crnica, a spizdiš ju na izbore.
Po većim firmama u RH već je počelo prikupljanje. Najjače je tamo di je višepartijski upravni/nadzorni odbor pa firma mora svakom spustiti po nešto... A članova koalicije bogami ima.
Jebiga, uvik isto