12 travnja 2008

Pripazite gdje krcate gorivo, posebno eurodiesel

12 uzoraka palo na testu ( preneseno sa Autoklub.hr)

Opreza nikad naodmet! Sukus je to našeg velikog istraživanja kvalitete goriva. Od stotinu uzoraka dizelskog i benzinskog goriva, detektirali smo 12 goriva čiji sastav ne udovoljava propisanim normama i kao takvo, potencijalno je opasno za ispravan rad modernih motornih agregata. Na pet uzoraka Eurosupera 95, kraj destilacije završio je s nedozvoljeno visokom temperaturom, što sugerira na prisutstvo dizelskog goriva. Riječ je o maloj količini (oko 1 posto volumnog udjela), koje je (vjerojatno) zaostalo u rezervoarima goriva na benzinskim postajama ili u cjevovodu cisterni koje prevoze gorivo. Takvo smo gorivo detektirali na tri OMV-ove postaje (Varaždin, Janjče Istok i Vrata Jadrana), te na privatnim postajama Pina u Pirovcu i Hodak u Kenđelovcu.

INTERAKTIVNA MAPA REZULTATA

Rezultate analize možete pogledati kliknete li na kartu

U dodatnih pet uzoraka Eurosupera 95 pronašli smo nedozvoljenu količinu aromata koji uzrokuju pojavu potencijalnih smola. Iako nisu opasni po dugotrajnost motora, pet uzoraka sa Ininih benzinskih postaja (Oroslavlje, Gradna Sjever, Zagreb – Heinzelova, Zagrebačka obilaznica – Plitvice i Vukovar) imali su nešto viši volumni udio od dozvoljenog (35 %).

Kod dizelskog goriva, glavni je uzrok nepravilnosti ponovno sumpor. Usprkos aktualnoj normi koji tolerira čak 50 ppm-a sumpora, u dva smo uzorka pronašli 78 (Poljoprivreda, Garešnica), odnosno 90 ppm-a (Grcić SS, Šibenik). Uz nedopuštenu količinu sumpora, u oba smo uzorka zatekli povišen PAH (poliaromatski ugljikovodici), te snižen cetanski index. Potonji je mjera samozapaljenja, te ako je on niži od 48, motor će se teško pokrenuti.

Prvi smo puta analizirali i točku filtrabilnosti (CFPP) odnosno temperaturu pri kojoj dolazi do začepljenja filtera goriva kod Eurodizela. Kako su niske temperature tradicionalni neprijatelj svih dizelaša, aktualna EN590 norma ograničava CFPP na minimalno -15 ºC tijekom zimskih mjeseci. Zanimljivo, sva su goriva zadovoljila ovaj test (minimalno odstupanje poništava se zbog tolerancije mjernog uređaja od 2 ºC).

PROSJEČNA OCJENA
PROSJEČNA RAZINA SUMPORA (MG/KG)

Eurosuper 95 Eurodizel
Tifon
5
5
Ina
4,2
4
Petrol
4,1
3,9
Privatne benz.
3,8
3,4
OMV
2,9
4


Eurosuper 95 Eurodizel
Tifon
<4
8
Ina
17,1
30,2
Petrol
12,8
27,7
Privatne benz.
18,4
44,9
OMV
16,3
20

U kvaliteti goriva na domaćim postajama i dalje prednjači Tifon koji već godinama nudi Euro5 gorivo s manje od 10 ppm-a sumpora. Donedavno privatnu kompaniju, prošle je godine kupio mađarski MOL koji već otprije vlasnik 25 postotnog udjela u Ini. Naša najveća naftna kompanija zadržala je visoku razinu kvalitete goriva te je kakvoćom derivata zasjela na drugo mjesto. Treći je slovenski Petrol čije je gorivo na gotovo svim postajama identično. OMV je zaslužio niže ocjene zbog tri uzorka u kojima smo detektirali prisutstvo Eurodizela.

PROSJEČNA RAZINA VODE (MG/KG)

EURODIZEL
PROSJEČNA OKTANSKA VRIJEDNOST

EUROSUPER 95
Tifon
53,0
Ina
64,9
Petrol
68,5
Privatne benz.
73,8
OMV
75,8

Tifon
93,8
Ina
93,7
Petrol
93,4
Privatne benz.
93,4
OMV
93,3

Veliki su iskorak napravili i privatnici koji uglavnom nude vrlo dobro gorivo. Iskaču tek Grcić i Hodak čiji Eurodizel ne udovoljava normi. Zamijetili smo i pad kvalitete kod Europa Mila. Privatnik koji je do prošle godine gorivo kupovao od Tifona, promijenio je dobavljača i sada prodaje gorivo Euro 4 kvalitete.

2 komentara:

Anonimno kaže...

Iz svog iskustva cu reci da sam jednom ulio na donjem GSS-u gorivu (zurilo mi se prema ST) i auto mi je nakon par stotina metara stao i nije mogao upaliti.

Sefica kaže...

Neznan, nisan imala problema s gorivon na Grcicu, jer vozin auto staro 5 godina, a ne 15. Ipak, starija auta su osjetljivija na sve, ka i covik, auto ima dusu,a gorivo ka gorivo.Nekad samo nevata gas ka onaj od 100 oktana.No, mogu rec da Ina, na Razinama ima jako lose gorivo, sto san osjetila na auti, a uz sve, kradu na litrama i to vrlo ocigledno, no kada se ides žalit nemas kome.Npr auto u koje mos ulit 50 litara odjedanput moze primit 65 i 70...a, da...naravno.A zalit se mos direktoru koji je na gosinjem.Eto...meni je to sve isto...