17 travnja 2008

Hoće li Dekan Radačić ići u mirovinu?

Naš dopisnik sa Vele(m)učilišta nam je javio kako se tamo opet sprema nekakva afera. Prema njegovim pouzdanim izvorima izgleda da opet Radačić dolazi u prvi plan svojim postupanjima.

Naime, dekan Radačić, je 2. travnja ove godine navršio 65 godina života i po sili Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju Veleučilište bi s njim MORALO raskinuti radni odnos. U ovakvim slučajevima radni odnos se raskida završetkom akademske godine u kojoj se navršava 65 godina života, odnosno Radačić bi trebao raditi do 30. rujna. 2008. Godine, a nakon toga bi trebao biti umirovljen.

Postoji varijanta, i to zakonska, kad profesor može ostati na svom radnom mjestu i ako navrši 65 godina života, ali na žalost dekanu Radačiću ta varijanta ne igra. Naime, člankom 102. je propisano:

(6) Zaposleniku na znanstveno-nastavnom, umjetničko-nastavnom i nastavnom radnom mjestu na visokom učilištu istekom akademske godine u kojoj je navršio 65 godina života prestaje ugovor o radu radi odlaska u mirovinu.

(7) Kada postoji potreba za nastavkom njegova rada, visoko učilište može redovitom profesoru u trajnom zvanju i profesoru visoke škole u trajnom zvanju produljiti radni odnos do isteka akademske godine u kojoj navršava 70 godina. Pri tome će se posebno cijeniti njegov znanstveni doprinos, uspješnost u obrazovnom procesu i odgoju mladih znanstvenika i nastavnika.

Znači, Radačiću bi se mogao produžiti ugovor, ako bi imao trajno zvanje profesora visoke škole ili redovnog profesora. Međutim, na žalost on to nema.

IZVJEŠĆE S 15. SJEDNICE SENATA SVEUČILIŠTA U RIJECI

održane 2. ožujka 2006. godine

Prihvaćen je zapisnik s 14. sjednice Senata od 27. siječnja 2006.

- Senat je potvrdio izbor u znanstveno-nastavno zvanje redovitog profesora za dr. sc. Marka Radačića s Medicinskog fakulteta (1. izbor),

............................

Članak 20. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju je propisao da se u članku 101. stavku 2. Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju dodaje se rečenica koja glasi:

»Natječaj za ponovni izbor u zvanje i odgovarajuće radno mjesto profesora visoke škole (trajno zvanje) raspisuje se najranije šest mjeseci prije isteka roka od pet godina od prvog izbora.«

Kao što vidite, Radačić nema izbor u trajno zvanje redovnog profesora jer je u PRVO ZVANJE (prvi izbor) biran u 2006. godini i u trajno zvanje može biti biran tek nakon 5 godina, odnosno 2011. godine.

Međutim, profesor Radačić se poziva na članak 9. koji glasi:

- Iznimno od stavka 6. ovoga članka, kada se na visokom učilištu koje izvodi stručne studije na raspisani natječaj nije javio odgovarajući pristupnik, visoko učilište može, s osobama izabranima u znanstveno-nastavna, umjetničko-nastavna, odnosno nastavna zvanja i radna mjesta, zasnovati radni odnos do isteka akademske godine u kojoj navršavaju 70. godinu života.

Naš izvor tvrdi kako članak 9. ne vrijedi za Radačića, iz prostog razloga jer se na natječaj , po kojem je Radačić izabran za dekana , javio "odgovarajući pristupnik" koji je udovoljavao svim zakonskim uvjetima, a to je bio prof. Čovo.

Nadalje, naš pouzdani izvor kaže da i Petar Gardijan 10. srpnja 2008. godine navršava 65 godina života te i on , po sili Zakona, mora u mirovinu s 30. rujna ove godine. Međutim, po onome šta smo čuli, Gardijan neće izgubiti. Već je kao pripremio teren kako bi mogao raditi u jednoj privatnoj firmi kao predavač voditeljima turističkih agencija i turističkim vodičima.

Na Veleučilištu postoji još jedan profesor koji ima odgovarajući izbor u zvanje, a to je prof. Čovo. Naš izvor nam prenosi kako on završetkom ovog semestra napušta Veleučilište i samo ako Radačić ode u mirovinu, onda se ima namjeru ponovo natjecati za dekana.

Vrlo bitno je znati da je na bivšem Studiju menadžmenta nekad bilo 14 doktora znanosti, dok danas egzistira na dvojici doktora, od kojih samo jedan ima izbor u nastavno zvanje. Ostali su otišli i ne žele se više nikad vratiti. Koliko je Veleučilište izgubilo može se vidjeti i iz toga šta je profesor S. Belak, samo nakon godine dana boravka na Sveučilištu u Zadru, biran za pročelnika Odjela za ekonomiju, a lani u listopadu i za prorektora Sveučilišta u Zadru.

Nakon šta se sve ovo pročita, ne možete se nego zapitati kome je u interesu da se na Veleučilištu, našem šibenskom Veleučilištu reda afera za aferom. Postavlja se pitanje, kome je bilo u interesu da sruši onaj renome koji je postigla bivša visoka škola i zašto je netko uopće to želio. Kakvi i čiji interesi su tu u pitanju. Studentski? Nekako sumnjamo u to. Profesorski? Politički? Stječe se dojam, kako netko ne želi da se u ovom gradu stvori neka respektabilna visokoškolska ustanova. Pitanje je zašto. Zbog čega je Veleučilište u Kninu postalo bolje i perspektivnije nego ovo u Šibeniku. Zbog čega je sa ovog našeg otišla sva sila izvrsnih i cijenjenih profesora. Zbog čega su se pokušali mijenjati programi, i to nezakonito. Zbog čega se za Dekana dovela u stvari osoba koja na ovom Veleučilištu kao veterinar i nema šta posebno raditi. Nema čak ni onih 20% norme predavanja koje bi morao imati. Doduše ne može ih ni imati jer nema šta predavati. Neka nam profesor Radačić oprosti, ali nejasno je šta on u stvari radi na ovom Veleučilištu, koje je jedna stručna visokoškolska ustanova, vezana za promet, pravo i menadžment te turizam. Gdje bi on to trebao nešto predavati? Koji od ovih smjerova ima ikakve veze sa veterinarstvom. Ili su možda studenti ti kojima bi trebao veterinar.

Dajte ljudi, svi Vi koji možete nešto napraviti po pitanju Veleučilišta, učinite nešto kako bi se stanje dovelo u red. Ili, ako to ne možete, vratite nam Visoku školu za turistički menadžment, pa neka nam bude, kako je i bilo.

Broj komentara: 7:

Anonimno kaže...

Bilo je o tome priče, al i studenti su sami poklekli jer im paše ovakav način studiranja. Što lakše završit faks tako da imaš nekakav papir, a to šta ćeš poslin radit kao konobar uopće nije bitno.

Eh da je sve ružičasto u ovom svijetu pa da se sve radi po zakonu. Na Veleučilištu je i nastala slavna uzrečica "Zakon je zakon, a praksa je praksa"!

Čujem da i mladi SDP_a spremaju nekakav odgovor na ovu temu. Živi bili pa vidili.

Anonimno kaže...

sta nam sve to vridi, kad smo zatvoreni ko u kavezu, ode u sibeniku. Puno skandala, puno sra**, a nitko nikome nista ne moze..i to se nastavlja i nastavlja, dok se jedna "vojska" neobogati,pa onda dodje druga itd.

I narod nista, ne trza, uporno - FRANJO, FRANJO!

pozdrav

Sefica kaže...

Covik definitivno triba u mirovinu kad ima toliko godina.No, ipak...dok je plavih kuverti i veza, sigurno nece nikuda.

Anonimno kaže...

ti mudraci na vrhu Veleučilišta sigurno nisu tu zbog studenata. Misle ako daju nesto novaca studentima da odu na natjecanja, da je tu posao odradjen..a tuzno je sto neki studenti to tako stvarno i vide!

LP
Keko

Anonimno kaže...

A što nije tužno u ovom našem gradu ? Zato se isplati pobići i studirati na pravom faksu (sveučilištu).
A NAJTUŽNIJE je i skoro tragično da i sami studenti podržavaju takvo protuzakonito ponašanje kao da su oni na Veleučilištu radi profesora i (protuzakonitog)dekana, a ne obnuto !
Radačić će ostati dekan JER SU STUDENTI TAKVOG ZASLUŽILI !
A iz Zadra je išlo na protest radnika u Zagreb i
6 krcatih autobusa studenata. Pa neka neko takvima
nametne nekakvog protuzakonitog dekana.
Studenti su bili i među najglasnijima. A naši? Disu oni?
ČUVAJU RADAČIĆA !
Zato sam ja prešla- ZNATE KUDA
I SUPER MI JE.
IPAK ŽA MI JE JADNIKA KOJI NISU NI SVJESNI KAKVU IM SUDBINU KROJI RADAČIĆ I NJEGOVO DRUŠTVO tzv. profesora.
I.B. (bivša studentica Vele(m)učilišta)

Anonimno kaže...

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the Pen Drive, I hope you enjoy. The address is http://pen-drive-brasil.blogspot.com. A hug.

Anonimno kaže...

...hvala na profesoru Belaku, eto za misec dana ako si pravi ti si ZADRANIN !!!
O.K. drago mi je da vam je krenulo u Šibeniku...Pozzz Zadarska Brodarica