28 ožujka 2008

Podržite akciju

Kako ste vjerojatno čuli, sutra - 29. ožujka počinje sakupljanje potpisa za referendum u ulasku Hrvatske u NATO.
Hrvatska vlast je odlučila da je moguće ući u NATO natpolovičnom većinom glasova saborskih zastupnika. Neovisno o tome, činjenica je kako ulazak Hrvatske u NATO određuje poziciju naše zemlje u vojno-političkom smislu na dugačak rok, svrstava nas na određenu stranu i sa sobom sasvim sigurno donosi i neke obveze (ali i prava). Ne ulazim sada u to da li je ulazak u NATO dobar ili loš, nego jednostavno smatram da je pitanje ulaska u NATO toliko bitna strateška tema za ovu zemlju, da je nužno o tome raspisati referendum.
Prije nekoliko mjeseci nekolicina nevladinih organizacija, vanparlamentarnih stranaka i pojedinaca sastali su se i odlučili organizirati sakupljanje potpisa kako bi do referenduma došlo. Ono što je sjajno i jedinstveno u toj inicijativi je da ona okuplja organizacije najrazličitijih mogućih interesa, političkih i ostalih stavova - no u ovome konkretnome slučaju, svima njima je važno da do referenduma dođe. Ovo je bez premca prva takva suradnja od devedesetih i po prvi puta postoji realna šansa da se ti potpisi doista i prikupe i da iziđemo na referendum, prvi nakon referenduma o samostalnosti Hrvatske. Uspjeh ove akcije će sasvim sigurno trajno promijeniti odnose između vlasti i birača i smatram da je to jedan od ključnih interesa koji bi nam svima morao biti zajednički neovisno o tome na kojoj strani političkog spektra se nalazimo ili koji je naš osobni stav o ulasku Hrvatske u NATO.
Uspjeh ove akcije je važniji od samog pitanja ulaska Hrvatske u NATO.

Ono što Vas molim je slijedeće;
a) podatke o svemu vezanom za akciju možete pronaći na stranici http://www.natonareferendum.org/ ,

b) ako imate mogućnosti, zamolite svoje kolege koji imaju web stranice da i na njima podrže ovu akciju

c) svakako pronađite sebi najbliže mjesto za potpisivanje http://www.natonareferendum.org/files/lokacije_standova.xls i potpišite, ne zaboravite povesti sa sobom obitelj i prijatelje,

d) za vas koji ste aktivni u medijima, lijepo molim da pokušate u okviru svojih mogućnosti podržati ovu akciju.

Broj komentara: 6:

petar kaže...

Znam, da nije tema, ali ne mogu, a da
ne pitam je li netko pročitao apsurd od don Antinog demanta o svom invaliitetu u današnjoj Slobodnoj?!

Usput, svi na potpisivanje peticije, pa da vidimo koliko je istina ono što nam u posljednje vrijeme stalno serviraju u javnosti da podrška NATO-u raste, sad je nekih 60% ako se ne varam. Prema kojim to istraživanjima je Jadnroković došao do podataka, kad se vršilo to istraživanje, na kolikom i kakvom uzorku građana?! Ili su i to još jedni frizirani podaci kao i kod Slavonske banke?!

Konobar kaže...

možeš li dati link na demantij

petar kaže...

Nema linka. Demant je objavljen samo u papirnatom izdanju Slobodne.

Anonimno kaže...

Jedno je sigurno, samo referendumom se može doći do istine (osim ako i sam referendum ne bude pod okriljem prijevare).
Ponovit ću ono što sam i sam u blogu napisao, ako su toliko sigurni da znaju što hrvati misle o ulasku u Nato savez ili EU, tada je najednostavnije potrošiti malo novca od nas,poreznih obveznika i raspisati i organizirati referendum, pa neka dokažu na taj način da su u pravu.
Jer i Sanader, i Kosor i ostale ptičice imaju puna usta hvalespjeva o poznavanju hrvatskog naroda i njihovih želja, pa sada je vrijeme da se to referendumom i dokaže.
Bez straha pa na referendum ;)

Konobar kaže...

@zoo man
slažem se, u potpunosti

Anonimno kaže...

Kako NATO namjerava tretirati hrvatske casnike, vecina kojih su banditi i kriminalci.