30 siječnja 2008

A šta s hipotekom?

Poglavarstvo grada je na svojoj 86. sjednici pričalo o problemu TEF-a. Uz raspravu o sanaciji, te rokovima njezinog provođenja i završetka gradski poglavari preuzeli su i jednu obvezu. Naime, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je ponudio plaćanje sanacije opasnog otpada kojeg na prostoru TEF-a ima oko 23 000 m3. Cijena koju će Fond platiti sanaciju je „teška 25 milijuna kuna neto“, jer je to ogromna lova za Šibenik. Gradski poglavari su se obvezali da će vratiti ta sredstva i to iz prodaje zemljišta.

Svi znamo da je grad samo formalno vlasnik zemljišta u TEF-u. Tih 27 hektara površine na kojem se prostirala bivša tvornica opterećuje hipoteka od 46, 5 milijuna kuna zbog dugova nastalih u vrijeme dok je TEF još radio. Tu hipoteku drži naftni konzorcij INA-MOL. Ukoliko se ova hipoteka ne riješi onda, koliko ja shvaćam bit hipoteke, grad Šibenik ne može prodavati zemljište u TEF-u, mada ono vrijedi dvostruko više nego hipoteka. U svakom slučaju teško je povjerovati kako će se Mađari tek tako odreći tih novaca. Prema tome, ukoliko gradski poglavari znaju nešto šta mi ne znamo, nikako ne može biti u pitanju zemljište u TEF-u. A ako se ne radi o tom zemljištu, o kojem se onda zemljištu radi? Nagovještava li ovaj dogovor možda mogućnost da se pitanje hipoteke TEF-a već jednom riješi.

Podsjetimo se. U lipnju 95. godine TEF je zatvoren, a aktivnosti oko sanacije preuzelo je Ministarstvo gospodarstva. Doduše jedno vrijeme je brigu o TEF-u vodio HEP. Odlukom Vlade zemljište TEF-a postalo je vlasništvo grada Šibenika, te od tad počinju priče tipa „mediteranski grad za 21. Stoljeće“. Provode se natječaji za namjenu prostora. Dodjeljuju se prve, druge, treće nagrade za idejna rješenja. Priča se o dogovoru sa našim naftašima, oko hipoteke, a u igri su bila neka zemljišta za benzinske pumpe. Čak su se obećavali i nekakvi pontoni od Doca do TEF-a i kojekakve druge nerealne ideje. Pa su propadali „poslovi stoljeća“. Smjenjivalo se direktore i postavljalo druge. Čak je u jednom periodu v.d. direktor bio i naš spiderman. Kako bi se prikazalo da će od TEF-a nešto i biti, svojevremeno su održavane nekakve cijelo noćne veselice gdje se naša mladost gušila u prašini. Dakako, sve je to bilo samo pusto naklapanje. TEF je isti onakav kakav je bio i prije deset godina. Zadnji put kad je dan nekakav nagovještaj da bi se hipoteka mogla riješiti se zgodio u travnju 2006. godine kad nam je teta Neda slavodobitno poručila kako je u Ministarstvu gospodarstva naglasila potrebu oslobađanja TEF-a od hipoteke INE-MOL-a. I od tad ništa, niti riječi. Bit će da naglašavanje nije bilo dovoljno glasno. Inače čisto da se podsjetimo, Vlada RH je 1993. godine donijela odluku kojom je preuzela obvezu saniranja dugova TEF-a, ali to ipak do sad nije učinila, odnosno nije poštovala svoju odluku do dan danas.

I sad, nakon svih tih priča, dolazimo do toga da obećavamo prodaju nekakvog zemljišta kako bi vratili novce kojima će biti plaćena sanacija opasnog otpada sa prostora tvornice. Ako gradski oci znaju da će se hipoteka riješiti onda dobro, ok, prodat će se dio zemljišta iz TEF-a. U suprotnom slučaju, postavlja se pitanje na koje zemljište oni to računaju.

4 komentara:

... kaže...

Zašto bi Grad uopce išta ikome placa? Šibenik je državi napravija veliku uslugu kad je ugasija tvornicu koja je gutala struje ko po Dalmacije, zbog cega je država i preuzela na sebe sanaciju. Toga se više nitko ne sjeca, jer nitko nema muda otici gori u ZG i reci - gospodo, ima da se to sredi i gotovo! Sredite sanaciju, sredite hipoteku i pustite nas da raspolažemo sa svojin bogatstvom. Tek onda bi imali realan problem šta s tin, ali to bi bile slatke muke.

Anonimno kaže...

ja ipak mislin da TEF nije trošija struje ni približno ka TLM, već je bija preveliki zagađivač u centru grada. Sitite se samo šta je Šupuk svojedobno rekao o TEFu: "Ima li to Monte Carlo? Nema! Pa onda ni nama ne triba".

Anonimno kaže...

A onda su pametni rekli: "Ima li Šupuka Monte Carlo? Nema! Pa onda ni nama ne triba".

Anonimno kaže...

A što je s novcem od prodaje feromangana? Gdje je taj novac?