13 siječnja 2008

Problem sa TEF-om

I opet će ja malo o Županijskoj lučkoj upravi.


ŽLU je osnovana krajem 2004. godine. Do tada je cjelokupnim područjem našeg zaljeva upravljala Lučka uprava Šibenik, na čelu sa gospodinom Petkovićem. Osnivanjem ŽLU (Lučka uprava Šibensko-kninske županije) sve osim samog područja poduzeća Luka Šibenik i mula Vrulje potpalo je pod njezinu upravu. Tako je pod upravu ŽLU-e potpalo i staro pristanište na području TEF-a. Svi znamo da se sa pristaništa u TEF-u već godinama izvozi kamen. Početkom izvoza, kako je za to područje bila nadležna Petkovićeva lučka uprava, oni su u rujnu 2003. godine izdali i koncesiju za pretovar kamena. Koncesiju je dobilo poduzeće Luka Šibenik i ono taj posao obavlja i dan danas sa nekim svojim kooperantima.


Međutim, tu ima jedan problem. Osnutkom ŽLU-e, sa Šimom Zenićem kao njezinim šefom, ista je postala zakonski davatelj koncesije za obavljanje poslova na pomorskom dobru pristaništa u TEF-u. Nadležnim zakonom je propisano da nositelji koncesije zadržavaju koncesiju do isteka iste ili do njezinog poništenja. Tako da je Luka Šibenik i dalje ostala koncesionar, s tim da je naknadu za koncesiju trebala sada plaćati Zenićevoj lučkoj upravi. Međutim tako se nije radilo. Pretovar kamena je i dalje išao, a naknada se plaćala tko zna kome, uglavnom, nije se uplaćivala na račun ŽLU-e. U svibnju prošle godine netko se dosjetio tom problemu. Tada je Upravno vijeće ŽLU napokon poništilo izdanu koncesiju za pretovar kamena. Šime Zenić je raspisao novi natječaj, a na njega se javilo nekoliko firmi (većinom one koje su to i do sad radile). Međutim, kako od firmi koje su se javile na natječaj ni jedna nije ispunila sve potrebne uvjete, Šime koncesiju za pretovar kamena nije dao nikome. Mislite li da je posao pretovara stao. Naravno da nije. Svi oni koji su i prije imali koncesiju nastavili su i dalje raditi taj posao, bez obzira šta to zakonski nisu više smjeli. Zenić se zbog toga obratio nadležnom Ministarstvu. U ovom slučaju radi se o Kalmetinom megaministarstvu, te ih je upozorio na ovu situaciju. I sad se čeka rješenje spora.


Možda se Vama čini kako Šime Zenić komplicira situaciju. Niste u pravu. On postupa sto posto po važećim zakonskim propisima. Osim toga, zbog čega bi novac kojim se plaća koncesija odlazio negdje drugdje, a ne u kasu ŽLU. Ako dođe u kasu ŽLU-e onda će ona taj isti novac uložiti u modernizaciju rive, popravke i druge potrebne infrastrukturne projekte bitne za grad i Županiju.


Šime Zenić u ovom slučaju ima moju potpunu podršku. Kamo sreće da je barem više takvih koji se ne daju preveslati žedni preko vode.

Broj komentara: 6:

Anonimno kaže...

ŠIBENSKA KONOBA

VODICE,19.12.2007.

"Radačić je na današnjem predstavljanju Zbornika izvijestio kako je Ministarstvo znanosti odobrilo Veleučilištu iznos od milijun i 540 tisuća kuna godišnje za pomoć u razvijanju upravnog i prometnog studija".

Za koju i kakvu pomoć gosp. Radačiću? Pa prostor i opremu ste dobili, zapravo oteli, od Visoke škole za turistički menadžment i došli na gotovo. A tih milijun i 540 tisuća je 385 prosječnih hrvatskih plaća i 856 prosječnih hrvatskih mirovina. Pa za kakvu pomoć ako ne za HONORARE nastavnika ala Ivas, Cvitan, Rajčić i kompanija bela. Ali nije zgorega napomenuti da ste to izjavili u povodu predstavljanja Zbornika šibenskoga Veleučilišta. Sad je jasno gosp. Radačiću. Vi, spomenuta gospoda i mnogi drugi sada u Veleučilištu MAHERI ste za IZVUĆI PARU OD OVOG JADNOG I NAPAĆENOG NARODA. Da Zbornik? Jad, ali LOVA DO KROVA. Samo naprijed gosp. Radačić. Kad tad doći će SVE NA NAPLATU.
I još nešto. A da nije bilo korisnije tu lovu usmjeriti u Zavod za zapošljavanje u Šibeniku gdje ima nezaposlenih diplomiranih inženjera prometa i diplomiranih pravnika koji su diplomirali na fakultetima, a ne u Vodicama (to su oni koje poziva gđa Klarić da se vrate kad diplomiraju na fakultetima u Zagrebu) jer njim treba pomoć.
Vašim polupravnicima i poluprometnicima ionako, pored vas, VIŠE NEMA POMOĆI, gosp. Radačiću!

Anonimno kaže...

Dekan: Početnici smo i imamo pravo griješiti
Marko Radačić je danas od studenata tražio razumijevanje i oprost:
- Ipričavam se za pogreške i propuste, žao mi je što sam pogriješio. Morate shvatiti da smo početnici i da imamo pravo griješiti. Konzultirao sam ministra Primorca i on je rekao da napravimo ono što studenti žele.

A ako vi želite da preuzmem i TEF pa da i njega SPIZDIM
STOJIM ŠIBENSKOM RUKOVODSTVU NA RASPOLAGANJU.

Anonimno kaže...

Ode naša gradonačelnica.Radi do kraja mjeseca a onda poletno i borbeno u SABOR:Tamo će sigurno biti blistava zvijezda!

Anonimno kaže...

@ss
Smrklo ti se na ove riči jerbo koće nami sada igraditi studentski dom, studensku menzu, studentski klub, studentske povlaštene biljete za gradsku vožnju, studentsku klopu ...
Koće nama, jadni ti smo, sada čuvati našega Markišu jerbo će bez knjeginje Nedonjeze
Pičuljak Ivek sigurno ga pokušati makniti s mista dekana ka šta su ga prije tili makniti študenti s mista pr.dekana.
@ss
smrklo ti se dabogda na te riči jer se vidi da je mrziš i da ti je drago da ide ća. A mi smo tako tužni jadni i nevoljni da nam se ni živit više Neda kad ode teta Nedonjeza. Jerbo koće sada srat pizdarije bez veze i bez kraja i konca. Oćel to sada oni izrod od sviju Ninića šta sada prdecka okolo da će on biti glavić od grada. A anketa konobara veli da bi bilo najbolje da uvezemo nekoga oli da izvršimo društveno ADEZEJOVSKU razminu gradonačelnika pa da nam bar jednu godiniu dođe Katmeta a da tetu pribacimo u Zadar pa dai ona spizdi jerbo da su oni otišli predaleko prepišali Split a da će u ovom mandatu prepišat i zagreb jerbo da se sad inevstira priko 220 milijuni eurića u luku
120 milijunčića eurića samo u lungomare a kolko će kalmeta investirat da se nezna kraja.
A kad Nedonjezu protiramo u zadar tamo će je dočekati njezini dragi i mili profešuri i profešurice koje smo mi isto protirali iz grada a pogotovo profešur BElak kojega su u zadar za kaznu izabrali za prorektora Sveučilišta pa nek se pati krele kad nas nije tija slušat i uživat u našem šesnom i dragom Šibeniku.
Nedamo mi Nedonjezu jerbo je red da SvRuŠI ovo kako je i započela.

Anonimno kaže...

Sve joj sritno bilo!Neka samo ide!Što dalje to bolje, Bogt je pomoga!

Anonimno kaže...

IZ DANAŠNJEG TISKA
Neda Klarić:
"Ako želiš biti visokoprofesionalan ne možeš obavljati ove dvije funkcije, saborskog zastupnika i gradonačelnice, pa sam se ja opredijelila za saborsku plaću"

Bože nam pomozi. Taman što smo se obradovali da će nas poštediti ZVIDARIJA, ova zaslužuje da se uvrsti U IZJAVU GODINE.
Bog s Vama gospođo Klarić , a nas ni dragi Bog neće spasiti od takvih sabornika.
A o nasljedniku pogledajte anketu Konomara.