16 prosinca 2007

Već nas muljaju!!!!

Mandatar je Sanader. Ako je itko do sad sumnjao u to da neće biti, onda taj nije realan čovjek. Zar je itko mislio kako HSS neće ići u koaliciju sa HDZ-om. Nisam imao takvih iluzija. Prvo zbog toga šta je HSS išao u koaliciju sa HSLS-om kojem je jedini program biti na vlasti bez obzira na sve. Drugo, u HSS-u postoje Markov i Pankretić koji su apsolutno daleko od jednog poimanja hrvatskog seljaštva. Prije bi ih zamislio u jednom HSP-u nego HSS-u. Treće, nedavno se u taj HSS učlanio i Smiljan Reljić, jedan od najvažnijih bivših HDZ-ovaca (iz potaje), a koji je uz pomoć Markova imao zadatak da drži Friščića na oku. I zadnje i najvažnije, HSS je već u lipnju dogovorio sa HDZ-om koaliciju ukoliko HDZ bude imao više mandata od SDP-a. A kako se očekivalo da će s glasovima iz dijaspore HDZ imati potrebnu većinu, tako je HDZ smatrao da je koalicija sa HSS-om neupitna. Ova farsa oko dogovora je samo farsa za ovce koje su glasale, kako se ipak ne bi pokazalo da je to sve već odavno dogovoreno.

Šta mene muči u svemu tome. Muči me to da se već mjesec dana laprda o ZERP-u, NATO-u i nula promila. Znači laprda se o stvarima koje su u principu sporedne za jednog običnog građanina lijepe nam naše. Pregovara se oko stavova za koje se već unaprijed zna kakvi će biti. Nema tu puno prostora za priču. ZERP i dalje neće vrijediti za države članice EU. NATO, u tu instituciju ćemo uletiti kao muve bez glave, bez referenduma. A nula promila, koliko je ta odredba bitna za građane, prosudite sami.

Nadalje, priča se o mostu na Pelješcu, cesti ovamo ili cesti onamo. Nitko, međutim, nije naglasio da li se pregovara o stvarima koje se tiču svakodnevnog života preko devedeset posto hrvatskih državljana. Stvarima kao šta su porodiljne naknade, mirovine, plaće, troškovi života. Nitko ne spominje priča li se o poboljšanju zdravstvene usluge, ili možda o rješavanju nezaposlenosti, jačanju gospodarstva. O tome nitko ne govori.

Filaju nas sa stvarima kao što su ZERP i NATO. WTF. U principu koga to interesira. Ne kažem da nije važno razgovarati i o tome, ali za mene, običnog malog čovjeka važnije je kolika će biti inflacija, hoće li se zdravstvena usluga poboljšati i pojeftiniti. Važnije mi je hoće li se moja djeca moći igdje zaposliti. A na kraju krajeva, važnije mi je i kolika će jednom biti moja mirovina, nakon šta odradim cijeli staž. Važnije mi je hoću li od svojih primanja moći preživjeti mjesec dana.

Ali, ne. Oni pričaju o ZERP-u i NATO-u. Nula promila. Ma dajte. Podijelite već jednom te fotelje i počnite nas službeno muljati. Svi znamo da je ovo jedna velika farsa i da nas već sad muljate sa pitanjima koja nisu bitna za običnog malog čovjeka.

Nema komentara: