10 prosinca 2007

Retrospektiva XVI

U lokalnom SDP-u opet potres. Predsjednik savjeta za branitelje Stipe Peran je podnio ostavku. Kaže da su za to kriva tri razloga. Prvi, Milanović je zamijenio Jurčića – nije mi jasno šta Stipe Peran ima s tim. Ako je SDP-ov program za branitelje i dalje onaj koji je Peran podržao, šta ga je u principu briga tko ga vodi. Drugi razlog, kako Peran tvrdi, je to šta na SDP-ovoj listi nema branitelja. Hej!!! A šta su Ostojić, Kotromanović, pa i još po koji. Nisam siguran da je Peran dobro vidio listu. Osim toga i njegov prijatelj Mili Miloš koji ga je zdušno podržao je bio na listi pa se povukao. I treći, najvažniji razlog, Peranu je zasmetalo pjevanje jugoslavenskih pjesama u Zagrebu. Slažem se s njim, i mene je to isto zasmetalo. Međutim ja se ne ponašam kao malo dijete, pa na svaku pizdariju reagiram sa onom – vratite mi moje igračke. Mislim da se Stipica malkice zaletio. Koja je pozadina svega ne znam, ali čitajući u nekoliko novina o toj ostavci (btw, u svakoj su navedeni različiti razlozi) nekako imam dojam da se radi o jednoj namještaljci. Uglavnom ovo vjerojatno nije kraj te priče. SDP-ovci šute kao zaliveni, pa mi informacije slabo dolaze. Valjda ću nešto iskopati. Uglavnom, bit ćete obaviješteni.

Toliko o SDP-u, ajmo malo o HDZ-u. Ako mislite da je tamo mir grdno se varate. Samo o njihovim svađama ne piše u novinama, jer su novine njihove. Da se županu trese stolica, to već znamo. Pripremaju mu neku spačku. Hoće li se raditi o nečemu iz dalje povijesti, tipa Poliplast ili će biti nešto novije, koja provizija ili korištenje službenog auta za zimovanje, vidjet ćemo. Uglavnom u veljači su unutarstranački izbori, a koliko čujem neki su već počeli lobirati za sebe. Osim njega stolica se trese i Josipi Rimac, koja eto jadna nije dospila na saborsku listu, pa se strašno razočarala. Priča se kako nije više u dobrim odnosima sa don Antom, pa ju je to koštalo stolice u Saboru. Josipi su dani odbrojeni, pa samo čekamo moment kad će se povući iz ovih ili onih razloga. To nije sve. Na moje veliko iznenađenje kuvalo se i protiv gradonačelnice Vodica. Lokalni HDZ je htio popraviti svoje odnose sa Biskupom Ivasom, pa su mislili dati umjetno disanje njegovom bratu i oživiti ga, te ponovo instalirati. Sve je bilo zamišljeno tako da se Branki namjesti neka afera, ili da po dobrom starom običaju zbog osobnih razloga Branka odstupi. Međutim Branku je spasila velika pobjeda HDZ-a u ovoj izbornoj jedinici. HDZ je zaključio da mogu i bez Biskupa, pa će Branka preživiti. Zato se Biskupovom bratu loše piše. Sjetite se Gortana i zemljišta koje je misteriozno došlo u Gortanove ruke.

Veleučilište je izabralo novog Dekana. Dekan je Marko Radačić, izabran sa sedam glasova za, pet protiv i jednim suzdržanim. Nije išlo sve tako glatko kako je Marko predviđao. Ekipa od koje je očekivao da će odraditi posao za njega, to nije savršeno odradila. Zato Marko nije baš sto posto siguran da će preživjeti tri godine, koliko mu traje mandat. Inače, Čovo je imao puno bolji program, dok Marko nije imao program. Čovo je mogao ispuniti sve dužnosti kao Dekan, dok se Marko kao veterinar nije smio ni kandidirati, jer nije mogao pokriti obaveze Dekana. Bez obzira šta Marko, ne može ispuniti obavezu koju propisuje Aneks kolektivnog ugovora za znanost i obrazovanjem (u članku 11 pod točkom sedam piše: Obveza nastavnika koji obavlja dužnost dekana iznosi 20% punoga nastavnog opterećenja (60 norma sati godišnje), a pro¬dekana 50% punoga nastavnog opterećenja (150 norma sati godišnje). ), jer jednostavno nema kolegija koji bi on mogao držati (osim ako ga ne izmisli), ipak je izabran. Kako je to uopće moguće. Pa ako do sad niste shvatili, u ovoj državi je sve moguće. Hoće li se tko žaliti? Hoće li ići kakva tužba? Uglavnom, s ovim priča o Veleučilištu ne završava. Bojim se samo da to veliko Veleučilište ne završi kao Splitsko.

Gradski vlastodršci će si opet povećati plaću. Ako se dobro sjećate to su učinili prije nešto više od godine gana, tvrdeći nam kako su im plaće male. Posebno nam je teta Neda bila nezadovoljna, jer ona jadna nije smjela ništa uzeti za pusti rad u nadzornim odborima, dok su njezini pobočnici to isto činili. Tako su oni u konačnici imali veću plaću nego ona. Stoga je to ona prije godinu dana izbalansirala. Sad mijenja proračun kako bi mogla povećati svima plaću za nekih 5%. Mislim, stvarno, koliko tu bahatosti ima. Najsiromašnija Županija i još siromašniji grad. Vlast nam se ponaša kao pijani bogataš. Razbacuje novce u projekte za koje je veliko pitanje hoće li se ostvariti. S druge strane možda smo jedini grad u državi gdje srednjoškolci i studenti plaćaju prijevoz do škole ili faksa, jer grad ne želi to subvencionirati. Naknade rodiljama za rođenje djeteta od strane grada ne postoje. Ne rade ništa, osim šta nam bacaju prašinu u oči. I nakon svega toga, sebi opet dižu plaće. Socijalno osjetljiva vlast. Štaš pričat. Takva i može biti samo ovakva vlast. Ma ja bih volio čuti koje je objašnjenje za to. Šta će nam reći, zašto to rade.

TLM je prodan. Napokon ili nažalost, tek ćemo vidjeti. Kada? Za tri godine. Jer tri godine novi vlasnik mora zadržati sve radnike (živi bili pa vidjeli). Tri godine će također trebati novom vlasniku za sanaciju stare elektrolize. A kad je sanira dolazi do ogromnog zemljišta koje će vrijediti tko zna koliko puta više nego ona jedna kuna za koliko su sada dobili 80% dionica tvornice.

S druge strane Bajić JOŠ UVIJEK sijedi u gradskom poglavarstvu i odlučuje o MOJOJ i VAŠOJ sudbini. Dokle. Gospođo gradonačelnice DOKLE će on sjediti u gradskom poglavarstvu. Pitajte svog stranačkog šefa Tomu Đumbusa, zbog čega ne želi odstrijeliti Bajića. Koja je pozadina te priče??? Možda gradonačelnice Vi i znate pravi razlog, pa zato šutite.

Nema komentara: