10 rujna 2007

Uhićenje Dražena Slavice dio zataškavanja dokaza od strane Policije?

Inače baš i ne volim Domagoja Margetića. Međutim u slijedećem tekstu, koji je kopiran sa njegovog bloga, on iznosi cijeli niz činjenica, sa kojima se htjeli, ne htjeli moramo složiti, a i istina je da te činjenice pobuđuju određenu sumnju prema svemu vezanom za tragediju.

Napokon, i šutnja ima nekakvo značenje, a činjenica je da sve institucije ove države, u vezi tragedije još uvijek šute.

Stoga pročitajte pa prosudite.

Kada je Policija započela istragu o tragičnoj pogibiji i stradavanju vatrogasaca na Kornatima, nismo niti mogli naslutiti ono što je prije dva dana izjavio Mladen Magdić, sindikalni predstavnik vatrogasaca, a to je da "Policija sabotira istragu o kornatskoj tragediji". Nakon objavljivanja te Magdićeve izjave, prvo me začudila šutnja MUP-a i Policije na takve izjave čovjeka koji vodi sindikat vatrogasaca. Jer ako Magdić nije govorio istinu, tada Policija i MUP to MORAJU javno reći i protiv Magdića podnijeti tužbe za klevetu i širenje lažnih vijesti. S druge, pak, strane, ukoliko Magdić govori istinu, tada ne možemo vjerovati ničemu što u MUP-u i Policiji kažu i objave, kada je u pitanju kornatska tragedija hrvatskih vatrogasaca. U svakom slučaju i činjenica da Vlada, MUP i Policija nisu reagirali na prijedlog vatrogasaca o dolasku međunarodnih vatrogasnih stručnjaka, kako bi se u objektivnoj i nepristranoj istrazi ispitale sve okolnosti i činjenice kornatske tragedije, govori dovoljno sama za sebe. Jer ako MUP i Policija ništa ne prikrivaju i istragu vode po svim profesionalnim standardima, zašto onda međunarodni stručnjaci kao "pojačanje" istražnim timovima nisu dobro došli? Možda upravo zato, jer u slučaju njihovog uključivanja u istragu ne bi bilo prostora ni za kakve manipulacije, krivotvorenje dokaza i činjenica, te "sabotaža istrage" kako to tvrdi sindikalni predstavnik Mladen Magdić.

Šutnja MUP-a i Policije na moj tekst prije par dana, a znam da su ga pročitali svi mjerodavni u MUP-u i Policiji, jer su redoviti gosti i mojeg portala i bloga, daje dodatnu vjerodostojnost tvrdnjama Mladena Magdića o policijskoj sabotaži istrage o najvećoj tragediji hrvatskog vatrogastva. Ni MUP niti Policija nisu ni demantirali Magdićeve navode, niti su pokrenuli zakonske postupke zbog navodne klevete ili širenja lažnih vijesti. Već to dovoljno govori u prilog onima koji misle da je Magdić govorio istinu, te da policija doista sabotira, ili je sabotirala istragu u prvim danima nakon kornatske tragedije.

I gotovo histerični postupak protiv šibenskog županijskog vatrogasnog zapovjednika Dražena Slavice, njegovo ad hoc uhićenje, smjenjivanje, pa potom zatvaranje u pritvor na trideset dana, samo ide u prilog kako netko u MUP-u i Policiji želi na brzinu zatvoriti neugodni kornatski dosje. Netko želi na brzinu zaključiti slučaj i istragu, na brzinu izabrati krivca i uz pomoć sveprisutnog medijskog linča objesiti toga krivca što prije, kako nitko ne bi imao vremena shvatiti što se zapravo događa. Brzina postupanja policije protiv Dražena Slavice, po mojem skromnom mišljenju, nikako ne znači nevjerojatnu učinkovitost policije. Bojim se da je uhićenje, smjenjivanje i zatvaranje Slavice zapravo policijska metoda kojom žele prikriti vlastitu neučinkovitost, propuste u prvim danima istrage (o kojima je govorio Mladen Magdić), te se želi spriječiti ishod istrage koji bi doveo do stvarnih krivaca i odgovornih za kornatsku tragediju. Ne želim pritom unaprijed bilo koga osuđivati. Međutim, upravo je to napravila Policija i MUP. Bili su suorganizatori javnoga linča Dražena Slavice. Trebao im je krivac na brzinu, oni su ga odabrali, pronašli, i procesuirali. I sada histerično viču: "Imamo krivca!".

Ovakav postupak Policije i MUP-a budi moju novinarsku znatiželju i sumnjičavost u objektivnost Policije i MUP-a u ovom slučaju. Sve se rjeđe pitam je li Magdić govorio istinu. A sve je više pitanja tko u Policiji i MUP-u laže?! Oni imaju svojega krivca, započeli su kazneni postupak, i njima sada više ništa nije važno. Imaju potporu medija koji za Policiju i MUP sluganski odrađuju medijski linč i lov na Slavicinu glavu. Točno to im treba. Jer u atmosferi javnoga linča na Slavicu nitko više neće postavljati neugodna i nezgodna pitanja, nitko više neće zahtijevati od Policije i MUP-a daljnje istražne radnje. Barem tako misle oni koji su smjestili Slavici.

Ipak, čini se da im vatrogasci, i profesionalci i amateri, u Hrvatskoj nisu povjerovali. Na portalu vatrogasaca Hrvatske negoduju zbog ovakvog postupka prema Draženu Slavici, a na isti su način postupili i najviši vatrogasni zapovjednici u Hrvatskoj. Struka i Slavicini kolege, dakle, ne žele sudjelovati u javnom linču koji provode Policija, MUP i mediji. Takva razmišljanja struke svakako bi trebala objektivnim promatračima "upaliti lampicu" i signalizirati da nešto nije u redu. Zato namjeravam u najskorije vrijeme nastaviti moj razgovor sa Mladenom Magdićem. Želim pod svaku cijenu vidjeti tko u MUP-u i Policiji provodi linč nad Draženom Slavicom, umjesto da provodi objektivnu, nepristranu i sveobuhvatnu istragu. Mislim da je vrijeme za nezgodna i neugodna pitanja. Jer jedino tako se može spriječiti MUP-ovo i policijsko zataškavanje istine o kornatskoj tragediji. Zato u općoj histeriji suda rulje nad Draženom Slavicom, ja ne želim sudjelovati u toj hajci na čovjeka. Želim vidjeti tko i što se krije iza te hajke.

Nema komentara: